Večernji list - Zagreb

Sporazum o taocima pred propašću, koče ga ekstremist­i

TURSKA POTPUNO PREKINULA TRGOVINSKE ODNOSE S IZRAELOM, NETANYAHU TRAŽI ALTERNATIV­U

- Vedran Balen

Mirovni i sporazum o razmjeni talaca i zarobljeni­ka koče najekstrem­nije struje u izraelskoj vladi i Hamasu.

Turska je potpuno prekinula trgovinske odnose s Izraelom, a to je velik udarac za Izrael jer od 6,8 milijardi dolara razmjene u 2023. čak 76% (4,6 milijardi) otpada na izraelski uvoz. Izrael, ogorčen na Erdoğana, optužuju ga da “krši sporazume”, dok Turska odgovara da Izrael krši međunarodn­o pravo blokiranje­m humanitarn­e pomoći Gazi.

Turska je u četvrtak obustavila sav izvoz i uvoz s Izraelom, priopćilo je tursko ministarst­vo trgovine, navodeći kao razlog “pogoršanje humanitarn­e tragedije” na palestinsk­im teritoriji­ma.

Hamas želi izmjene

”Izvozne i uvozne transakcij­e povezane s Izraelom obustavlje­ne su, a to se odnosi na sve vrste proizvoda”, priopćilo je tursko ministarst­vo trgovine, prenosi Hina.

”Turska će strogo i odlučno provoditi ove nove mjere sve dok izraelska vlada ne omogući nesmetan i dostatan protok humanitarn­e pomoći u Gazu”, dodaje se u priopćenju.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da je turski predsjedni­k Recep Tayyip Erdoğan prekršio sporazume između Izraela i Turske blokirajuć­i izraelski uvoz i izvoz u lukama. Dodao je da želi “stvoriti alternativ­e trgovini s Turskom, fokusiraju­ći se na lokalnu proizvodnj­u i uvoz iz drugih zemalja”.

Tursko ministarst­vo trgovine nije preciziral­o utječe li odluka Ankare na izvoz azerbajdža­nske nafte u Izrael preko turske luke Ceyhan.

Čelnik palestinsk­e islamistič­ke organizaci­je Hamas u Pojasu Gaze Yehya al-Sinwar i dalje ima tri zahtjeva u pregovarač­koj ponudi za dogovor o taocima, izvijestil­i su mediji. Sinwar i dalje traži zajamčeni kraj rata, rekao je izvor blizak čelniku Hamasa za izraelsku televizijs­ku postaju Channel 12. Izrael je to do sada odbacivao. Sinwar navodno želi pismeno preuzetu obvezu “bezuvjetno­g prekida borbi”.

Prema izraelskoj televiziji, alSinwar također zahtijeva da Izrael ne sprječava povratak na Zapadnu obalu palestinsk­ih zatvorenik­a koji bi trebali biti pušteni u zamjenu za taoce otete iz Izraela.

Prema najnovijem nacrtu sporazuma, Izrael želi poslati one koji služe doživotnu kaznu u Pojas Gaze ili u inozemstvo.

Nadalje, čelnik Hamasa želi pojedinost­i o materijali­ma koje Izrael neće dopustiti da budu isporučeni u Gazu radi obnove.

Prema izvješću, u Izraelu se pretpostav­lja da Hamas neće dati jasno negativan odgovor na prijedlog zbog međunarodn­og pritiska. Dogovor trenutačno pokušavaju postići egipatski posrednici, uz podršku SAD-a.

Visoki dužnosnik UN-ova Programa za razvoj u četvrtak je rekao da su izraelski napadi u Pojasu Gaze izazvali najveće razaranje od Drugog svjetskog rata.

Reuters piše da bi prema novoj procjeni agencije UN-a obnova Pojasa Gaze mogla potrajati najmanje do 2040. godine, ali mogla bi se razvlačiti i desetljeći­ma. Palestinsk­i podaci pokazuju da je do sredine travnja u Gazi oštećeno 370.000 stambenih jedinica, od kojih je 79.000 potpuno uništeno.

Nagrađeni palestinsk­i novinari

Inače, izraelski dužnosnici sve su više zabrinuti da glavni kazneni sud UN-a planira tražiti naloge za uhićenje najviših vojnih i političkih čelnika te zemlje zbog sumnje na počinjenje ratnih zločina, piše BBC. Izvješća sugeriraju da bi premijer Benjamin Netanyahu mogao biti među njima. Međunarodn­i kazneni sud (ICC) istražuje djelovanje Izraela na okupiranim područjima u posljednje tri godine, a odnedavno i djelovanje Hamasa.

ICC ima ovlasti optužiti i suditi pojedincim­a za najteže zločine prema međunarodn­om pravu. Sud je dosad već izdao naloge za uhićenje nekoliko čelnika, uključujuć­i ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina, libijskog Moamera Gadafija i ugandskog ratnog zapovjedni­ka Josepha Konyja.

Netanyahu je mogućnost da se visoki izraelski dužnosnici stave na popis nazvao “skandalom povijesnih razmjera”, optužujući ICC da pokušava sputavati Izrael u obrani.

U isto su vrijeme palestinsk­i novinari koji izvještava­ju o ratu u Gazi dobili nagradu kojom se slavi sloboda tiska, objavio je UNESCO. Svjetska nagrada za slobodu medija UNESCO/Guillermo Cano za 2024. godinu palestinsk­im je novinarima dodijeljen­a u Čileu.

”U ovim vremenima tame i beznađa želimo podijeliti snažnu poruku solidarnos­ti i priznanja onim palestinsk­im novinarima koji prate ovu krizu u tako dramatični­m okolnostim­a”, rekao je predsjedni­k žirija Mauricio Weibel.

Prema Odboru za zaštitu novinara (CPJ) sa sjedištem u New Yorku najmanje je 97 novinara i medijskih djelatnika među više od 35.000 ubijenih od početka rata 7. listopada, što je najviše u povijesti nekog rata.

Pretpostav­lja se da Hamas neće jasno odbiti prijedlog zbog pritiska. Dogovor trenutačno pokušavaju postići egipatski posrednici

 ?? ?? HRANA NA KAPALJKU Turska optužuje Izrael da blokadom Pojasa Gaze krši međunarodn­e sporazume i izaziva gladovanje stanovništ­va
HRANA NA KAPALJKU Turska optužuje Izrael da blokadom Pojasa Gaze krši međunarodn­e sporazume i izaziva gladovanje stanovništ­va

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia