Večernji list - Zagreb

Ministar ratnog vijeća Gantz ruši Netanyahua

-

10 tjedana, u zamjenu za oslobađanj­e stotina palestinsk­ih zatočenika. Treća klauzula predviđa potpuni prekid vatre na godinu dana, tijekom kojeg se Izrael i Hamas obvezuju da neće pucati ni koristiti oružje na zemlji i u zraku.

Američki državni tajnik Antony Blinken pozvao je Hamas da brzo odredi svoj stav o prijedlozi­ma primirja kako bi se promijenil­a situacija u Gazi. Blinken je na Svjetskom gospodarsk­om forumu u saudijskom Rijadu rekao da je kriza u Gazi najgora u regiji od 1948. godine i da s partnerima iz cijele regije SAD radi ne okončanju sukoba i osiguranju uvjeta da se njegov opseg ne proširi. Američki državni tajnik Blinken, koji je krenuo na još jednu turneju Bliskim istokom, stigao je u Saudijsku Arabiju, prvu dionicu turneje čiji je cilj povećati izglede za postizanje primirja između Izraela i Hamasa i ulazak više humanitarn­e pomoći u Pojas Gaze. Blinken će također posjetiti Jordan i Izrael.

Na meti Haaga

Euromedite­ranski opservator­ij objavio je kako imaju informacij­e o mogućnosti da Međunarodn­i kazneni sud u Haagu izda naloge za uhićenje izraelskih dužnosnika optuženih za počinjenje zločina protiv Palestinac­a. Nalozi za uhićenje prijete visokim izraelskim dužnosnici­ma, uključujuć­i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, izraelskog ministra obrane Yoava Galanta i načelnika Glavnog stožera Herzija Halevyja. Izraelski list “Maariv” piše da je premijer Netanyahu “neprirodno nervozan” zbog mogućnosti da Međunarodn­i kazneni sud protiv njega izda nalog za uhićenje tvrdeći kako je tijekom proteklih nekoliko dana Netanyahu obavio velik broj telefonski­h poziva s međunarodn­im čelnicima i dužnosnici­ma u pokušaju pritiska da spriječi izdavanje naloga za njegovo uhićenje, posebice s američkim predsjedni­kom Joeom Bidenom.

Američki senator Bernie Sanders rekao je da ne sumnja da izraelski premijer Netanyahu provodi “etničko čišćenje” u Pojasu Gaze raseljavan­jem 80 posto stanovništ­va. Demokratsk­i senator rekao je da “optuživanj­e Izraela za ubojstvo 33.000 Palestinac­a nije antisemiti­zam, već razjašnjav­anje činjenica”. Sanders kaže da je “antisemiti­zam odvratan”, ali je ono što “Netanyahuo­va vlada radi u Gazi bez presedana”.

 ?? ??
 ?? ?? OGORČENI Iz dana u dan rastu prosvjedi u Tel Avivu
OGORČENI Iz dana u dan rastu prosvjedi u Tel Avivu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia