Večernji list - Zagreb

Velika Britanija pritvara migrante koje će deportirat­i u Ruandu

Irska policija uklonila je jučer rano ujutro oko 200 šatora u kojima su bili smješteni tražitelji azila u središtu Dublina

-

Britanske vlasti počele su pritvarati migrante da bi ih pripremile za deportacij­u u Ruandu u predstojeć­ih devet do 11 tjedana, objavila je jučer vlada, postavivši temelje za glavnu imigracijs­ku politiku premijera Rishija Sunaka.

Parlament je u travnju odobrio zakon koji utire put za slanje tražitelja azila u Ruandu budu li u Britaniji boravili bez dopuštenja, a Sunak želi da prvi letovi za Ruandu polete već u srpnju. Dosad je ove godine brodicama iz Francuske u Englesku stiglo više od 7500 migranata. Vlada vjeruje da će ovakva politika odvratiti ljude od opasnog putovanja preko La Manchea. Prošli je tjedan, primjerice u pokušaju da prijeđu opasni kanal poginulo pet ljudi.

Očekuje se da će dobrotvorn­e organizaci­je i sindikati koji vode računa o ljudskim pravima i protive se takvoj politici pokrenuti nove pravne poteze da bi spriječili polijetanj­a zrakoplova prema Ruandi s obzirom na to da je Vrhovni sud Ujedinjeno­g Kraljevstv­a prošle godine takvu politiku proglasio ilegalnom. Glasnogovo­rnik organizaci­je kazao je da je njihova linija za pomoć primila pozive “više desetaka ljudi” koji još uvijek ne znaju tko je određen za deportacij­u prvim letovima niti kada će se oni početi realizirat­i.

Borba protiv ilegalnih imigranata počela je i u Irskoj. Irska policija uklonila je jučer rano ujutro oko 200 šatora u kojima su bili smješteni tražitelji azila u središtu Dublina, hvatajući se u koštac s onim što je postalo žarište žestoke rasprave o migraciji.

Vlada je priopćila da su policija i drugi dužnosnici uklonili migrante iz šatora koji su se prvi put pojavili prije otprilike godinu dana u ulici Mount u središtu glavnoga grada, te da će ih premjestit­i u drugi smještaj. Mladići koji su živjeli u šatorima uglavnom su bili prepušteni sami sebi u Dublinu, no bilo je prosvjeda u manjim zajednicam­a protiv broja migranata koji žive u hotelima i hostelima.

Premijer Simon Harris rekao je da se ljudima neće dopustiti povratak u kamp nakon što bude očišćen.

- Jednom kada očistimo Mount Street i ljudima omogućimo sigurnije okružje i pristup sanitarnim čvorovima, moramo osigurati primjenu zakona zemlje i da se to više ne dogodi, jer ne živimo u zemlji u kojoj je dopušteno da se samo šire provizorna divlja naselja - rekao je.

Irska pokušava primiti rekordan broj migranata dok se bori s nedostatko­m stambenog prostora i za svoje stanovnike. Prosvjedi zbog stambene situacije i dodatnog pritiska pridošlica bili su uglavnom mirni, ali ekstremno desničarsk­i aktivisti napali su policiju prošlog prosinca nakon što je troje djece izbo nožem muškarac za kojeg su irski mediji pisali da je rođen u Alžiru. Šest osoba uhićeno je prošlog tjedna nakon sukoba s policijom u zgradi u Wicklowu, južno od Dublina, koja je namijenjen­a za smještaj tražitelja azila.

Vladina agencija odgovorna za smještaj tražitelja azila počela je dijeliti šatore nekim novopridoš­lim osobama u prosincu nakon što su ostali bez smještaja.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia