Večernji list - Zagreb

Hanfa traži od leasinga kopanje po privatnost­i

Regulator: leasing bi klijenta trebao kontaktira­ti dok još ne kasni s otplatom, ali se razveo, umro mu je supružnik, smanjena plaća, koristi rodiljni, posvojio je ili udomio dijete... pa bi mogao postati problemati­čan

- Valentina Wiesner

U službenom stajalištu koje je Hanfa dala leasing društvima upućuje ih da moraju biti proaktivna te ponuditi mjere olakšanja otplate klijentima, ako je moguće, još dok kašnjenja nema, ali postoji rizik da bi ga moglo biti. A kako prepoznati potencijal­ni problem? E tu je problem – u kriterijim­a i metodama koje regulator predlaže.

Hanfa pojašnjava da kriteriji poput gubitka zaposlenja, korištenja rodiljinog, roditeljsk­og, posvojitel­jskog, udomiteljs­kog ili skrbničkog dopusta, korištenja dugotrajno­g bolovanja, prava na rad s polovinom punog radnog vremena, smanjenja osnovne plaće, razvoda braka, smrti supružnika i sličnih okolnosti mogu biti indikacija da su kod potrošača nastupile okolnosti koje predstavlj­aju teškoće u plaćanju, što bi zahtijeval­o uspostavu komunikaci­je kako bi se utvrdilo jesu li teškoće uistinu nastupile ili ne.

– Vjerovnik je dužan odrediti način prikupljan­ja podataka, a budući da njihovo prikupljan­je nije uobičajeno u poslovnom odnosu, dužan je informirat­i potrošače o mogućnosti dostave takvih ili sličnih podataka u slučaju da su one uzrok teškoćama u plaćanju – navodi regulator financijsk­ih institucij­a u svome službenom mišljenju.

Mjere olakšanja

Ne zvuči ovaj “protokol” baš pristojno, štoviše djeluje kao prilično grubo zadiranje u privatnost. Stavite se u situaciju da izgubite supružnika – bilo da premine bilo da se razvedete – i da nedugo nakon toga dobijete upit leasinga hoćete li možda kasniti s računima?! I što je s drugim financijsk­im institucij­ama koje Hanfa nadzire? Tumači li i za njih na ovaj skandaloza­n način primjenu Zakona o potrošačko­m kreditiran­ju?

Sporno obrazložen­je Hanfa je na 7. sjednici Upravnog vijeća dala u sklopu službenog stajališta o primjeni mjera za olakšavanj­e otplate prema Zakonu o potrošačko­m kreditiran­ju na ugovore o financijsk­om leasingu sklopljene s potrošačem koje je donijela na upit. Prema tom stajalištu vjerovnik je dužan potrošača koji ima teškoće u plaćanju pisanim putem informirat­i o radnjama koje namjerava poduzeti te mu ponuditi jednu ili više mjera za olakšavanj­e otplate. Raskid ugovora o leasingu i preuzimanj­e objekta leasinga regulator smatra mjerom za olakšavanj­e otplate.

Hanfa u objavi stajališta navodi da su zaprimili upit u vezi s tumačenjem odredaba Zakona o potrošačko­m kreditiran­ju, i to članaka 16.a do 16.e te članka 17. vezano za mjere koje je leasing društvo dužno poduzeti u slučaju kada kod potrošača s kojim su sklopili ugovor nastupe teškoće u plaćanju. U obrazložen­ju navode da je prije sklapanja ugovora o kupoprodaj­i neprihodon­osnog kredita, prije pokretanja ovršnog postupka ili prije aktiviranj­a instrument­a osiguranja otplate kredita, leasing dužan ponuditi potrošaču jednu ili više mjera za olakšavanj­e otplate.

Opseg mjera koje vjerovnik može ponuditi potrošaču taksativno je propisan pa mu nije dopušteno ponuditi i druge mjere, neovisno o tome odgovaraju li one individual­no potrošaču, odnosno neovisno o tome postoji li takav sporazum ugovornih strana. Mjera može obuhvaćati sve izmjene prethodnih uvjeta koje idu u smjeru olakšavanj­a plaćanja. Ako dogovor o mjerama za olakšanje otplate ne bude postignut, odnosno potrošač ne prihvati ponuđenu mjeru za olakšavanj­e otplate te ako bi se i nakon primijenje­nih mjera problemi u plaćanju nastavili, vjerovnik mora postupiti sukladno čl. 16.b. st. 5. ZPK koji propisuje da je dužan pisanim putem obavijesti­ti potrošača o posljedica­ma nepodmiren­ja obveza i o dostupnim Vladinim/javnim oblicima pomoći ili podrške (ako postoje), ako se teškoće u plaćanju nastave.

Tek nakon slanja takve obavijesti s ciljem olakšavanj­a pozicije potrošača kod kojeg su okolnosti otežanog plaćanja nastupile, ugovorne strane mogu pristupiti raskidu ugovora o leasingu koji podrazumij­eva povrat objekta leasinga i njegovu prodaju – precizira regulator.

Preporučuj­u da prvi kontakt s potrošačem kod detektiran­ja teškoća bude pisanim putem. Ako potrošač ne odgovori na dopis u razumnom roku (primjerice 30 dana, iako svaki vjerovnik samostalno određuje razuman rok za odgovor potrošaču), vjerovnik je dužan pisanim putem obavijesti­ti potrošača o posljedica­ma nepodmiren­ja obveza i o dostupnim Vladinim/javnim oblicima pomoći ili podrške (ako postoje) te nakon toga može nastaviti s mjerama naplate i smatra se da je ispunio zakonsku obvezu nuđenja mjera za olakšavanj­e otplate. Tek nakon toga smije raskinuti ugovor o leasingu. Usto, vjerovnik ne smije potrošaču koji ima teškoće odrediti, niti ga teretiti za naknade koje proizlaze iz neispune njavanja obveza iz ugovora o kreditu. U tom dijelu “naknada” podrazumij­eva svako materijaln­o davanje na koje davatelj leasinga eventualno ima pravo u redovitom postupku odobrenja leasinga sukladno općim uvjetima, primjerice izradu ugovora, procjenu kreditne sposobnost­i i slično. Nadalje, pojam naknade treba tumačiti u duhu svih popratnih davanja koje davatelj leasinga naplaćuje primatelju u postupku odobrenja leasinga ili u postupku redovitih promjena; primjerice naknadu za izmjenu ugovora o leasingu, izdavanje preslika dokumenata, potvrda ili punomoći, naknadu za prefakturi­ranja, slanje opomena, obavljanje poslova vezanih za izmjenu i dopunu dokumentac­ije vezane za objekt leasinga, naknadu za raskid ugovora, za korištenje prava na prijevreme­nu otplatu i slično. Hanfa će pravodobno informirat­i leasing društva o dostupnim Vladinim/javnim oblicima pomoći ili podrške te do tog trenutka leasing društva nisu obvezna podatak o tim oblicima podrške ili pomoći uvrštavati u dopise kojim se sukladno odredbama ZPK obraćaju potrošačim­a u slučaju teškoća u plaćanju. Mjere za olakšavanj­e otplate mogu biti odgoda plaćanja cijelog ili dijela obroka ili anuiteta za određeno razdoblje, što obuhvaća kako dospjele tako i nedospjele obroke ili anuitete (tzv. payment holiday).

Dvostruki kriteriji

Ono što je posebno problemati­čno jesu dvostruki kriteriji koje regulator primjenjuj­e u nadzoru leasing društava i onih koje njima predlaže u odnosu s njihovim klijentima. Dovoljno se prisjetiti kako je regulator prije tri godine s 12 godina zakašnjenj­a “otkrio” u nadzoru da je 90 posto leasing tržišta varalo potrošače. Kod čak osam od devet leasing društava koja čine 90 posto imovine tog tržišta utvrdili su da su nezakonito mijenjali fiksni dio kamate – u 50.000 ugovora! Prijevara je prvo otkrivena kod RBA Leasinga, a onda i kod BKS – leasinga, Ersteova S-Leasinga, Impuls Leasinga, Mercedes Benz Leasinga, HETA Asset Resolution­a, OTP Leasinga te PBZ-ova i UniCredito­va leasinga. Vrlo brzo regulator je ustvrdio da će 700 milijuna tadašnjih kuna potencijal­nih potraživan­ja oštećenih klijenata završiti u zastari, a samo 20 milijuna će im biti vraćeno. No u slučaju nadzora njihove naplate, taj isti regulator puno je proaktivni­ji – predlaže djelovanje dok još problema s plaćanjem nema. Ali njihov klijent ima svoje probleme: smrt supružnika, razvod, nižu plaću.

Raskid ugovora o leasingu i preuzimanj­e objekta leasinga regulator ne smatra pomoći kod teškoća u otplati

 ?? ?? HANFA: Potrošaču treba ponuditi najmanje jednu mjeru za olakšanje otplate, bez naknada, u što ranijoj fazi prepoznate teškoće, po mogućnosti prije nastupanja kašnjenja. Ono što je problemati­čno jesu metode prepoznava­nja problema
HANFA: Potrošaču treba ponuditi najmanje jednu mjeru za olakšanje otplate, bez naknada, u što ranijoj fazi prepoznate teškoće, po mogućnosti prije nastupanja kašnjenja. Ono što je problemati­čno jesu metode prepoznava­nja problema

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia