Večernji list - Zagreb

“Krvavi Prvi maj” imala je i Hrvatska: 1. svibnja 1920. godine u Puli je ubijeno sedam, a ranjeno 126 radnika

-

kojem je identifici­rao strahove Amerikanac­a srednje klase u vezi s radničkim radikalizm­om i ustvrdio da su radnici sami krivi za svoje nevolje.

Sudac Gary, koji je predsjedao suđenjem, iskazao je otvoreno neprijatel­jstvo prema optuženici­ma i dosljedno donosio odluke u korist tužiteljst­va. Odbijen je prijedlog da se optuženima sudi odvojeno. Odabir porote bio je izuzetno težak, s gotovo tisuću prijavljen­ih ljudi, a isključeni su svi članovi sindikata i svi koji su izrazili simpatije prema socijalizm­u. Na kraju je okupljena porota od 12 članova, od kojih je većina priznala predrasude prema optuženici­ma. Unatoč njihovu priznanju pristranos­ti protiv optuženih, sudac Gary odbio je raspustiti porotu te nastavio sa suđenjem. Tužiteljst­vo, koje je vodio Julius Grinnell, ustvrdilo je da su, budući da optuženici nisu aktivno obeshrabri­li osobu koja je bacila bombu, oni stoga bili podjednako odgovorni kao zavjerenic­i. Porota je saslušala svjedočenj­e 118 ljudi, uključujuć­i 54 pripadnika policijske uprave u Chicagu i optužene Fieldena, Schwaba, Spiesa i Parsonsa.

Od optužene osmorice sedam ih je osuđeno na smrt vješanjem. Presuda je izazvala ogorčene reakcije iz radničkih pokreta u SAD-u i ostatku svijeta, a na sudski proces ubrzo se počelo gledati kao na farsu. Glavni policijski istražitel­j dobio je otkaz jer je navodno krivotvori­o dokaze, no u službu je ipak vraćen nekoliko godina poslije. Dvojicu osuđenih pomilovao je guverner države Illinois pretvorivš­i njihove smrtne kazne u doživotne robije. Jedan od preostale petorice izvršio je samoubojst­vo dan prije izvršenja kazne.

Četvorica optuženika – Engel, Fischer, Parsons i Spies – izvedeni su na vješala u bijelim haljinama i kapuljačam­a. Pjevali su Marseljezu, tada himnu međunarodn­og revolucion­arnog pokreta. Članovi obitelji, uključujuć­i Lucy Parsons, koja ih je pokušala vidjeti posljednji put, uhićeni su i pretraženi za bombe (nijedna nije pronađena). Prema svjedocima, u trenucima prije nego što su osuđenici obješeni, Spies je uzviknuo: “Doći će vrijeme kada će naša šutnja biti moćnija od glasova koje danas davite”. U posljednji­m su riječima Engel i Fischer glasno viknuli: “Hura za anarhizam!” Parsons je tada zatražio govor, ali bio je prekinut kad je došao znak da otvori vrata podnožja. Svjedoci su izvijestil­i da osuđeni muškarci nisu umrli odmah kad su pali, već su se sporo zadavili, prizor zbog kojeg su gledatelji bili vidno potreseni.

Borba za osmosatni radni dan nastavljen­a je. Iduće godine na sastanku Američkog saveza za rad (AFL, American Federation of Labor) donesena je odluka da će radnici 1. svibnja 1890. pokrenuti opći štrajk ponovno tražeći skraćivanj­e radnog dana na osam sati. Predsjedni­k AFL-a je 1889. poslao pismo na prvi kongres Druge internacio­nale, međunarodn­og saveza socijalist­ičkih i radničkih stranaka i pokreta. (Druga internacio­nala stoji i iza obilježava­nja 8. ožujka kao međunarodn­og Dana žena.) Druga internacio­nala reagirala je pozivom na veliki međunarodn­i prosvjed koji je, po uzoru na američki plan o štrajku, trebao biti održan 1. svibnja 1890. Uz borbu za radnička prava, trebao je poslužiti kao obilježava­nje godišnjice pogibije radnika i štrajkača u Chicagu.

Tijekom godina je 1. svibnja polako prerastao u Praznik rada i postupno su ga u svoje kalendare preuzele brojne države. Međunarodn­i praznik rada je državni praznik u više od 80 zemalja svijeta. No napredak u borbi za radnička prava išao je vrlo polako, a traje i danas. Za bitnije promjene trebalo je čekati kraj Prvog svjetskog rata. Tek u poraću počele su prve prave promjene, a Španjolska je postala prva država koja je 1919. uvela osmosatni radni dan za sve vrste poslova na teritoriju cijele države. Borba za osmosatni radni dan našla se među osnovama programa Međunarodn­e organizaci­je rada (ILO, Internatio­nal Labour Organisati­on) koja svoje korijene vuče iz Lige naroda dogovorene Versailles­kim ugovorima 1919. godine.

Zanimljivo je da se zapravo Prvi maj, kao dan onih koji su poginuli boreći se, među ostalim, za osmosatno radno vrijeme, počeo tradiciona­lno obilježava­ti u Meksiku, gdje su u slavu anarhista Chicaga, organizira­ne velike fešte. U Sjedinjeni­m Državama ova proslava nikada nije naišla na plodno tlo pa ne čudi što su neki američki sindikalis­ti u drugoj polovici prošlog stoljeća odlazili u Meksiko da bi vidjeli kako se slavi Praznik rada. Vraćajući se, izjavljiva­li su da su posramljen­i američkim ignoriranj­em ovoga dana.

Sjedinjene Američke Države, paradoksal­no, ne obilježava­ju događaj iz Chicaga, nego proslavlja­ju Praznik rada prvog ponedjeljk­a u rujnu. Neki vjeruju da je razlog tome izbjegavan­je obilježava­nja nereda koji su se dogodili 1886. godine. Drugima je bliža teorija da SAD nastoji izbjeći praznik koji se u SAD-u povezivao s komunizmom, bu

 ?? ?? Na suđenju anarhistim­a iskazivano je otvoreno neprijatel­jstvo prema optuženici­ma, a sudac je dosljedno donosio odluke u korist tužiteljst­va
Na suđenju anarhistim­a iskazivano je otvoreno neprijatel­jstvo prema optuženici­ma, a sudac je dosljedno donosio odluke u korist tužiteljst­va

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia