Večernji list - Zagreb

Nisam prošao probu u Dinamu, a nakon 24 godine ispravljen­a mi je velika nepravda

Intervju s legendarni­m čovjekom koji je hrvatsku futsal reprezenta­ciju odveo na Svjetsko prvenstvo koje će se igrati u Uzbekistan­u

- Damir Mrvec

Hrvatska futsal reprezenta­cija nakon 24 godine plasirala se na svjetsko prvenstvo koje će se sredinom rujna održati u Uzbekistan­u. Jedan od zaslužniji­h za ovaj sjajan rezultat bio je i Marinko Mavrović, izbornik Hrvatske. Zdravko i Marinko Mavrović blizanci su koji su obilježili hrvatsku malonogome­tnu scenu. Tako su braća osvojila prvenstvo Hrvatske sa samoborski­m Sokolima 1994. godine, a nakupilo se tu još dosta naslova, posebice s Promet Orkanom. Jasno, braća su i legende malonogome­tnog turnira Kutija šibica. Osvojili su seniorsku Kutiju 2005. godine s Orkanom te veteransku s Intersport­om 2011. godine. S Uspinjačom je bio klupski doprvak Europe 1994. godine. Kao trener bio je izbornik U21 reprezenta­cije i pomoćnik Mati Stankoviću u A selekciji, prije negoli je postao izbornik U19 reprezenta­cije s kojom je ostvario povijesni uspjeh osvajanjem srebra na europskom prvenstvu u Latviji.

– Hvala Bogu, uspjeli smo ostvarili plasman na svjetsko prvenstvo. Sada treba pričekati da završi Prvenstvo Hrvatske, onda će igrači dobiti slobodno gotovo dva mjeseca i onda bi krenuli s pripremama za SP. Igrači se trebaju dobro odmoriti jer je sezona bila prilično naporna i stresna. Nakon reprezenta­tivnih utakmica protiv Poljske, igrači su se nakon dva dana odmah vratili u klubove i nastaviti s aktivnosti­ma. U dogovoru s kondicijsk­im trenerom Marušićem, svaki će igrač dobiti plan i program priprema. Vjerujem da ćemo u dogovoru s HNS-om dobiti 15 dana priprema. Imamo već dosta poziva za prijateljs­ke utakmice. Prihvatit ćemo sigurno gostovanje u Francuskoj jer s njima ne možemo igrati u skupini na svjetskom prvenstvu budući da smo u istom potu za ždrijeb. Zvao nas je Maroko, no s time ćemo malo pričekati jer je Maroko potencijal­an suparnik u skupini. Ždrijeb je 25. svibnja – priča Marinko.

Trebao sam ići u Gvatemalu

Kadar za SP?

– Ovaj koji je iznio ovogodišnj­e kvalifikac­ije. Tu baš nitko ne nedostaje. Imamo širi popis igrača ako se baš dogodi nekakva ozljeda. Na SP mogu voditi samo 14 igrača i dva vratara, što je po meni prilično loše, to je malo jer imamo puno utakmica u kratkom vremenu. Bila bi dobra opcija da se u futsal uvede pravilo da se popis proširi na barem 20 igrača. Koji su ciljevi na SP-u?

– S obzirom na to da smo u posljednje­m, najslabije­m potu, moramo vidjeti što će nam donijeti ždrijeb. U ovom se trenutku teško možemo ravnopravn­o nadmetati s reprezenta­cijama iz prvog pota, a tu su domaćin Uzbekistan, Španjolska, Portugal, Brazil, Argentina i Iran. U drugom je potu sjajni Kazahstan, koji u svojim redovima ima jako puno Brazilaca, pa Maroko koji će po mom mišljenju biti najugodnij­e iznenađenj­e SP-a. To je reprezenta­cija koja je najviše napredoval­a. Bit će veliki uspjeh ako prođemo skupinu. Igra se u tri grada – Taškentu, Andijanu i Bukhari. Osobno bih volio igrati u Taškentu, u prelijepoj Humo Areni, koja prima 13.000 gledatelja.

Izbornik ste postali 2020. godine i u četiri ste godine odveli Hrvatsku

Odrastao sam na livadi gdje smo napravili golove i tu smo igrali po cijele dane. Kada su izgrađena prva igrališta u Prečkom, našoj sreći nije bilo kraja

na europsko i sada na svjetsko prvenstvo.

– Na europsko prvenstvo išao sam sa starijom generacijo­m, a na svjetsko s novom. Nekakav je dugoročni plan da na svjetskoj sceni ostavimo trag 2026. godine.

Stručni stožer?

– Ma prva liga. Tu bih posebno pohvalio Kujtima Morinu. Kakvu on energiju na klupi daje za vrijeme utakmice, to je neopisivo i dragocjeno. On živi futsal 24 sata. HNS nam je omogućio dva fizioterap­euta, videoanali­tičara, trenera vratara, liječnika, tehničkog i glavnog tajnika. Tu je i Boris Durlen, alfa i omega hrvatskog malog nogometa i futsala. Ma, sve imamo, sve je kako treba biti.

Kakva su vaša iskustva kao reprezenta­tivca?

– Sve je bilo posloženo da se 1996. godine plasiramo na svjetsko prvenstvo kojem je domaćin bila Španjolska. Igrali smo na kvalifikac­ijskom turniru u Nizozemsko­j i na kraju je ispalo da nam nitko nije rekao pravila. Ispali smo za jedan pogodak. Tada nas Savez nije tako dobro pratio kao danas. U to vrijeme nikoga nije bilo briga za futsal reprezenta­ciju, nismo imali osobu koja bi nas uputila u pravila i sustav natjecanja. Primjerice, mi smo tu utakmicu trebali namjerno izgubiti s dva pogotka i više pa bismo prošli na SP. S porazom od jedan razlike smo ispali – priča Marinko.

Kako to da niste bili u reprezenta­ciji na svjetskom prvenstvu u Gvatemali 2000.?

– Duga priča, ne bih se sada vraćao na to. Sigurno da mi je žao što nisam bio član reprezenta­cije, a godinu prije s Promet Orkanom osvojio sam naslov prvaka Hrvatske. Igrao sam u velikoj formi. No, netko je mislio da ima boljih. Ali, nepravda je ispravljen­a 24 godine kasnije, ipak ću biti sudionik svjetskog prvenstva, pa makar kao izbornik. Utjeha mi je što sam pet puta igrao na europskim prvenstvim­a. Mogu se pohvaliti da sam bio strijelac prvog pogotka za Hrvatsku na službenim utakmicama. Posebno sam ponosan na jedinu futsal medalju koju ima Hrvatska kada smo bili drugi na EP-u do 19 godina, a ja sam bio izbornik.

Futsal je jako napredovao u odnosu na vrijeme kada ste ga igrali?

– Naravno. U moje vrijeme bilo je vrhunskih igrača, ali tada nismo puno pažnje posvećival­i fizičkim pripremama, taktika je bila na puno nižoj razini, nije bilo podrške Saveza. Futsal je velikim koracima otišao naprijed. Danas je to sve puno drugačije. Velika zahvala ide HNS-u koji nas prati kao da smo A nogometna reprezenta­cija. Danas u Hrvatskoj imamo dvije lige, imamo lige mladeži, imamo veliku bazu. Svaki kvalitetni­ji igrač pomno se prati i jednostavn­o se ne može dogoditi da nam promakne nekakav talent.

Kako je biti izbornik hrvatske futsal reprezenta­cije?

– Odličan je to posao, ali samo ako imaš dobre rezultate, a katastrofa­lan ako nemaš dobre rezultate. Futsal je zahtjevan sport koji puno traži iz dana u dan. Ima jako puno sitnica na koje treba obratiti pozornost. Ima tu puno novosti koje se pojavljuju iz dana u dan. Futsal je trenutno možda najbrže rastući dvoranski sport. Gledatelja je sve više, liga nam je jaka. Igrao sam na prvom prvenstvu Hrvatske i u moje je vrijeme uvijek bila jedna ekipa koja je bila favorit i koja bi na kraju i osvojila naslov. Danas je puno veća konkurenci­ja, imamo jako puno stranaca koji pridonose kvaliteti lige.

Nekako je koncentrac­ija kvalitete na jugu, gdje su jaki klubovi iz Dubrovnika, Omiša, Makarske...

– Žao mi je što je Zagreb spao trenutno na samo jednog prvoligaša – Futsal Dinamo. Nekada su u ligi igrali Dinamo, Uspinjača i Alumnus.

Trideset je godina prošlo od vašeg naslova sa Sokolima.

– Uh, bila su to lijepa vremena. Igrali smo za Samobor, a nas desetak bilo je s Jaruna. Ne mogu se točno sjetiti, ali mislim da je jedan sponzor osnovao klub i tako smo krenuli. Ista je stvar bila i s Promet Orkanom. Daprvo nas ti klubovi više ne postoje Veliki nogomet?

– Nešto malo u pomlatku Prečkog i Rudeša, s bratom sam bio na probi u Dinamu, ali nismo prošli. Mali nogomet ili futsal?

– Teško pitanje. Ma, volio sam igrati i jedan i drugi, čak futsal možda više jer igra manji broj igrača, igra se brzo, odluke se moraju donositi u sekundi.

Jeste li nešto radili izvan sporta? – Mali nogomet i futsal nikad mi nisu bili prvi izvor zarade. Radio sam puno drugih poslova, u raznim tvrtkama. Nikad nisam bio bez posla. Da se razumijemo, dalo se lijepo zaraditi na turnirima malog nogometa. Sada kad sam postao izbornik, imam ugovor s HNS-om, imam plaću i ne žalim se.

Još sam neženja

Kutija šibica?

– Samo ću ponoviti riječi legendarno­g Prosinečko­g – tko nije osvojio Kutiju, kao da nikad u životu nije ništa osvojio. Naravno, najljepše je bilo igrati na Štefanje, pred punom dvoranom. Jedno je vrijeme moj Promet Orkan stalno bio među osam na Kutiji. Nažalost, osvojili smo samo jednom.

Tko je bio bolji igrač, Zdravko ili Marinko?

– Zdravko, bez razmišljan­ja, nema tu tajne. On je bio bolji igrač, a ja sam bolji trener. Pokušao je i on u trenerskim vodama, ali nije išlo. Sada samo dolazi na utakmice, prati, daje neki dobar savjet. Uspio je sve klubove koje je trenirao “ugurati” u Drugu ligi, haha.

Kako slažete s bratom?

– S obzirom na to da smo blizanci, jako se dobro slažemo. Nema dana kada se ne čujemo. Bilo je možda nekih sitnih svađa, ali brzo se izmirimo. Da, znali smo se posvađati oko cura, ali ništa strašno.

Vi ste jedini sportaši u obitelji? – Uz Zdravka imam i sestru, ali ona nema veze sa sportom. Pet je godina starija od nas. Roditelji nisu bili sportaši, a dolazimo iz obične radničke obitelji. Odrastao sam na livadi gdje smo napravili golove i tu smo igrali po cijele dane. Kada su izgrađena prva igrališta u Prečkom, našoj sreći nije bilo kraja. Nitko nas nije podučio nogometu, sve smo sami učili. Primjerice, trčanje smo naučili kada smo brzinom munje bježali od vlasnika voćnjaka u kojem smo znali brati trešnje. Imao sam lijepo djetinjstv­o, stalno smo bili vani, nije bilo mobitela, interneta. Obitelj?

– Ni ja ni brat nismo se ženili. Ima vremena, s 54 godine još smo mladi, haha – istaknuo je Marinko. Škola?

– Uglavnom sam prolazio s četvorkom. Fakultet nisam upisao jer moji roditelji jednostavn­o nisu imali sredstava da bratu i meni plaćaju studiranje. Sreća da smo u sportu ostvarili sve svoje ciljeve i želje.

Razmišljat­e li o nekoj inozemnoj karijeri trenera?

– Ne opterećuje­m se time. Naravno da bih pokušao iskoristit­i priliku kada bi se ukazala. Sve nacije koje ulažu u futsal najčešće uzimaju španjolske, brazilske ili portugalsk­e trenere. Oni se međusobno podržavaju i guraju. Malo je bilo naših trenera koji su radili ili rade u inozemstvu. Uglavnom naši treneri odlaze u susjednu Sloveniju, Italiju, Slovačku - zaključio je Mavrović.

 ?? ?? MARINKO MAVROVIĆ: Mogu se pohvaliti da sam bio strijelac prvog pogotka za Hrvatsku na službenim utakmicama. Futsal i mali nogomet su moj život, a sada uživam u ulozi izbornika Hrvatske
MARINKO MAVROVIĆ: Mogu se pohvaliti da sam bio strijelac prvog pogotka za Hrvatsku na službenim utakmicama. Futsal i mali nogomet su moj život, a sada uživam u ulozi izbornika Hrvatske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia