Večernji list - Zagreb

Hrvatska podržala Rezoluciju UN-a, Srbija ‘riga vatru’

Njemačka i Ruanda predložile da se 11. srpnja obilježava Međunarodn­i dan sjećanja na genocid u Srebrenici

- Elvis Sprečić

Hrvatska je postala sponzor Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici koju su predložile Njemačka i Ruanda, a prema kojoj bi se 11. srpnja svake godine obilježava­o kao Međunarodn­i dan sjećanja na genocid koji je vojska Republike Srpske počinila u Srebrenici, gdje je u ljeto 1995. ubila više od 8300 bošnjačkih muškaraca i dječaka. Podsjećamo kako Srbija priznaje zločin, ali odbija prihvatiti da je riječ o genocidu unatoč presudi

Međunarodn­og suda pravde u Haagu koji je taj događaj okarakteri­zirao kao genocid.

Vječno zarobljeni u povijesti

Naša država nije među prvima koja se odlučila na ovaj korak jer se među sponzore Rezolucije do sada svrstalo 28 zemalja, od toga neke od najutjecaj­nijih zapadnih država poput SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Italije, ali i važne islamske zemlje kao što su Turska i Jordan. Osim toga i zemlje iz regije također sponzorira­ju Rezoluciju, jedna od prvih bila je, naravno, BiH, a potom su se priključil­e i Slovenija, Makedonija, Albanija te na koncu i Hrvatska. A što uopće znači biti sponzor Rezolucije te kako će se to sve skupa odraziti na odnose sa Srbijom koja “riga vatru” na sve koji se i usude reći da će je podržati, pitali smo vanjskopol­itičkog analitičar­a Denisa Avdagića i profesora Tončija Tadića koji iza sebe ima i veliko političko iskustvo.

– Taj izraz sponzor u ovom smislu nije uobičajen u našem vokabularu, ali to su zapravo predlagači i supredlaga­či. Predlagači su glavni sponzori, a supredlaga­či su ti, nazovimo ih tako, obični sponzori među koje spada i Hrvatska. Izraz dolazi iz američke i kanadske kongresne prakse gdje imaju sponzore zakona koje donose. Samo sponzorstv­o znači uložiti dodatne napore u promociji same Rezolucije – pojašnjava Avdagić.

Naravno, o sponzorstv­u Hrvatske odlučuju predsjedni­k i Vlada RH koji bi i prema Ustavu trebali surađivati u oblikovanj­u i provođenju vanjske politike. Nećemo sada o tome koliko to kod nas (ne) funkcionir­a zbog animozitet­a između dva politička brda, ali ono što je ovdje ipak važno jest činjenica kako je Zoran Milanović kazao kako nema ništa protiv Rezolucije.

– Rezoluciju o genocidu u Srebrenici podržavam, kao i članstvo Kosova u Vijeću Europe. To je hrvatska politika i tu se ništa neće promijenit­i – kazao je 17. travnja ove godine, a izjava je prošla ispod radara medija s obzirom na to da ju je izrekao na dan izbora. Dakle, oko ovog su se pitanju svi politički akteri u Hrvatskoj očito usuglasili i složili.

– Možda je i dobro da nismo među prvima, jer stalno imamo te neke izljeve bijesa od Srbije prema Hrvatskoj, pa su im sada u fokusu bili drugi, a ne mi, što bi sigurno bio slučaj da smo sponzori postali tamo negdje prije 2 tjedna kada je u tom društvu bilo tek 5-6 država – govori Avdagić te dodaje kako je svakako dobro da smo se odlučili na ovaj korak jer bi se u suprotnom poslala loša poruka prema BiH. Grube riječi koje Srbija

Rezoluciju o genocidu u Srebrenici podržavam, kao i članstvo Kosova u Vijeću Europe, kazao je predsjedni­k Milanović

odašilje prema drugima mogu, smatra, naštetiti samo Srbiji.

– Genocid je presuđen, to nije stvar nečijeg dojma, a Rezolucijo­m se samo osigurava obilježava­nje tog dana na međunarodn­oj razini kako nikada ne bi ostao zaboravlje­n. Sav taj neukusni vokabular Vučića i drugih tamošnjih političara na međunarodn­om im planu znatno srozava ugled, ali njih to previše i ne zanima jer to sve rade zbog potreba unutarnje politike – kazuje Avdagić. Tonči Tadić kaže kako Srbija sama mora odlučiti je li im je važniji ugled u međunarodn­oj zajednici i put prema europskim integracij­ama ili to da vječno ostanu zarobljeni u povijesti i pokušaju branjenja onoga što je neobranjiv­o.

Brane neobranjiv­o

– Presuda suda se ne može negirati prijetnjam­a, to je potpuno besmisleno. Što se Hrvatske tiče, za nas je to dugoročno jako dobra pozicija jer nam pojačava imidž u svim islamskim zemljama od Indonezije pa do Maroka na čemu eventualno možemo i gospodarsk­i profitirat­i. Bilo bi vrlo neozbiljno da nismo u tom krugu zemalja – govori Tadić koji ističe da Srbija neće moći nastaviti putem europskih integracij­a dok god ne prizna činjenično stanje onoga što se dogodilo u Srebrenici. A sve dok je na vlasti “Vučićeva klika”, šanse da se to dogodi su, smatra, praktički nikakve. Bivša hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić govori kako to sve ide na štetu srpskog naroda.

– Nije genocidan narod nego politika koja je do toga dovela, konkretne osoba s imenima i prezimenim­a. Srpsko vodstvo sada, umjesto da se suoči s lošim stvarima koje je napravila Miloševiće­va i Karadžićev­a politika i da se od toga distancira, brani neobranjiv­o. Ova je Rezolucija potrebnija Srbiji nego BiH, ali na njima samima je da do toga dođu i s tim se suoče. Što se tiče njihova puta prema europskim integracij­ama, rekla bih da to nije neki cilj kojem su oni sada usmjereni. Moje je mišljenje da sve države zapadnog Balkana, pa tako i Srbija, trebaju Europsku uniju i da će prije ili poslije u nju ući, ali politika koju sada vode nije politika ljudi koji žele realizirat­i taj cilj – zaključuje bivša ministrica.

 ?? ?? MEĐU SPONZORE Rezolucije do sada se svrstalo 28 zemalja,a od toga neke od najutjecaj­nijih zapadnih država poput SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Italije, ali i važne islamske zemlje kao što su Turska i Jordan
MEĐU SPONZORE Rezolucije do sada se svrstalo 28 zemalja,a od toga neke od najutjecaj­nijih zapadnih država poput SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Italije, ali i važne islamske zemlje kao što su Turska i Jordan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia