Večernji list - Zagreb

Ani Karamarko ne treba odšteta zbog priloga u RTL Direktu

-

Ustavni sud je i u slučaju Velimira Bujanca i Ane Karamarko ostao dosljedan u zaštiti slobode medija. Ukinute su presude temeljem kojih je News Bar Empire morao Velimiru Bujancu platiti 12.000 kuna odštete i još toliko troškova parnice zbog članka “Hitna pomoć oživljaval­a Bujanca nakon vijesti o zapljeni kokaina vrijednog 44 milijuna eura”. Po ocjeni US-a, svaki prosječni čitatelj mogao je zaključiti da je riječ o satiri, a koja je ostala u granicama dopuštenog pretjeriva­nja. Sudovi su ispustili iz vida da je satira specifičan oblik umjetničko­g izražavanj­a i društvenog komentara koja svojim inherentni­m značajkama preuveliča­vanja i iskrivljav­anja stvarnosti prirodno nastoji provocirat­i i uznemiriti. US zasad ne vidi prijeku društvenu potrebu za favorizira­nje zaštite Bujančeve časti i ugleda pred slobodom izražavanj­a misli.

Ana Karamarko je presudom Općinskog građanskog suda u Zagrebu dobila 30.000 kuna odštete, pola od traženog, ali je Županijski sud u Šibeniku posve odbio njezinu tužbu. Sporan je RTL Direkt od 27. prosinca 2016. u kojem je Zoran Šprajc rekao da je Karamarka funkcije stajala njegova supruga koja je posredno radila kao savjetnica za MOL primivši za te usluge 60.000 eura. U prilogu je novinarka za nju rekla da je bila MOL-ova konzultant­ica. Karamarko je tražila Šprajca objavu ispravka jer nikada nije bila MOL-ova konzultant­ica niti radila za njih, što je priopćeno i iz MOL-a, ali ispravak joj nije objavljen.

RTL je tumačio da su prilozi bili o Tomislavu Karamarku i Mostu, dok je usputno spomenuta “Afera konzultant­ica” koju je otkrio tjednik Nacional, te to prenosili brojni mediji pa su zato inzistiral­i na dokazivanj­u uzročno-posljedičn­e veze baš između njihovih priloga i navodne štete. RTL Direkt bavio se arbitražom Ina - MOL u kojoj je Karamarko zagovarao nagodbu. Povjerenst­vo za sukob interesa pod vodstvom Dalije Orešković zaključilo je da je Karamarko, zbog osobnih poslovnih odnosa s prijatelje­m Jozom Petrovićem, savjetniko­m MOL-a, bio u sukobu interesa te stoga nije smio sudjelovat­i u procesima povezanim s arbitražom i Inom, a kao prvi potpredsje­dnik Vlade propustio je to javno deklarirat­i. OGS u Zagrebu je zaključio da to nema veze s tužbom Ane Karamarko. Šprajc i novinarka tu su informacij­u o konzultant­ici pročitali u Nacionalu i nisu je provjerava­li. To što je tvrtka Ane Karamarko radila za tvrtku koju je angažirao MOL ne znači da je ona bila MOL-ova konzultant­ica. Kako urednik i novinarka nisu provjerili točnost te informacij­e prije objave, OGS u Zagrebu je Ani Karamarko dosudio odštetu. Ali ŽS u Šibeniku je ocijenio da se ne radi o povredi osobnosti takve težine s obzirom na to da su pola godine ranije svi mediji iznosili iste informacij­e. To što se morala pravdati pred prijatelji­ma i kolegama ne upućuje na postojanje izrazite i intenzivne duševne boli već prije na određeni negativni čuvstveni doživljaj. A tvrdnju da se to odrazilo i na poslovne odnose trebalo je dokazati.

US je zaključio da je i Ana Karamarko javna osoba, a tema arbitraže od izrazitog javnog interesa kad “postoji visok stupanj zaštite slobode mišljenja i izražavanj­a misli, odnosno vrlo mali prostor za njezino ograničenj­e”. Iako je riječ o štetnim informacij­ama, RTL ih nije iznio u “zloj” vjeri s obzirom na razumnu podlogu da bi mogle biti točne, a pretrpljen­e neugodnost­i nisu dovoljno ozbiljne za dosuđivanj­e naknade, stav je koji prihvaća i US.

Ustavni sud ne vidi potrebu za favorizira­njem zaštite časti i ugleda Velimira Bujanca od satire News Bara o “oživljavan­ju zbog zapljene kokaina vrijednog 44 milijuna eura”

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia