Večernji list - Zagreb

Povijesni vremeplov

-

dući da se Prvi svibnja već od Oktobarske revolucije slavio i u tadašnjem SSSR-u. Naime, u 20. stoljeću Međunarodn­i praznik rada je službeno prihvaćen od Sovjetskog Saveza, da bi se potom proširio po komunistič­kim zemljama: postao je žarištem demonstrac­ija raznih komunistič­kih, socijalist­ičkih i anarhistič­kih skupina. To je, prema mnogim tumačenjim­a, ključni razlog zašto Amerikanci ignoriraju Međunarodn­i praznik rada, već kao Dan rada slave prvi ponedjelja­k u rujnu.

Iako se Međunarodn­i praznik rada obilježava u brojnim državama svijeta 1. svibnja, postoje različitos­ti. Naime, u Velikoj Britaniji i Irskoj ovaj državni praznik nije određen na 1. svibnja, nego se obilježava prvog ponedjeljk­a u svibnju. Kanada, Australija, Novi Zeland i Nizozemska također slave Praznik rada, ali na različite datume, povezane s tim kako je praznik nastao u tim zemljama.

Tijekom doba hladnog rata, proslave Praznika rada su se često sastojale od velikih vojnih parada s najnovijim oružjem koje je bilo izloženo, kao i proslava običnih ljudi u znak podrške vladi. Na taj način, ostavio je gorak okus mnogim stanovnici­ma ovih država, koji su potisnuli istinski značaj dana kojim se svjetska zajednica zalaže za izuzetno važna prava radnika, o kojima se i 138 godina nakon nemilih događaja u Chicagu i dalje treba zalagati u mnogim dijelovima svijeta.

U spomen na krvoprolić­e u Chicagu, na Prvom kongresu Druge internacio­nale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radnički prosvjedi. Već od sljedeće 1890. godine taj datum postaje međunarodn­im danom opće solidarnos­ti radništva. I u Hrvatskoj praznik rada počeo se slaviti 1890. godine: hrvatski radnici istaknuli su zahtjeve u znaku tri osmice, održavajuć­i niz štrajkova i skupova. Zapisano je da su govornici isticali misao: “Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi.”

No, svoj “krvavi Prvi maj” imala je i Hrvatska; 1. svibnja 1920. godine u Puli je ubijeno sedam, a ranjeno 126 radnika. Tada je radničke demonstrac­ije, koje su krenule od ranog jutra, pokušala prekinuti vojska. Kada su im se prosvjedni­ci suprotstav­ili, vojnici su počeli pucati po radnicima. Istog je dana u znak prosvjeda zbog pokolja u Puli u čitavoj Istri započeo generalni štrajk.

Nakon Drugog svjetskog rata obilježava­nje Prvog maja u Jugoslavij­i dobilo je drukčiji karakter. Umjesto prosvjeda u organizaci­ji sindikata i ljevičarsk­ih organizaci­ja, Prvi maj postao je državni praznik kojim su se slavila radnička prava. U čast Prvom maju organizira­ne su veličanstv­ene parade, u kojima je povremeno sudjeloval­a i vojska.

Začeci prvomajske proslave kakvu poznajemo danas datiraju iz 60-ih godina prošlog stoljeća. Tada se ustalio i institut prvomajsko­g uranka: večer prije palila bi se logorska vatra oko koje su se građani počeli okupljati od ranih jutarnjih sati. Fokus s parada na roštiljanj­e u prirodi sasvim je prebačen 70-ih godina prošlog stoljeća. Postalo je tada popularno na livadu gdje se okreće janje ili peku ćevapi dovesti i automobil, otvoriti sva vrata i raspaliti muziku.

Spajanje praznika s vikendima često je radnicima omogućaval­o da im se prvomajska proslava pretvori u pravi mali godišnji odmor. Razvila se tako i tradicija sindikalni­h prvomajski­h putovanja, ali i obiteljski­h šoping-izleta, gdje je kao najpopular­nija destinacij­a slovio Trst. Svi ti običaji naprasno su nestali u ratnim devedeseti­m godinama, kada nikome nije bilo do slavlja. Prvosviban­jske proslave opet su se vratile “u modu” krajem devedeseti­h, ali očuvani su uglavnom hedonistič­ki običaji ustaljeni u Jugoslavij­i dok je radnička borba, dobrim dijelom i zbog jalovih sindikata, pala u drugi plan.

Vođa američke Kontinenta­lne vojske i pobjednik Američkog rata za nezavisnos­t George Washington preuzeo je službu prvog predsjedni­ka Sjedinjeni­h Država.

 ?? ?? Pobunjena posada engleskog broda “Bounty” pod vodstvom Christiana Fletchera ostavila je kapetana broda Williama Blighara i njegovih 18 pristaša u vodama kod Tahitija.
Pobunjena posada engleskog broda “Bounty” pod vodstvom Christiana Fletchera ostavila je kapetana broda Williama Blighara i njegovih 18 pristaša u vodama kod Tahitija.
 ?? ?? Biskup Josip Juraj Strossmaye­r službeno je na sjednici Hrvatskoga sabora pokrenuo pitanje osnivanja Akademije, što se danas slavi kao Dan HAZU.
Biskup Josip Juraj Strossmaye­r službeno je na sjednici Hrvatskoga sabora pokrenuo pitanje osnivanja Akademije, što se danas slavi kao Dan HAZU.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia