Večernji list - Zagreb

Sportaši u politici ne udaraju ispod pojasa

-

– Jako dobro pamtim godinu kada je WNBA pokrenuta jer sam tada dobila poziv, te 1996., no bila sam trudna. No, ne mogu biti nezadovolj­na svojom karijerom. Igrala sam tri godine u inozemstvu, dvije u Španjolsko­j i jednu u Italiji, a karijeru sam završila igrajući za Croatiju Zagreb, poslije Centar banku.

Ona i tadašnji joj suprug, rukometaš Zvonimir Bilić, dobili su tri kćeri i sve tri završile su u košarci.

– Zvonina je želja bila da cure ne treniraju sport kojim su se bavili njihovi roditelji tako da nemaju taj teret roditelja. No, nakon dvije godine vježbanja odbojke najstarija Lucija prebacila se na košarku. A kako to obično biva, mlađa djeca često idu za onim starijim pa su i Tonia i najmlađa Lena također izabrale košarku.

Lucija i Tonia su zahvaljuju­ći košarci dobile stipendiju na američkim koledžima, a njihovim stopama mogla bi krenuti i najmlađa Bilićka Lena, kadetska reprezenta­tivka.

– Lena je igrački potencijal, no još ima vremena razmisliti jer je treći razred gimnazije. Zainteresi­rana je da i ona završi fakultet jer to je u ženskom sportu jako važno. Amerika pruža tu mogućnost da gradite akademsku i sportsku karijeru paralelno, a sada se i u Europi pojavljuju klubovi koji omogućuju takve stvari. Osim toga, sada postoji i online studiranje, čega u moje vrijeme nije bilo pa je meni, kao vrhunskoj sportašici, bilo puno teže studirati nego ovima danas.

Iskustva iz političke arene

Danira je danas ravnatelji­ca Hrvatskog športskog muzeja, a nakon karijere bavila se i politikom – kao dopredsjed­nica Skupštine Grada Zagreba i saborska zastupnica – a radila je i kao ravnatelji­ca Hrvatske matice iseljenika. Dragocjena su to iskustva, osobito ona iz političke arene.

– U moje vrijeme u Saboru su bili i Bukić i Cro Cop, a sportaši nikad nisu udarali ispod pojasa jer su naviknuti na fair play. Takav diskurs u komunikaci­ji nešto je čemu se nikad ne bih mogla prilagodit­i.

Jesu li političari zazirali od sportaša u politici?

– Na početku sam to osjetila, no nakon određenih mojih aktivnosti to je palo u drugi plan. Prvi put kad pokažete da imate neke druge kapacitete, osim sportskih, onda vam to vrednuju više no što treba upravo zbog tih početnih predrasuda.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia