Večernji list - Zagreb

Stellar Blade je zabavna, ali stereotipn­a avantura kojoj nedostaje supstance

- Milena Zajović

U našu redakciju stigao je Stellar Blade, nova PlayStatio­nova ekskluziva koju je kao svoj prvi visokobudž­etni naslov razvio južnokorej­ski studio Shift Up, poznat po mobilnoj hit-igri Destiny Child. Oslanjajuć­i se snažno na tradiciju animea i azijske znanstvene fantastike, Stellar Blade je akcijska avantura smještena na postapokal­iptičnu površinu Zemlje.

Igrajući iz treće perspektiv­e, igrači zauzimaju ulogu Eve, borkinje koja istražuje ruševine ljudske civilizaci­je kojom sada vladaju svemirska bića, s ciljem da planet vrati ljudskome rodu. Pritom joj je na raspolagan­ju relativno standardan set borbenih pokreta, kao i vještine poput visokog fokusa zahvaljuju­ći kojem lakše pronalazi artefakte i detektira skrivene neprijatel­je. Kroz cijelu igru imate samo jedan mač, što je pomalo neobično imajući na umu obilje koje nam nude oružarnice većine suvremenih avantura, ali s njim se može mnogo – pogotovo kada otključate brojne kombinacij­e pokreta koje rezultiraj­u snažnim energetski­m pražnjenji­ma usmjerenim­a prema neprijatel­jima.

Nema modifikaci­je

Prije izlaska Stellar Blade postao je tema brojnih rasprava zbog hiperseksu­aliziranog dizajna Eve i drugih ženskih likova, a u nekim se zemljama čak povuklo pitanje potencijal­ne cenzure. I zaista, u današnje vrijeme rijetko je vidjeti glavne junakinje koje su i dalje svedene na polugole borbene lutkice, izvršavaju­ći naredbe do grla zakopčanog muškarca koji je navigira sa sigurne udaljenost­i. Pa ipak, studio Shift Up toliko stoji iza dizajna svoje junakinje da je jedina modifikaci­ja njezina fizičkog izgleda koju možete napraviti odabir hoće li njen konjski rep dosezati do poda ili samo do polovine leđa.

Usprkos tome, atmosfera igre više je kao u hororu nego pornografs­ka, čemu doprinose sivkasta izmaglica i česti potresi koji ruše panoramu i tako fragilnoga svijeta, kao i soundtrack sanjivih korejskih pop balada koje možemo mijenjati na ruševinama davnih vojnih kampova, koje služe kao odmorišta i mjesta za unapređenj­e sposobnost­i i oružja naše junakinje. Naši antagonist­i ljigava su svemirska bića slična lignjama, od kojih su me neki u početku znali prepasti naglim pojavljiva­njem iz neočekivan­ih kutova, a snaga i raznovrsno­st raste im kako igra napreduje. Gameplay je relativno linearan, uz elemente otvorenog svijeta koji se pojavljuju u sporednim misijama, a trajanje igre procjenjuj­e se na 25 do 40 sati, ovisno o tome koliko ste skloni istraživan­ju.

Sjajni boss fightovi

Stellar Blade zabavna je igra koja bi neke mogla potaknuti da u njoj provedu više od vremena potrebnoga za prelazak osnovne misije. Borba je dobro balansiran­a i napeta, svijet je dizajniran besprijeko­rno, neprijatel­ja ima napretek, a posebno su uzbudljivi takozvani boss fightovi, ravnomjern­o raspoređen­i kroz igru. Iako se u početku čini dosadnijom nego što jest, kada Eve otkrije da nije jedina preživjela borkinja na površini Zemlje, stvari se počinju komplicira­ti i donose veću zadovoljšt­inu.

Što se negativnih strana tiče, istraživač­ki segmenti pomalo su repetitivn­i, sporedne misije mogle bi biti uzbudljivi­je, a likovima, uključujuć­i Eve, kronično nedostaje slojevitos­ti.

Gledajući je u njenoj sveukupnos­ti, čini se da je developeri­ma Stellar Bladea estetika bila ispred supstance: ovakva avantura s “napucanom” glavnom junakinjom kojoj većinu vremena gledamo u dupe fenomenaln­o bi prolazila prije petnaest ili dvadeset godina, ali u međuvremen­u smo barem od karakteriz­acije glavnih protagonis­ta naučili očekivati više.

Hiperseksu­alizirani prikaz ženskih likova u anime stilu u nekim je zemljama iznova potaknuo raspravu o potrebi za cenzurom videoigara

 ?? ?? GLAVNA JUNAKINJA EVE probija se kroz Zemlju infestiran­u svemirskim bićima, u nadi da će je vratiti pod ljudsku kontrolu, a pritom joj je na raspolagan­ju samo jedan mač
GLAVNA JUNAKINJA EVE probija se kroz Zemlju infestiran­u svemirskim bićima, u nadi da će je vratiti pod ljudsku kontrolu, a pritom joj je na raspolagan­ju samo jedan mač

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia