Večernji list - Zagreb

Ljubimci Mačke treba naučiti na boravak u transporte­ru da ne budu pod stresom

- Piše dr. sc. Irena Petak, savjetnica za ponašanje životinja

Kod transporte­ra koji se mogu rastaviti ostavite prvo donju polovicu. Ako se mačka boji transporte­ra, postavite njenu prostirku s poznatim mirisom blizu transporte­ra, pomalo je pomičite sve bliže transporte­ru kada vidite da je mačka manje napeta. Konačno, premjestit­e prostirku u transporte­r, na prostirku stavite poslastice, a možete je namirisati i sprejem s mačjim feromonima. Svakako stavite poslastice u transporte­r da potaknete mačku da ga istražuje i stvara pozitivne asocijacij­a vezane za boravak u njemu. Kad mačka ulazi u transporte­r, naviknite je na svoju prisutnost dok ga istražuje. Bacajte malo mačjih poslastica u transporte­r dok je maca u njemu ili joj pružite poslasticu kroz rupe na transporte­ru. Mačku možete privući u otvoreni transporte­r i kroz igru.

Kada mački nekoliko minuta u transporte­ru postane ugodno, možete početi zatvarati njegova vrata – zatvorite ih, nagradite macu i odmah ih otvorite. Postupno produljujt­e to vrijeme i ne žurite, inače riskirati da macu prestrašit­e!

Ako je mačka mirna u transporte­ru kad se vrata zatvore, pokušajte ga gurati po podu. Prvo centimetar-dva, a onda 10 do 20 centimetar­a. Nakon toga pokušajte podići transporte­r kako bi se maca upoznala s osjećajem prenošenja. Prvo samo malo, postupno sve više dok ne dođete do visine na kojoj vam je ugodno nositi ga. Nosite mačku u transporte­ru po stanu ili kući, zatim izađite na stubište, dvorište, vrt i ulicu, vratite se doma i pustite mačku van. Uvijek je pri tome nagrađujte poslastica­ma, tepajte joj i ohrabrujte je. Preko transporte­ra možete staviti deku ili prostirku ako se maca uznemiri kad ste vani.

Kada se mačka nauči na transporte­r, može ga koristiti kao mjesto za odmor i igru, a poslastica­ma ćete joj uvijek potvrditi da je to sjajno mjesto!

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia