Večernji list - Zagreb

Jeleni, špilje, sanjkanje i ljeti za 150. rođendan turizma

Goranska oaza šarenih fasada i nepregledn­og pogleda na okolne šume

- Srđan Hebar

Živa razglednic­a, nema boljeg opisa Fužina, turističko­g mjesta koje gosta dočekuje idiličnim vizurama plavog jezera, šarenih fasada goranskih kuća te nepregledn­og pogleda na okolne šume. Prije nego se spustimo u centar, ostat ćemo u šumi. U izletištu “Šumska bajka” koja je u obližnjem Benkovcu. Bračni par Renata i Denis Jurčić hrane – jelene lopatare i dvije divlje svinje, Miška i Malu.

Skrivena Šumska bajka

– Uživamo! Vratili smo se prirodi, za nas je to bila jedina opcija – govori Renata, nudi ljekovitim prirodnim pićima dobrodošli­ce u gumenim bombonima pa nastavlja priču:

– Suprugov prapradjed Josip išao je dva puta u Ameriku, bio je rudar, ne bi li kupio ovaj prekrasan dio šume i kuću. Danas je to igraonica u prirodi, na 38 tisuća kvadrata, a organizira­mo roštilje, posjete vrtića i škola, team building, sagradili smo nedavno i amfiteatar i pozornicu, pa se tu mogu održavati i manji koncerti, imamo boćalište, igra se i nogomet. Radimo vikendom i baš svaki dan školskih praznika. Mališani uživaju ovdje. A glavna je nit vodilja bila da izgleda, kako i naziv kaže, kao šumska bajka. Da bude bajkovito, a to i jest, zar ne? – govori gospođa Renata.

Košute Bambina, Crna i Pirga marljivo žvaču zelje i radoznalo promatraju goste.

– Tko dođe, dobije košaricu s hranom pa može hraniti i lopatare, ali i naše divlje svinje, one jedu kruh. Miško obožava kruh! – dodaje. Skrovito je njihovo imanje, treba ga potražiti, nije kao sve ostalo na dlanu pred turistom kao u samim Fužinama. Vraćamo se u centar.

– Naš je puhački orkestar svirao čak i za Bana Josipa Jelačića, sad slavimo 176 godina otkako sviramo. A za nas se znalo još u doba Mlečana, kada su nas upisivali u svoje karte – govore svirači.

Snimao se ovdje i “Winnetou” u obližnjem selo Roswell gdje danas astronomi promatraju ljeti Suze svetog Lovre, jer nema svjetlosno­g zagađenja, a jezera Bajer, Potkoš i Lepenice bila su idealan set i za Indijance. U Špilji vrelo odvijala se – glavna scena filma “Blago u srebrnom jezeru”.

– Zrinski su kod nas imali kuću za odmor, svojevrsnu vikendicu i oni su tražili idilu – govore domaći.

Fužinari upravo slave 150 godina turizma. Opatija je, kao rekorderka, usporedbe radi, na 180 godina.

– Prvi turisti došli su vlakom u Fužine. U lipnju ćemo oživiti taj dan, kada je 200 turista došlo u naš kraj. Nosit ćemo kostime toga doba, susjedi će se obući frakove i cilindre, susjede u duge haljine, pa će uz zvuk violina, kao i tada, na svježem zraku šetati uz jezera – govori Silvija Sobol, voditeljic­a Odjela za turizam.

Objašnjava i kako Špilja vrelo jedinstven­a na cijelom Starom kontinentu po tome što je ravna te nema nijedne stepenice.

– Nema špilje koja je tako pristupačn­a baš svim generacija­ma, svi njome mogu šetati, a ta je naša špilja stara između tri i četiri milijuna godina, otkrivena sasvim – slučajno! Tamo je bio kamenolom, a kad je sredinom prošlog stoljeća jednom radniku upao alat u rupu, svi su mislili kako ga je on odnio kući. Nisu mu vjerovali. Ipak, počeli su tražiti, pronašli rupu, krenuli kopati i pred njima se otvorilo čudo! – govori gospođa Sobol.

Interesant­an je kraj, jer se tu od Liča, preko Fužina do Vrata, na svega nekoliko kilometara spajaju tri dijalekta, i “što” i “kaj” i “ča”, a frontmeni su mjesta Josip vozač turističko­g vlaka te kočijaš Ujo i konj Lisac, ekipa koja više od dva desetljeća dočekuje turiste.

Novosti su staza za tubing, gdje se može sanjkati i po ljeti, a gotovo svaka druga kuća u tom kraju ima apartman.

– Nas je 1400, a imamo 800 ležajeva, za goste uvijek u kraju ima mjesta – kažu domaći.

Pogled s Preradović­eva vrha

Na mjesto je najbolji pogled s Preradović­eva vrha, koji je visok, tvrde domaći, ravno 892,5 metara, a s kojega su Fužine, Bajer i Potkoš kao na dlanu.

– Rijetki znaju da je i gore na autocesti, u tunelu “Vrata” u desnoj traci koja vodi od Rijeke prema Zagrebu, još jedna – špilja. Tko se vozi autocestom, može obratiti pozornost na vrata koja su u tunelu, a koja zapravo vode u špilju, a nevjerojat­no je da su usred tunela zapravo sagradili – most! Doslovce se vozite po autocesti, ali ste u špilji – govore domaći. Eto, u Fužinama se ima itekako što istraživat­i. Uostalom omiljena je to destinacij­a za izletnike sa svih strana naše zemlje. I s pravom!

Hotel Bitoraj i Konoba Volta poznati su po goranskim specijalit­etima, odmah su u centru Fužina, ali nadohvat ruke je i obiteljski restoran Arnika, koji je bio – prvi u ovom kraju. Vlasnica Snježana Kovačević prije tri desetljeća je prve moderne turiste provodila ovuda, a i danas ih veselo dočekuje. – Sjećam se kako sam krajem osamdeseti­h kod susjeda tražila sobe za turiste, pomagala im da ih urede, kako da se pobrinu o gostu, a danas o tome svi sve znamo u mjestu – govori gospođa Snježana, koja u domu ima i petnaest soba za goste. U kuhinji joj pomažu kći Petra i nevjesta Dolores, a sin Matija je vrhunski kuhar. Specijalit­eti su ovdje gulaš od jelena ili vepra s lovačkim njokima, juha od goranskih vrganja, svinjsko pečenje te štrudle sa šumskim voćem, ali i pastrva iz Broda na Kupi. I hrana je tu vrlo fina...

 ?? ?? U izletištu “Šumska bajka” bračni par Renata i Denis Jurčić hrane jelene lopatare i dvije divlje svinje; zabave ne nedostaje za ljubitelje prirode, ali i adrenalina
U izletištu “Šumska bajka” bračni par Renata i Denis Jurčić hrane jelene lopatare i dvije divlje svinje; zabave ne nedostaje za ljubitelje prirode, ali i adrenalina
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia