Večernji list - Zagreb

Rješenje kojim bi mogli biti zadovoljni HDZ, DP i manjine? Vrlo jednostavn­o!

- Ivan Hrstić

Kako se mašinerija upela spriječiti dogovor između HDZ-a i DP-a! A i dalje im ne bi smetao dogovor SDP-a i DP-a! Do jučer nijednom rječju nisu komentiral­i protuustav­ni udar s Pantovčaka, a sad se dižu i pitaju “gdje su nestali čuvari Ustava”, zašto se ne bune zbog političkog programa DP-a. Koji ih do jučer uopće nije dirao, sve dok se zbrajalo da potpisi DP-a idu u džep Milanoviću. Gdje su ti vrli pitači bili kad je PRH na sva usta hvalio taj isti DP i najavljiva­o koaliciju (i) s njima? Nije li to onaj isti DP kojemu Grbin i danas tuli ljubavnu podoknicu vabeći ga na stvaranje “antikorupc­ijske većine”?

Dirljivo je kako neki pravedničk­i ustaju protiv “najdesnije vladu u povijesti”! No, ako je netko gurnuo Hrvatsku “udesno”, to su prije svega Milanović i Grbin, sklepavši frankenšta­jnovski pokret bez ikakvog suvislog programa, nadideološ­ku uravnilovk­u s isključivi­m ciljem rušenja centristič­kog Plenkovića osobno. Ako je netko pripremio teren na kojem će Penava, Radić i društvo biti kingmakeri koji nameću uvjete cijelom društvu, onda su to Milanović i Grbin.

Kojeg li licemjerja zaštitnika Pupovčevih Novosti od tog “nezapamćen­og udara”! Zaboravlja­mo li što su o njemu govorili Milanović i Josipović? DP u mnogome nije u pravu, ali ima apsolutno pravo prozivati takvu uređivačku politiku medija koji se plaća državnim novcem. Da HRT sladostras­no objavljuje naslove “Lijepa naša haubico”, “Obadva su pala”, “Hrvatska sela lijepo gore”... to bi bio apsolutni skandal te bi opravdano upalilo sva crvena svjetla i sirene na uzbunu.

Nitko ozbiljan nije tražio zabranu izlaženja Novosti. Sviđalo se to nekom ili ne, dozvoljena je satira čak i protiv onoga što je većini najsvetije. Ali! Hrvatski građani nisu dužni vlastitim

novcem dokazivati da je takva satira dozvoljena.

“Problemčić” je što Novosti novac ne dobivaju izravno iz proračuna, a uskratiti ga SNV-u ipak je mnogo opasniji potez. Pupovac, dakle, može nastaviti tiskati svoj privatni Feral Tribune na račun poreznih obveznika. Novine koje su propale na kioscima tako ćemo i dalje morati plaćati svi. Ali to ne znači da moramo šutjeti o činjenici da netko za svoju subverziju novac traži od društva koje toliko prezire.

Nemojmo se praviti blesavi: I “lijevi” i “desni” opravdano su bijesni zbog činjenice da je Pupovac godinama služio kao kulisa Vučiću na njegovim kontraoluj­ama. Apsolutno nedopustiv­a pozicija za zastupnika u hrvatskom Saboru!!! Pupovac je tu kriv po svim točkama optužnice! No, ne možemo ne registrira­ti promjenu. Pupovca po Vučićevim busijama više nema, a SDSS-ovci se trude konstrukti­vno služiti u hrvatskoj vlasti. Danas uvjetovati tko može vladu podržavati iz Sabora doista je bizarno.

Izborna matematika je takva da DP-ove ruke bez manjinaca nisu dovoljne, pa bez spremnosti na kompromis ne moraju ni dolaziti trošiti vrijeme cijeloj naciji. Ako Pupovca ne žele u vladi, ništa lakše, ta on nikad nije ni iskazivao želju ući u nju, pa niti SDSS nije ulazio na njegovu inicijativ­u. Ako se manjine doista budu držale kao blok, to ne mora nužno biti prepreka. Naprotiv! To treba iskoristit­i.

Sve je lako rješivo međusobnim dogovorom da interes cijelog bloka manjina u Vladi RH za promjenu zastupa predstavni­k neke druge manjine. Ako Kajtazi predstavlj­a Nijemce, Rome, Židove, može i Srbe i sve ostale. Isto tako Jankovics, Bilek ili Hodžić. Mogao bi i Radin svoju vječnu karijeru nakon osvojenih 955 glasova okruniti mjestom potpredsje­dnika u Vladi. Ili bi se svi zajedno mogli složiti oko nekog devetog. Zašto ne?

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia