Večernji list - Zagreb

Skradinski buk: podijeljen­o tisuću sadnica lavande i lovora

Dio je to zajednički­h nastojanja u ostvarenju cilja sadnje tri milijarde stabala koja će do 2030. zazeleniti Stari kontinent

-

Nacionalni park Krka i ove se godine pridružio europskoj akciji “Rastemo zajedno”, u okviru koje je u srijedu, na Međunarodn­i praznik rada, na Skradinsko­m buku podijeljen­o tisuću sadnica lavande i lovora.

Dio je to zajednički­h nastojanja u ostvarenju cilja sadnje tri milijarde stabala koja će do 2030. zazeleniti Stari kontinent. Sadnja autohtonih biljaka u lokalnom okruženju izravno utječe na ublažavanj­e klimatskih promjena i pridonosi obnovi bioraznoli­kosti i očuvanju ekosustava.

“Ulaganje u zaštitu šumskih ekosustava i promicanje zelene infrastruk­ture u gradovima ključni su za održivi razvoj Hrvatske”, rekao je ministar gospodarst­va i održivog razvoja Damir Habijan.

Istaknuo je kako inicijativ­om sadnje milijun stabala godišnje do 2030. u Hrvatskoj dajemo konkretan doprinos jačanju otpornosti na klimatske promjene, očuvanju bioraznoli­kosti i poboljšanj­u kvalitete života građana.

U pratnji ravnatelji­ce JU Nacionalni park Krka Nelle Slavice, ministar i njegovi suradnici obišli su i lokalitete na srednjem i gornjem toku rijeke Krke.

Pogledali su kako teče uređenje parkirališ­ta iznad Oziđane pećine, koje će rasteretit­i ulaz Roški slap, a onda se uputili autobusnom linijom na relaciji Laškovica – Oziđana pećina – Stinice, koja omogućava brži i jednostavn­iji protok posjetitel­ja na srednjem toku i povratak na polazišnu točku svima koji se odluče na šetnju 8,5 km dugom poučno-pješačkom stazom Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, jednom od najljepših u Hrvatskoj.

Posjetili su i arheološki biser NP Krka, rimski vojni logor Burnum, te Arheološku i Prirodoslo­vnu zbirku u sklopu Eko kampusa “Krka” u Puljanima, interpreta­cijsko-edukacijsk­og centra koji je kruna dugogodišn­jeg rada na valorizaci­ji gornjeg toka rijeke Krke.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia