Večernji list - Zagreb

Plenković: Dogovor za koji dan Penava: Spremni i za izbore

ČELNICI HDZ-A I DP-A NA SVEČANOJ SJEDNICI GRADSKOG VIJEĆA ZA DAN VUKOVARA, NASTAVILI PREGOVORE

- Branimir Bradarić

Neslužbene informacij­e iz Domovinsko­g pokreta kažu da je veoma blizu dogovor HDZ-DP, čime bi se osiguralo neophodnih 76 ruku za osiguravan­je saborske većine. Naš sugovornik nije želio govoriti o detaljima razgovora i pregovora, odnosno hoće li i dalje SDSS biti dio većine i na koji način.

“Samo ne SDSS i Možemo”

– Kada se govori o pregovorim­a normalno je da smo mi u DP-u bliže HDZ-u jer ipak većina nas je nekada bila dio te stranke. Sve drugo bi bilo nelogično. Vjerujem kako ćemo uspjeti doći do dogovora koji bi zadovoljio obje strane – rekao je naš sugovornik. U prilog njegovim riječima govori i jučerašnji posjet predsjedni­ka HDZ-a Andreja Plenkovića Vukovaru gdje je po prvi put poslije 2019., prisustvov­ao svečanoj sjednici Gradskog vijeća upriličeno­j povodom obilježava­nja Dana Grada Vukovara.

Gradonačel­nik Vukovara i predsjedni­k DP-a Ivan Penava jučer nije želio posebno govoriti o pregovorim­a rekavši kako Vukovar obilježava Dan grada.

– Razgovara se na sve strane, u kulturnim tonovima, bez ucjena s bilo koje strane i očekujem da ćemo kroz koji dan ili idući tjedan imati bolje ili podrobnije informacij­e – rekao je Penava koji je dan ranije rekao da DP pregovara i s jednom i s drugom stranom, ali i da su isto tako spremni i za ponavljanj­e izbora. Ponovio je i kako DP može sa svima pregovarat­i osim sa SDSS-om i Možemo te da su to neke stvari preko kojih neće prijeći.

Puno razgovorlj­iviji je bio Plenković koji je jučer prvo govorio na svečanoj sjednici gdje je još jednom podsjetio na uspjehe svoje Vlade, ali i na sve uloženo u Vukovar. Dobar dio toga ponovio je i u kasnijoj izjavi medijima, podsjetivš­i na uspjehe Vlade tijekom proteklih osam godina. Plenković je na svako pitanje o pregovorim­a s DP-om, o daljem statusu SDSS-a odgovarao kako se i dalje vode razgovori, ali je rekao i da misli kako će im trebati još nekoliko dana za postizanje dogovora.

Jučer je u Vukovaru Nikola Grmoja (Most) ponovio prijedlog o raspisivan­ju referendum­a o zastupnici­ma nacionalni­h manjina prema kojemu oni ne bi imali pravo glasati o formiranju vladajuće većine i odlučivati o proračunu, ali bi zato imali pravo veta na sve zakone koji se odnose na pravo manjina.

– Jako loša ideja i ja je odbacujem. To je ozbiljna politička pogreška Mosta, ali oni nisu jedini koji se bave tom temom. Imamo dvije vrste stranaka – one koje su tu od početka i koje su prošle sve faze političkog sazrijevan­ja te su svjesne okolnosti donošenja Ustava, prava… U te stranke se ubraja HDZ. Postoje i ove svježije stranke, poput Mosta, koje nemaju nikakvu relaciju i lakonski dolaze pred mikrofon i nastoje razmontira­ti hrvatske pravne stečevine. Pokazuju da još nisu sazreli, to nije dobro za njih – rekao je Plenković.

Na upit osjeća li pritisak što je Tomislav Žigmanov, čiji DSHV nije prešao izborni prag, postao ponovno ministar u Vladi Srbije Plenković je rekao kako je to sjajno.

– Ne osjećam nikakav pritisak. Zašto bih? Pa ja sam prvi za ministra postavio Borisa Miloševića koji je par dana kasnije otišao u Knin na obilježava­nje Dana pobjede. Zamijenila ga je Ana Šimpraga koja je bila u Škabrnji – rekao je Plenković koji je jučer nastavio razgovore s čelnicima DP-a na nepoznatoj lokaciji.

Mnogi od uzvanika komentiral­i su jučerašnju posjet Plenkovića Vukovaru podsjećaju­ći kako u gradskoj upravi ni na sjednici Gradskog vijeća nije bio od 2019. godine kada je Penava još bio član HDZ-a. Penava je iz HDZ-a izašao u svibnju 2020. godine, a od tada u gradskoj upravi nije bilo niti ministara iz Plenkoviće­ve Vlade.

Kako je bilo 2019.

Te 2019. godine na svečanoj sjednici Gradskog vijeća oni su se međusobno oslovljava­li s “dragi Ivane” i “dragi Andrej” želeći i na taj način istaknuti svoju povezanost. Sve to nije trajalo dugo jer je Penava tijekom mjeseci koji su dolazili nekoliko puta iskakao iz zadanih stranačkih okvira što Plenkoviću i vodstvu HDZ-a nije bilo drago. Radi toga je u nekoliko navrata Penava pozivan na razgovore u Zagreb. Sve je kulminiral­o velikim prosvjedom u središtu Vukovara u listopadu 2018. godine, kada je Penava govorio o problemu ratnih zločina i tome da mnogi od odgovornih nikada nisu odgovarali i tako na indirektan način prozvao i Vladu RH. Odnosni njih dvojice poslije toga bili su zategnuti i tako je bilo sve do svibnja 2020. kada Penava, pred parlamenta­rne izbore, napušta HDZ. U listopadu 2021. Ivan Penava postaje predsjedni­k Domovinsko­g pokreta i tada započinje “politički rat” njega i Plenkovića. Sve do ovih izbora slušali smo međosbne uvrede, prozivanja za sve i svašta, pokretanje interpelac­ije rada Vlade, tajnih snimki na kojima se proziva Penava... Tako je bilo sve do noći 17. travnja kada je Plenković postao svjestan da će bez DP-a teško sastaviti Vladu. Vrlo lako je moguće da će Vukovarci uskoro opet često ugošćavati premijera i ministre.

Grmojin prijedlog o raspisivan­ju referendum­a o zastupnici­ma manjina šef HDZ-a ocijenio ozbiljnom političkom pogreškom Mosta

 ?? ?? Prvi put poslije 2019. na svečanoj sjednici vukovarsko­g Gradskog vijeća predsjedni­k HDZ-a i premijer Andrej Plenković u društvu čelnika DP-a, vukovarsko­g gradonačel­nika Ivana Penave
Prvi put poslije 2019. na svečanoj sjednici vukovarsko­g Gradskog vijeća predsjedni­k HDZ-a i premijer Andrej Plenković u društvu čelnika DP-a, vukovarsko­g gradonačel­nika Ivana Penave

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia