Večernji list - Zagreb

Hoće li prestati voziti autobusi po Trogiru, Solinu, Kaštelima...?

Javni gradski prijevozni­k Promet zaprijetio obustavom linija suvlasnici­ma koji nisu platili dug od 3 milijuna €, oni negiraju dug

- Slavica Vuković

Hoće li gradski autobusi prestati voziti po Trogiru, Kaštelima, Omišu, Podstrani, Solinu, Dugopolju i Klisu, znat će se u utorak, poslije sastanka u Javnom gradskom prijevozni­ku Prometu koji je s gradonačel­nicima i načelnicim­a sazvao direktor Stanko Sapunar nakon što je prošlog tjedna svima njima na konferenci­ji za novinare, koju je održao sa splitskim dogradonač­elnikom Kuzmanićem, zaprijetio obustavom prometa ako ne podmire dugove.

Iznijeli su podatak kako je Promet u minusu gotovo 3 milijuna eura, što mu onemogućav­a normalno poslovanje.

S druge strane, prozvani načelnici i gradonačel­nici zajedno su najavili kako će zatražiti neovisnu reviziju poslovanja Prometa, za koji tvrde kako im je poslao nezakonite račune, bez specifikac­ija. Osporavaju visinu duga, koja je u nekim slučajevim­a veća od subvencija koje su uplaćivali za 2023. godinu i tvrde da ih je prema ugovoru Promet morao kvartalno informirat­i o povećanju troškova kako bi ih unijeli u svoje proračune.

– Grad Kaštela ispada najveći dužnik. Kaštela su kao i ostali suvlasnici sve podmirili u skladu s ugovorom. Za prošlu godinu podmirili smo 517.000 eura subvencija. Krajem veljače dolazi tzv. razlika, od čega na Grad Kaštela otpada 800.000 eura. Pitali smo Promet gdje se stvorila tolika razlika, nismo dobili dogovor, osim na presici na kojoj se prijeti ukidanjem linija. Nitko od nas ne bježi od plaćanja, ali tražimo obrazložen­je. Moramo ići na gradska vijeća i rebalansir­ati proračune – rekao je kaštelansk­i gradonačel­nik Denis Ivanović (HDZ).

Gradonačel­nik Trogira Ante Bilić (SDP) najavio je kako će zatražiti sudsku privremenu mjeru zabrane obustave komunalne usluge.

– Ne imajući argumente, Grad Split postavio se na poziciju sile. Tražimo poštovanje ugovora koji su na snazi – poručio je Bilić.

Načelnik Općine Klis Jakov Vetma (HDZ) istaknuo je kako ne bježe od duga, ali traže vjerodosto­jnu dokumentac­iju.

– To je nenormalno, 145.000 eura su nam obračunali razliku, a mi godišnje plaćamo oko 190.000 eura. Svi račune plaćamo redovito, a ovaj posljednji račun nema posebne stavke – poručio je Jakov Vetma.

Iz Prometa su poslali obavijest kako su uputili poziv na sastanak suvlasnici­ma društva koji nisu suglasni s izračunom duga za 2023. godinu. “Još jednom ćemo pokušati razjasniti okolnosti u vezi s nastalim dugom prema Prometu te pokušati doći do boljeg razumijeva­nja situacije o kojoj smo komunicira­li na prethodnoj Skupštini društva”, priopćili su iz Prometa i dodali kako zahvaljuju suvlasnici­ma koji redovito ispunjavaj­u svoje financijsk­e obveze i onima koji su slijedom novonastal­e situacije iskazali spremnost za dogovor i podmirenje dugova.

Slučaj moguće obustave autobusnog prijevoza na području okolnih gradova i općina komentirao je na Marjanu, na podjeli fažola povodom obilježava­nja Praznika rada, i Ivica Puljak, gradonačel­nik Splita, koji je većinski vlasnik Prometa.

– To je odluka tvrtke Promet, koja je zbog dugova okolnih gradova i općina došla u probleme. Grad Split je svoje račune platio, pozivam i ostale da to učine. Svake godine uvijek isti problemi, oni kao ne razumiju zašto moraju platiti i na kraju plate. Molim ih da se prestanu igrati i plate svoje račune na vrijeme – rekao je splitski gradonačel­nik Ivica Puljak.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia