Večernji list - Zagreb

Danijel Markić v. d. šefa SOA-e još dva mjeseca

MANDAT MU ISTIČE 5. SVIBNJA, MILANOVIĆ GA PRODULJIO

-

Predsjedni­k Republike Hrvatske Zoran Milanović potpisat će rješenje prema kojem Daniel Markić ostaje na čelu agencije do imenovanja novog ravnatelja, a najduže na rok do dva mjeseca, priopćili su jučer iz Ureda predsjedni­ka.

”Predsjedni­k Milanović potpisat će Rješenje o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještaj­ne agencije kojim se Daniel Markić imenuje vršiteljem dužnosti ravnatelja s danom 6. svibnja 2024., do imenovanja ravnatelja, a najdulje na rok do dva mjeseca”, stoji u priopćenju.

Iz Ureda predsjedni­ka ističu da je premijeru Andreju Plenkoviću još u ožujku ove godine predloženo imenovanje Markića vršiteljem dužnosti ravnatelja SOA-e, imajući u vidu najavu raspuštanj­a Hrvatskog sabora i mogućnost da nova Vlada neće biti imenovana do isteka mandata trenutnom šefu SOA-e.

”S obzirom na to da još nije formirana nova Vlada RH, a ravnatelju SOA-e Danielu Markiću 5. svibnja 2024. završava mandat na toj dužnosti, prijedlog predsjedni­ka Republike da se Daniela Markića imenuje za vršitelja dužnosti ravnatelja SOA-e pokazao se sada kao jedino racionalno i odgovorno rješenje”, navode.

Iako je spomenuto rješenje moglo i trebalo biti doneseno još u ožujku, “odluku danas tehničkog predsjedni­ka Vlade RH da prihvati njegov raniji prijedlog predsjedni­k Republike smatra jedinom mogućom i ispravnom odlukom”, dodali su.

Također, ocijenili su pohvalnim što je premijer Plenković “svoje postupanje vratio u ustavne okvire te što je opet svjestan da mora surađivati s predsjedni­kom Republike kako to propisuju hrvatski Ustav i zakoni”

Predsjedni­k Vlade izvijestio je jučer na početku sjednice Vlade da je uputio predsjedni­ku Milanoviću prijedlog za privremeno produljenj­e mandata aktualnom ravnatelju Danijelu Markiću, kojem mandat istječe za dva dana.

Pantovčak: S obzirom na to da još nije formirana nova Vlada RH, a Markiću završava mandat, prijedlog predsjedni­ka Republike da ga se imenuje za v. d. ravnatelja SOA-e pokazao se kao jedino racionalno i odgovorno rješenje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia