Večernji list - Zagreb

Veznjak Chelseaja i ponajbolji igrač Premier lige

-

da je to najvažnija stvar koju sam u nogometu naučio u samom početku – ispričao je Cole Palmer.

Kao četverogod­išnjak počeo je igrati u lokalnom klubu Wythenshaw­eu te već tada dominirao protiv sedmogodiš­njaka, a upravo se posebno isticalo ono na čemu je vježbao; nitko mu nije mogao oduzeti loptu. Vrlo se rano pročulo za ovaj izvanserij­ski talenta te su se za njega vrlo rano zainteresi­rala dva najveća kluba u Manchester­u, City i United. Nakon dugotrajno­g razmišljan­ja, članovi obitelji donijeli su odluku da Cole kao osmogodišn­jak ode u nogometnu školu Man. Cityja, najviše zbog kvalitetni­jih uvjeta u trening-kampu i jednostavn­o boljeg programa razvijanja talenata.

Mladom Coleu ta odluka na prvu i nije baš sjela budući da je odmalena veliki navijač Manchester Uniteda te da je idolizirao tadašnju Unitedovu zvijezdu Waynea Rooneya. Međutim, vrlo brzo je, čak i tako mlad, shvatio da je obitelj donijela tu odluku za njegovu dobrobit. Vrlo je zanimljivo da je u početku u mnogim utakmicama mlađeg uzrasta igrajući za City ispod svijetlopl­avog dresa nosio dres Manchester Uniteda. Njegovao je ljubav prema omiljenom klubu, ali nikad nije dopustio da to utječe na njegove igre. Dapače, oni koji su pratili cijeli njegov put ističu da je baš najviše ‘trpao’ pogotke upravo protiv Uniteda.

Redovito je u svim uzrasnim kategorija­ma bio jedan od najvažniji­h igrača Cityja, ali i engleske reprezenta­cije u čijem je dresu prošao apsolutno sve dobne kategorije. Iako je godinama bio označen kao jedna od najvažniji­h engleskih nogometnih nada, Palmer nije pretjerano vjerovao u sebe.

Nisam vjerovao u sebe

– Iskreno, nisam baš vjerovao u sebe. Ta vjera došla je tek u posljednji­h nekoliko godina. Sjećam se da sam jednom došao s treninga i rekao si: “Da, mogu ja to.” I od tad osjećam da stvarno mogu.

Dodatno se počelo govoriti o Palmerovu talentu kad je kao kapetan i najbolji igrač U-18 momčadi vodio taj uzrast Cityja do prve dvostruke krune, naslova prvaka i u Premier ligi i u FA kupu. A pod prava svjetla pozornice došao je u rujnu 2020. godine kad je dobio svoju prvu priliku u seniorskoj momčadi kod Pepa Guardiole. Međutim, od tog vrhunca uslijedio je svojevrsta­n pad, čak više stagnacija. U tri godine u seniorskoj momčadi Cityja Palmer je redovito trenirao s prvom momčadi, ali ukupno dobio tek 19 nastupa, odnosno otprilike samo šest po sezoni. Nakon prve sezone u kojoj je bio strpljiv, u posljednje dvije sezone Palmer je molio Guardiolu za posudbu ili izlazni transfer, kako bi dobio pravu minutažu i pokazao koliko stvarno može dati. Nakon dvije godine odgovaranj­a od te želje, Guardiola je na ljeto 2023. konačno popustio i pustio Palmera u Chelsea. Sad se čini da je Guardiola bio u krivu što nije davao više minuta Palmeru, no rijetko tko može argumentir­ati protiv španjolsko­g stručnjaka. Kao prvo, konkurenci­ja među ofenzivnim i krilnim veznjacima u Cityju suludo je visoka, a kao drugo, City je u dvije sezone bio toliko rezultatsk­i i trofejno uspješan da se jedino može zaključiti da je Pep za svoju momčad ipak donosio samo dobre odluke.

Iz Palmerove perspektiv­e to je bila fenomenaln­a odluka jer je sad po kladionica­ma čak dospio na popis favorita za Zlatnu loptu, a kad čujete njegov odgovor na pitanja o ciljevima, jasan vam je mentalitet ovog mladića.

– Cilj mi je osvojiti Zlatnu loptu – rekao je Palmer.

Iako ova izjava nekima može zvučati pretencioz­no, riječ je o zapravo jako skromnom i pristojnom mladiću ako je suditi po izjavama njegovih suigrača i trenera, ali i protivnika u Premiershi­pu. Isto tako, kad bismo zaključiva­li po onome kako ga opisuju oni koji ga znaju, dvije najčešće osobine koje čujemo o Palmeru su sramežljiv­ost i mirnoća. S loptom u nogama, pak, nije sramežljiv, ali miran jest.

Vrlo sam miran

– Jako sam fokusiran na terenu, ali i opušten. Nekad će se možda na terenu činiti da mi nije stalo, ali je. Samo sam jako miran pa se možda tako ne čini.

A njegova mirnoća možda se i najviše očituje u golovima iz kaznenih udaraca. Ove sezone je na omjeru devet od devet te je upravo zbog mirnoće s 11 metara dobio nadimak “Cold Palmer”. Neki neuki internet-komentator­i pokušavaju umanjiti

Kada je imao osam godina, za njega su se borili City i United. Obitelj se odlučila za City zbog boljeg treningkam­pa iako je Cole odmalena veliki navijač Uniteda

njegov učinak zbog toga što je veliki postotak golova zabio iz kaznenih udaraca, ali takva retorika nema smisla jer, na kraju krajeva, treba taj penal i zabiti! Oni koji nisu samo slijepo gledali statističk­e rubrike te su zaista pomno pratili utakmice Chelseaja, vidjeli su što ovaj mladić radi na terenu. Kad biste sastavljal­i popis od 50 najatrakti­vnijih driblinga sezone u Premier ligi, bilo bi tu minimalno 15 Palmerovih, no nisu to samo atraktivni driblinzi, već driblinzi koji zaista rade razliku, probijaju protivničk­e linije i običan napad pretvaraju u veliku šansu. Generalno, nogometna inteligenc­ija mu je na iznimno visokoj razini za 21-godišnjaka.

Nadamo se da ovo nije samo jedna sezona eksplozije za Palmera i da ćemo ga gledati na ovako visokoj razini i dalje. Jednostavn­o, gušt je gledati kako igra i za sve one koji ga dosad nisu pratili – svaka preporuka!

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia