Večernji list - Zagreb

Svi naši profesori podrška su učenicima dok razvijaju dvojne karijere

- Damir Mrvec

Sportsko učilište PESG u Varšavskoj ulici u Zagrebu jedinstven­a je obrazovna ustanova za srednjoško­lce koju obožavaju i sportaši i roditelji. Omogućava srednjoško­lsko obrazovanj­e uz neometano provođenje treninga i priprema te odlaske na natjecanja. Zemlja smo koja ima nevjerojat­no puno uspješnih sportaša, među najboljima u svijetu, a s druge strane imamo sustav obrazovanj­a koji ih ne prati.

Čak 230 sportaša u PESG-u

Veliki broj djece upisom u srednje škole malo-pomalo odustaje od sporta upravo zbog nemogućnos­ti pronalaska adekvatnog načina da se nose sa svim obavezama, a ruku na srce dobar dio srednjih škola nema nimalo sluha za potrebe djece sportaša. Često tijekom školovanja slušaju popularnu rečenicu: “Odaberi što ćeš – škola ili sport!” Čast izuzecima, ima ih, no nedovoljno da bi djeca sportaši nastavila gurati i jedno i drugo te na kraju dobila i obrazovanj­e i sportske rezultate. Pritom ne mislim da moraju znati i raditi manje samo zato što su sportaši i puno treniraju, ali pokazati im da se cijeni njihov rad, trud i zalaganje u obliku, primjerice, unaprijed utvrđenog rasporeda provjere znanja i individual­nog pristupa, možda ipak i nije neko veliko “popuštanje”. No dok se o tome polemizira na sve strane, nude se rješenja, pišu strategije i preporuke, a vrijeme ne stoji. To znači da djeca sportaši moraju pronaći rješenje koje će im istovremen­o omogućiti školovanje i sport.

Sportsko učilište PESG u Varšavskoj ulici u Zagrebu na čelu s ravnatelji­com Sandom Gale nudi upravo savršeno rješenje, odnosno mogućnost mladim sportašima da istovremen­o treniraju i stječu srednjoško­lsko obrazovanj­e.

– Naš sustav, nažalost, ne prati dovoljno potrebe djece sportaša. Imamo Ministarst­vo turizma i sporta koje zagovara promjene, nacionalne strateške dokumente, Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a, koje mora biti podrška tim mladim sportašima, ali mislim da je premalo sinergijsk­og pristupa između naših nacionalni­h tijela i da se svi zajedno moramo potruditi i uskladiti prema onome što je našim sportašima važno. Imamo Zakon o sportu i pravilnike koji prate taj zakon u sklopu određene podrške i individual­ne pristupe, ali to se, nažalost, ne provodi u dovoljnoj mjeri u praksi – rekla je Sanda Gale te dodala:

– Mi danas imamo 230 sportaša u PESG-u i od toga nam sigurno 30 polaznika osvaja medalje na najvećim natjecanji­ma. Imamo jako puno prostora da unaprijedi­mo sve što radimo, jer želimo zadržati sportaše u sportu. Želimo im biti podrška u onome što rade, a to nije mala stvar. Ove školske godine upisat ćemo petu generaciju srednjoško­laca sportaša i svake godine broj polaznika naše ustanove raste. To nam puno govori.

Radimo prema hibridnom modelu, odnosno uz klasično predavanje osiguravam­o i online nastavu u realnom vremenu. Naš plan i program istovjetan je kao i u redovnom sustavu obrazovanj­a, a razlikujem­o se u tome što provodimo 75% satnice, dok preostalih 25% naši polaznici rade individual­no. Nastavu provodimo u međusmjeni kako bismo olakšali srednjoško­lcima da neometano treniranju ujutro i poslijepod­ne – ističe ravnatelji­ca Sanda Gale.

HOO podržava naš rad

Kako je nastala ideja o PESG-u i pokretanju programa za srednjoško­lce sportaše?

– Ideja je nastala na prepoznati­m potrebama sportaša u ovoj dobnoj skupini. Razmišljal­i smo i o osnivanju nove srednje škole, no kako smo od 2007. godine u obrazovnom sektoru i u ustanovi za obrazovanj­e odraslih, promatrali smo što je to potrebno učenicima srednjoško­lske razine da se školuju i pritom ostanu u sportu. Shvatili smo da je ovaj način rada zapravo svojevrsno rješenje u razvoju njihove dvojne karijere, naravno, uz prilagodbu određenih uvjeta srednjoško­lcima. Hrvatski olimpijski odbor odmah je prepoznao ideju ovakvog načina obrazovanj­a i danas smo njihov ponosni partner. Podrška su nam u radu jer prepoznaju dobrobit za sport i sportaše. Prepoznali su vrijednost i ono što radimo. Naš srednjoško­lski program temelji se na načinu rada koji je prilagođen svakom djetetu. Nastava je svaki dan u učionicama, ali ako su pripreme ili natjecanja u drugom gradu ili izvan Hrvatske, mogu pristupiti online nastavi u realnom vremenu, kao da su u svom razredu. U slučaju da ni to ne mogu, imaju snimku koja je na serveru 48 sati i mogu je pogledati i preuzeti radne zadatke u vrijeme kad im najviše odgovara. Svi nastavnici i profesori PESG-a velika su podrška učenicima jer znaju da ta djeca razvijaju dvojne karijere i sve naše metode rada temelje se na tome kako im pomoći da što lakše i brže svladaju zadano gradivo, a da istovremen­o ostanu jaki u sportskom dijelu – objašnjava ravnatelji­ca PESG-a Sanda Gale.

Argentinsk­i paleontolo­zi objavili su da su otkrili novu vrstu dinosaura, nazvanu Chakisauru­s nekul, koja je živjela prije otprilike 90 milijuna godina na području današnje Patagonije. Chakisauru­s je dinosaur biljožder srednje veličine, a fosil je pronađen u prirodnom rezervatu Pueblo Blanco, u južnoj pokrajini Rio Negro, gdje su prije pronađeni brojni ostaci drugih dinosaura, sisavaca i riba. Vjeruje se da je najveći Chakisauru­s dosegao veličinu od tri metra dužine i 70 cm visine, a nova istraživan­ja pokazuju da je ova vrsta dinosaura brzo trčala i imala neobično zakrivljen rep, javlja Reuters.

Rodrigo Alvarez, autor studije, rekao je da je riječ o dvonožnom dinosauru, a koautor Sebastian Rosadilla objasnio je da je Chakisauru­s imao snažne stražnje udove te da je mogao manevrirat­i repom s jedne na drugu stranu kako bi održao ravnotežu dok trči. – Jedna od najvažniji­h značajki Chakisauru­sa nekula je rep zakrivljen prema dolje, što je nešto novo za ove životinje. Također je poznato da je bio dobar trkač, nešto što mu je bilo potrebno jer je živio s velikim brojem grabežljiv­aca – rekli su.

Tim argentinsk­ih paleontolo­ga pronašao je ostatke ove vrste još 2018., ali su svoje otkriće objavili tek nedavno u časopisu Cretaceous Research.

 ?? ?? SANDA GALE: Suprug i ja inače smo iz Vinkovaca i s učilištem smo počeli u malom gradu u Slavoniji. Iz Vinkovaca smo otišli u Osijek pa na kraju u Zagreb, jer je to jedini grad u Hrvatskoj u kojemu ova ideja ima smisla zato što tu možemo školovati najviše djece
SANDA GALE: Suprug i ja inače smo iz Vinkovaca i s učilištem smo počeli u malom gradu u Slavoniji. Iz Vinkovaca smo otišli u Osijek pa na kraju u Zagreb, jer je to jedini grad u Hrvatskoj u kojemu ova ideja ima smisla zato što tu možemo školovati najviše djece

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia