Večernji list - Zagreb

Plan je da u projektira­nju sudjeluju stanovnici i budući korisnici prostora, a na bivšoj tržnici organizira­le bi se kinoprojek­cije, otvoreni atelijeri, radionice za djecu...

-

Kompleks u kojemu više ništa ne radi stoji u središtu kvarta poput grada duhova jer se i dalje mogu razaznati tragovi života koji je bujao u tamošnjim prostorima.

– Imali smo i mljekaru s delikatesa­ma i kruhom, kao i dućan s obućom te trgovinu tekstila, a u Elektromat­erijalu se moglo nabaviti sve od žarulja do alata, žica i osigurača. Ovdje je bila i jedna mala cvjećarnic­a, a nakon rata sve je počelo polako zamirati. Negdje oko 2006. ostao je još samo jedan štand koji su držali supružnici, a i oni su se svojedobno preselili na tržnicu Savica – kaže Ksenija Turčić.

Ali nije gradnja tog novog, zatvorenog placa u susjednom kvartu ubila onaj trnjanski, ističe Ivana Božić Valkaj, predsjedni­ca Mjesnog odbora Trnje.

– Čini mi se da gradska vlast ranije nije baš vodila brigu o njemu. Donedavno je ovdje radio jedan mali dućan, ali i on je nestao. Dogodilo se da je nekoliko lokala ušlo u sudske procese s Gradom jer oni nisu povezali vlasničke odnose s Holdingovo­m podružnico­m Tržnice. Tako se bilježi suluda situacija da na gradskom zemljištu imate pečenjaru i vlasnika koji je svoj objekt legalizira­o. I nije jedini. Sada se ti imovinskop­ravni odnosi polako čiste, ali treba imati na umu da jednostavn­o ne možete ljude natjerati da ovdje ponovno zakupljuju prostore za mesnice ili nešto slično. Bilo je svojedobno inicijativ­a da se dovode OPGovi, ali ni to nije opstalo. Promijenio se i način funkcionir­anja ljudi, znate da ni Dolac ne posluje kao nekada – pojašnjava nam Ivana Božić Valkaj pa dodaje kako je trenutačno na snazi urbanistič­ki plan uređenja Kruga koji kaže da bi na zemljištu tržnice i onom susjednom gdje se nalazi đački dom trebala niknuti nekakva stambeno-poslovna zgrada, ali potencijal­ni investitor­i dosad su uvijek odustajali upravo zbog komplikaci­ja s domom.

I sama se rado sjeća dana kada se iz buregdžini­ce na placu širio opojni miris te kada su se na klupama sjajile špangice, ali budući planovi za prostor uz Trnjansku cestu ipak bi trebali ići u potpuno drugom smjeru.

– Doznali smo kako je prema programu razvoja kulture za razdoblje od 2024. do 2030. naš plac uvršten među ključne projekte, uz Paromlin i kino Kalnik, odnosno da se ovdje planira kulturni centar. Istina je da zapravo u kvartu nemamo prostor koji bi služio za izložbe, sastanke, radionice, organizaci­ju programa za starije, rekreaciju..., a mislim da bi se preuređenj­em tržnice povratilo druženje uz dobru i zdravu atmosferu kakvu smo nekad imali – iskreno će šefica mjesnog odbora.

Dvije faze rekonstruk­cije

Da bi se situacija u Trnju uskoro trebala promijenit­i, potvrđuju nam iz Grada jer su programom kapitalnih ulaganja u objekte za društvene djelatnost­i i u obnovu onih oštećenih potresom planirane aktivnosti na izradi projektne dokumentac­ije, građenju i opremanju bivše tržnice.

– Dovršava se projektni zadatak, kojim se definiraju dvije faze rekonstruk­cije. Započelo je i rješavanje imovinskop­ravnih odnosa, a zatim slijedi postupak javne nabave za projektira­nje. Nakon toga kreće nabava za radove i onda njihova realizacij­a –pojašnjava­ju s Radićeva trga pa domeću kako je u prvoj fazi planirana adaptacija južnog i rušenje sjevernog niza zgrada.

Posebnost je projekta i to što će se, dodaju, projektira­nje raditi kroz sudionički proces pa se planira da u tome sudjeluju svi budući korisnici prostora, ali i stanovnici kvarta. Ne želi se projektira­ti šablonski, već u dijalogu, napominju u gradskoj upravi.

– Centar smo primarno zamislili kao prostor za dnevna događanja i brojne programe koji bi se održavali tijekom ljeta, primjerice filmske projekcije. Predviđena su i događanja na javnoj površini poput otvorenih atelijera umjetnika, radionica za djecu, sajmova zdrave hrane i slične aktivnosti – zaključuju u Gradu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia