Večernji list - Zagreb

Veočić utišao publiku u Pioniru, osvojio europsko zlato i 15 tisuća dolara

- Dražen Brajdić

U finalu ovogodišnj­e Supersport hrvatske futsal lige gledat ćemo Dinamo i Olmissum. Bit će to repriza lanjskog finala u kojem su naslov osvojili Zagrepčani. U polufinaln­oj seriji Futsal Dinamo je s 3-1 u pobjedama izbacio Futsal Pulu, dok je Olmissum nakon četiri utakmice također s 3-1 u seriji bio bolji od dubrovačko­g Squarea. Futsal Dinamo je u četvrtoj utakmici polufinaln­e serije u Zagrebu pobijedio Puljane s 4:2, ali tek nakon produžetak­a. Nakon prvog poluvremen­a bez pogodaka u nastavku su gosti poveli pogotkom Daniela Moravca, no samo dvadesetak sekundi kasnije izjednačio je sjajnim pogotkom Filip Novak. Potom je Dinamo imao priliku iz deseterca, nakon što su gosti napravili šesti prekršaj, ali je udarac Čekola završio pored vratiju. Novi šok za plave dogodio se minutu poslije - iz slobodnog udarca lijepo je pogodio Manolo Bilić. Ipak, zeleno-žuti ponovno rade prekršaj te Dinamo dobiva novu priliku s deset metara. Ovoga puta odgovornos­t je preuzeo Tihomir Novak koji trese mrežu i ponovno izjednačuj­e rezultat. Produžeci su donijeli niz prilika s jedne i druge strane, a naročito nervoze. Junak utakmice bio je

Uoči posljednje­g kola plasman na završnicu PH za juniore osigurali su Vrgorac, Uspinjača Gimka, Olmissum i Futsal Dinamo

ponovno Tihomir Novak, kojeg će Puležani dugo pamtiti. Nakon još jednog akumuliran­og prekršaja gostiju i uspješno realiziran­og deseterca stariji Novak pogađa za vodstvo plavih. Puležani su se preko golmana igrača pokušali vratiti, no tada se ukazao Ante Piplica. Preko cijelog terena pogađa praznu mrežu i šalje Dinamo u još jedno finale. Olmissum je u sjajnoj utakmici pobijedio dubrovački Square sa 7:4 i tako izborio plasman u finale. Strijelci za Olmissum bili su Vanha 2, Sekulić, Žilić, Kustura, Hrstić i Mendoza. Za Square je pak ovim porazom završena sezona u kojoj su nakon osvojenog prvog mjesta u ligaškom dijelu natjecanja očekivanja bila znatno veća.(dm)

Zahvaljuju­ći olimpijcu Gabrijelu Veočiću, sinoć se u beogradsko­m Pioniru svirala hrvatska himna. Nije to bilo milo tamošnjem navijačkom puku tim više što u domaći navijači očekivali da će se na ishodu zbivanja u toj kategoriji (80 kg) boksačkog Prvenstva Europe ipak svirati “Bože pravde”.

Pet jednoglasn­ih pobjeda

Gabrijel Veočić boksački je prvak Europe, prvi Hrvat na krovu Starog kontinenta nakon 2010. i teškaškog naslova Filipa Hrgovića. Zapravo, uz Matu Parlova i Marijana Beneša iz davnih 70-tih, te Hrgovića spomenute 2010., Gabi je tek četvrti Hrvat koji je osvojio europsko zlato u takozvanom amaterskom, a bolje je reći olimpijsko­m, boksu. Svojim visokoprof­iliranim tehničkim boksom, Veočić je opravdao nadimak “Kobra iz Broda”, jer je njegova glava, u pet mečeva, pretrpjela minimalan broj udaraca. A one koje je i primio jako je dobro amortizira­o pa je tako bilo i u velikom finalu. U finalnoj borbi kontinenta­lne smotre, koja se odvijala u Beogradu, 22-godišnji Brođanin nadboksao je dvije godine mlađeg Rastka Simića, najveću nadu srpskog boksa, momka koji doista ima sjajnu perspektiv­u.

Nakon što je jednoglasn­o dobio prvu rundu (5:0) suci su mu, podijeljen­om odlukom, dodijelili i drugu (3:2) pa je Veočić, u posljednjo­j dionici, rutinirano sačuvao tu prednost

U tri godine, Veočić je nastupio u tri finala velikih natjecanja, osvojivši dva zlata (seniorski EP i U-22 EP) te jedno srebro (Europske igre)

i pobijedio jednoglasn­om odlukom sudaca (29:28, 30:27, 30:27, 29:28, 30:27). Da biste pobijedili srpskog suparnika na bodove, usred Srbije, vi doista morate uvjeriti suce da ste to zavrijedil­i, a Gabrijel je u tome uspio u potpunosti. Nakon proglašenj­a pobjednika publika je negodovala, ali ne i Gabrijelov srpski suparnik koji je Hrvatu priznao da je bio bolji finalist. Veočić je potom izveo pametnu gestu pa je podigao ruku svom talentiran­om suparniku koji je stasao u boksačkom gradu Loznici.

- Zahvaljuje­m se svom protivniku Simiću na odličnoj i korektnoj borbi - kazao je Veočić kojem je ovo, u posljednje tri godine, bio treći finale velikih natjecanja:

- Godine 2021. sam osvojio zlato na U-22 Prvenstvu Europe, lani sam osvojio srebro na Europskim igrama, a sada na seniorskom Prvenstvu Europe i zlato. Posebno mi je zadovoljst­vo što sam svih pet borbi dobio jednoglasn­om odlukom sudaca.

A na tom putu Veočić je nadboksao vrlo dobre borce iz jakih boksačkih zemalja kao što su Azerbajdža­n, Španjolska, Moldavija, Francuska i na koncu i Srbije koja se na ovom Prvenstvu obogatila s devet novih muških europskih medalja.

Osim osvojenog zlata i toga što je uzvratio španjolsko­m Rusu Jalidovu za poraz na prethodnom Svjetskom prvenstvu, Gabrijela sretnim čini i sportska forma koju je dostigao tri mjeseca prije Olimpijski­h igara.

- Ovo mi je ulazna forma za Olimpijske igre. Nikad nisam bio spremniji, ali nisam još sto posto spreman.

A da bude spreman za juriš i na olimpijsku medalju, prvu hrvatsku nakon Hrgovićeve bronce iz Rija, potrudit će se njegov otac Pero, nekad hrvatski reprezenta­tivac, a danas izbornik nacionalne muške selekcije.

Svoju medalju preuzeo je i Luka Pratljačić, hrvatski superteška­š koji je osvojio broncu. Borac koji mu je onemogućio finale, Srbin Dušan Veletić, nije uspio osvojiti zlato jer ga je u finalu nokautirao Španjolac arapskih korijena. A obojica, i Pratljačić i Veletić, će uskoro na Tajland gdje se održava posljednji kvalifikac­ijski turnir za nastup na Olimpijski­m igrama i moglo bi se dogoditi da se opet namjere jedan na drugoga.

Rusi su dominirali

Ovo Prvenstvo Europe bilo je ovog časa jedino kontinenta­lno natjecanje u nekom olimpijsko­m sportu u kojem je ruskim i bjeloruski­m sportašima bilo dozvoljeno nastupati pod nacionalni­m obilježjem pa se tako ruska himna slušala više puta. Priča je to o inatu kojeg predsjedni­k Svjetskog boksačkog saveza Umar Kremljev, biznismen blizak ruskom predsjedni­ku Vladimiru Putinu, tjera u prkos Međunarodn­om olimpijsko­m odboru koji ne priznaje IBA-u i način na koji se ona, netranspar­entno, vodi. No, Kremljev na to odgovara s nagradnim fondom pa se tako i na ovom Prvenstvu medaljašim­a dijelio novac. Prvaci su dobili po 15.000 američkih dolara, doprvaci 10.000 dolara, a brončani po 5.000 eura.

 ?? ?? GABRIJEL VEOČIĆ najbolji je hrvatski boksač današnjice što je potvrdio i u Beogradu s pet jednoglasn­ih pobjeda i europskim zlatom koje ga stavlja u poziciju kandidata za olimpijsku medalju
GABRIJEL VEOČIĆ najbolji je hrvatski boksač današnjice što je potvrdio i u Beogradu s pet jednoglasn­ih pobjeda i europskim zlatom koje ga stavlja u poziciju kandidata za olimpijsku medalju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia