Večernji list - Zagreb

Među visokopozi­cioniranim HDZ-ovcima mogu se čuti poruke kako stranka Plenkoviću “neće dopustiti da je odvede u avanturu ponovljeni­h izbora”

-

– DP je u izbornoj kampanji, u svom programu i odlukama na predsjedni­štvu rekao da im je SDSS neprihvatl­jiv i u ovom trenutku moramo razumjeti da je to stav stav od kojeg DP neće reterirati, što je OK. Na kraju krajeva, to je i poruka hrvatskih birača. Kad zbrojimo mandate koje su dobili HDZ i DP, to jasno pokazuje volju da se vlada upravo tako složi – rekao je Anušić, uvjeren da će se vrlo brzo postići dogovor s DP-om o novoj vladi i većini. Iako je ova izjava zazvučala kao direktno oponiranje Plenkoviću, koji inzistira liberalnim strankama izvan svoje koalicije zapravo nije ponudio ništa konkretno. Ispipavao je, tvrde naši izvori, tek je li im prihvatlji­vo dići ruke za konstituir­anje Sabora izborom Gordana Jandrokovi­ća za njegova predsjedni­ka, ne otkrivajuć­i kako bi na kraju mogla izgledati njegova većina. HDZ-ovim kuloarima zadnjih su dana zato počele kružiti teorije kako Plenković zapravo čitavu priču pokušava odgoditi do iza euroizbora. A s obzirom na tvrde stavove DP-a i činjenicu da Plenković ni jučer nije pokazao naznake da se planira odreći SDSS-a, među visokopozi­cioniranim HDZ-ovcima su se mogle čuti poruke kako mu stranka “neće dopustiti da je odvede u avanturu ponovljeni­h izbora”.

A da HDZ nije jedina opcija o kojoj razmišlja, DP je jučer pokazao i sastankom s SDP-om, nakon kojega je Peđa Grbin izjavio kako je sve od onoga što je bilo na stolu svima prihvatlji­vo te kako je sada na svakome da razmotri predloženo i da donese svoju odluku. SDP je predložio da se Sabor konstituir­a na antikorupc­ijskim temeljima, a Grbin je pri tome istaknuo kako je najvažnije maknuti Ivana Turudića, odnosno ne dozvoliti da dođe na čelo DORH-a jer, kako je kazao, čovjek koji ima veze s kriminalom, ne smije na to mjesto. Druga tema koju SDP nudi DP-u je da zajednički riješe je ukidanje tzv. Lex AP-a, a nakon što se to makne s dnevnog reda može se, kazao je Grbin, razgovarat­i i o drugim temama.

- Naša pozicija je jasna, svatko zna koji je naš prijedlog, mi smo ga prezentira­li drugim strankama koje su do 14. ožujka činile saborsku opoziciju. Na svakome je da razmotri i onda donese odluku. Mi smatramo da je ovo prilika da RH napravi iskorake po pitanju borbe protiv korupcije i borbe za medijske slobode, a nakon toga su sve opcije na stolu pa i ponavljanj­e izbora, za što smo mi u SDP-u spremni - kazao je Grbin na konferenci­ji za medije. Poručio je i kako treba vidjeti može li to funkcionir­ati jedno duže razdoblje i da ako ne može da je najpošteni­je da idemo na nove izbore”, kaže Grbin.

’Nije pro forma’

U vrhu SDP-a neslužbeno se moglo čuti da je Grbin DP u antikorupc­ijskih blok pozvao na vrlo kratki rok, navodno samo do 15. rujna, do kada bi proveli zacrtano, nakon čega bi antihadeze­ovska većina raspustila Sabor i tako izazvala nove izbore. Navodno su mu iz DP-a na to kazali kako će mu odgovor dati brzo, kroz nekoliko dana.

– Moj dojam je da razgovori nisu vođeni pro forma. Da sam u bilo kojem trenutno osjetio da se tu radi o nečemu reda radi, ne bih bio na ovom, drugom sastanku. Ovo su za Hrvatsku prevažne stvari da bismo se mi igrali. Borba protiv korupcije, borba za medijske slobode, a nakon toga za pošteni izborni zakon, prava djece i umirovljen­ika, to su stvari s kojima se ja nemam namjeru zezati. Naša ponuda je konkretna, rezultati za Hrvatsku, ako se ona prihvati, su dobri. Svi koji su glasali na jedan način prije dva mjeseca sada imaju priliku ispraviti ono što je

Grbin.• napravljen­o voljom HDZ-a – poručio je

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia