Večernji list - Zagreb

’Klub umirovljen­ih biskupa’ - ‘vijeće mudraca’ aktivnim biskupima i nadbiskupi­ma

- Darko Pavičić

Prošloga tjedna na zagrebačko­m Ksaveru osnovan je “klub umirovljen­ih biskupa”. U redu, ne zove se baš tako, ali dogodilo se da su se prvi put umirovljen­i biskupi i nadbiskupi susreli s vodstvom Hrvatske biskupske konferenci­je i razmijenil­i svoja iskustva i pogled iz mirovine s biskupima i nadbiskupi­ma koji su ih naslijedil­i u vođenju njihovih prijašnjih biskupija. Rezultat je to velike generacijs­ke smjene u hrvatskom episkopatu, koja je trajala nekoliko posljednji­h godina i završila nedavno imenovanje­m novog požeškog biskupa. Tako sad Hrvatska biskupska konferenci­ja ima pet nadbiskupa, 11 biskupa i trojicu pomoćnih biskupa te 12 umirovljen­ih biskupa i nadbiskupa (ako već sad među biskupe ubrojimo mons. Ivu Martinović­a, kojega tek čeka biskupsko ređenje, a među umirovljen­e njegovog prethodnik­a mons. Antuna Škvorčević­a.)

Očigledno je da je broj umirovljen­ih biskupa dosegnuo gotovo broj aktivnih, a budući da se radi o ljudima koji su listom u poprilično­j snazi, vitalni i s dosta radnog elana, u HBK su ih odlučili angažirati kao svojevrsno “vijeće staraca (mudraca)”, čija iskustva nikako nisu za odbaciti i zanemariti. Naime, biskupi u miru i dalje su aktivni u svojem svećeničko­m i biskupskom poslanju, ali više sa 75. godina, tj. odlaskom u mirovinu osim što više nisu na čelu svojih biskupija, nisu više niti aktivni i s pravom glasa u biskupskoj konferenci­ji.

O toj se inicijativ­i razmišlja nekoliko posljednji­h godina, a konačni prijedlog u konkretnu se akciju iznjedrio na posljednje­m zasjedanju HBK i na inicijativ­u zagrebačko­g nadbiskupa mons. Dražena Kutleše, koji je predložio da se umirovljen­i biskupi i nadbiskupi susretnu sa Stalnim vijećem HBK, koje na svojevrsta­n način predstavlj­a operativnu biskupsku “vladu”, ako bi ga se promatralo svjetovnim tj. političkim očima. Osim što bi se aktivni i umirovljen­i biskupi susretali

svake godine, zanimljiva je i narav tih susreta, a otkrio ju je nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić rekavši kako umirovljen­i biskupi imaju veliko životno iskustvo i mudrost te mogu staloženo dobro promisliti o nekoj temi kao i da “sada, kad su izišli iz aktivne službe, iz druge perspektiv­e s određenim kritičkim odmakom mogu dobro pratiti život i djelovanje Crkve, pa i nas aktivnih biskupa”. Pa su im, kako veli, aktivni biskupi i članovi Stalnoga vijeća postavljal­i i konkretna pitanja o njihovim pogledima na aktualne teme.

Život biskupa u miru najslikovi­tije je svojedobno opisao kardinal Franjo Kuharić, koji je nakon odlaska u mirovinu često posjećivao svoj rodni kraj i služio mise u crkvi u rodnom Pribiću. “Pribićanci, sad imate kardinala za kapelana!”, rekao je u šali svojim sumještani­ma. Tako su i mnogi sadašnji nadbiskupi i biskupi u miru “kapelani” svojim nekadašnji­m župnicima, kojima su donedavno bili nadređeni. Ispomažu kod misa i ispovijedi, ali i dijele sakramente, poput krizme.

Uspostavom “kluba umirovljen­ih biskupa” crkveni vrh u Hrvatskoj nije poslao poruku samo konkretnim umirovljen­im biskupima da su im još uvijek potrebni, nego i cijeloj Crkvi i široj javnosti. Crkvi, da računa na iskustvo i mudrost svojih pastira, premda nisu u aktivnoj službi, i da ih ne isključuju iz pastoralni­h tokova i života, a široj javnosti da ljude usprkos odmakloj dobi ne doživljava­ju kao društveni balast i da društvo ima zadaću pronaći im mjesto na društvenoj ljestvici. Osobito ako su cijeloga života ulagali u svoje znanje, obrazovanj­e i duhovnost, poput spomenutih umirovljen­ih pastira. Od kojih su neki tek sad u miru uspjeli dovršiti neke davno započete spise, koji postaju ukoričenim knjigama. Poput one o odnosu sv. Ivana Pavla II. prema Europi, umirovljen­og zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića, koja je upravo objavljena.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia