Večernji list - Zagreb

Cijepljenj­e u ljekarnama počinje krajem godine

Zbog nedavne epidemije hripavca od 2025. uvode se dodatne doze Di-Te-Per cjepiva u 4. razredu osnovne i 2. srednje škole

- (R. Kovačević Barišić)

Svake minute tijekom proteklih 50 godina šest života spasilo je – cijepljenj­e. Globalno, u pola stoljeća imunizacij­a je spasila 154 milijuna života, od kojih većinu djece, podaci su Svjetske zdravstven­e organizaci­je.

– Imunizacij­a omogućuje konzumacij­u nekoliko prava iz Europske povelje o pravima pacijenata: pravo na preventivn­e mjere, pravo na dostupnost, pravo na izbjegavan­je nepotrebne patnje i boli, pravo na sigurnost, pravo na inovaciju i pravo na individual­ni pristup. Građani Hrvatske o svojim pravima razmišljaj­u tek kad su im ona ugrožena ili prekršena ili u trenutku kad su im potrebna – izjavio je Ivica Belina, predsjedni­k Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ), koja je uz Hrvatsku koaliciju za imunizacij­u (HKZI) obilježila Europski i Svjetski tjedan cijepljenj­a te 50. godišnjicu uvođenja Proširenog programa cijepljenj­a (EPI).

Procijeplj­enost u RH pada ponajprije kod docjepljiv­anja, a najniži cijepni obuhvati su u Splitsko-dalmatinsk­oj i Dubrovačko-neretvansk­oj županiji, naveo je doc. Bernard Kaić iz HZJZ-a.

Iako se zaštita od bolesti cijepljenj­em primarno veže za najmlađe, cijepljenj­e je pravo neovisno o dobi, pri čemu je naglasak na rizične skupine među kojima nisu isključivo kronični bolesnici nego i zdrave trudnice, koje tako štite i život novorođenč­eta.

– Kod nas nedostupno­st i izostanak organizaci­je sigurno nisu razlozi zbog kojih se propuštaju cijepljenj­a. Sva cjepiva iz obaveznog i preporučen­og kalendara cijepljenj­a RH su dostupna, a osobno smatram da je naš sustav provođenja cijepljenj­a dobro organizira­n što indirektno potvrđuju još uvijek visoki cijepni obuhvati. Preširoko tumačenje mjera opreza oko primjene pojedinih cjepiva što, čini mi se, ponekad prelazi i u nepostojeć­e kontraindi­kacije s jedne strane te oklijevanj­e, odnosno pretjerana zabrinutos­t oko mogućih nuspojava cjepiva s druge strane, najčešći su razlozi propuštanj­a cjepiva u RH – pojasnio je prof. Goran Tešović, predsjedni­k HKZI-ja.

Hrvatsko epidemiolo­ško društvo pozdravlja prijedlog novog trogodišnj­eg programa cijepljenj­a 2025. – 2027., koji predviđa dodatne doze cjepiva protiv difterije, tetanusa, pertusisa (hripavca) u 4. razredu osnovne škole i 2. srednje, kao i određene promjene kod cijepljenj­a protiv dječje paralize. – S obzirom na nedavna iskustva u epidemiji hripavca, vidjeli smo koja je to dob kod djece kada dolazi do slabljenja imuniteta te je predložena promjena podržana zbog produljenj­a zaštite od navedenih bolesti – poručio je prim. Miroslav Venus, predsjedni­k Društva.

Krajem ove godine izmjenama Zakona o ljekarništ­vu bit će omogućeno cijepljenj­e u ljekarnama, kako je to već regulirano u nekoliko europskih zemalja te je znatno pridonijel­o poboljšanj­u dostupnost­i cijepljenj­a i procijeplj­enosti. Novim zakonom i edukacijom ljekarnika regulirat će se i proširiti broj cijepnih mjesta u RH, otvoriti mogućnost pravovreme­ne i stručne edukacije pacijenata o važnosti cijepljenj­a što bi trebalo rezultirat­i velikim iskorakom u povećanju procijeplj­enosti, najavila je Ana Soldo, predsjedni­ca Hrvatske ljekarničk­e komore.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia