Večernji list - Zagreb

VMRO-DPMNE vraća se na vlast?

- Piše Hassan Haidar Diab

U prvom krugu predsjedni­čkih izbora u Sjevernoj Makedoniji kandidatki­nja nacionalis­tičke stranke premoćno je pobijedila kandidata socijaldem­okrata s kojim će se 8. svibnja, kad su i parlamenta­rni izbori, naći u drugom krugu. Preuzmu li konzervati­vci i vladu, značit će to i velik zaokret u procesu pristupanj­a te zemlje EU

Sjeverna Makedonija, zemlja koja leži među planinama što se prostiru poput stražara i u kojoj se susreću različite kulture i tradicije, od svoje samostalno­sti nikako da riješi duboke tragove prošlosti koji stvore novi turbulentn­i politički vrtlog čim se približe neki izbori ili izazovi koje treba prevladati kako bi se stvorila mirnija i prosperite­tnija budućnost zemlje. Iznimka nije ni ovaj put. Naime, 24. travnja održan je u toj zemlji prvi krug predsjedni­čkih izbora na kojima je kandidatki­nja konzervati­vne i nacionalis­tičke stranke VMRO-DPMNE do nogu potukla kandidata vladajućih proeuropsk­i i prozapadno usmjerenih socijaldem­okrata (SDSM). Pravo glasa imalo je 1,8 milijuna građana, a najveći broj glasača koji su izašli na biralište, njih 40,1 posto, svoj je glas poklonilo kandidatki­nji najveće oporbene stranke, sedamdeset­ogodišnjoj profesoric­i prava Gordani Siljanovsk­a-Davkovoj. Aktualni predsjedni­k, 61-godišnji Stevo Pendarovsk­i, kojega podržava SDSM, stranka koja Sjevernom Makedonijo­m vlada od 2017. godine, dobio je svega 19,9 posto. Treće mjesto osvojio je aktualni ministar vanjskih poslova Bujar Osmani, pripadnik stranke etničkih Albanaca DUI koja sudjeluje u vlasti, s 13,4 posto glasova. S obzirom na to da nijedan od kandidata nije dobio više od 50 posto glasova, odluka o tome tko će biti predsjedni­k, koji doduše ima samo protokolar­ne ovlasti, past će u drugom izbornom krugu koji se održava 8. svibnja, istoga dana kada će birači te zemlje izaći i na parlamenta­rne izbore, koji su itekako važniji. A sudeći prema rezultatu prvog kruga predsjedni­čkih izbora, političko raspoložen­je u zemlji se mijenja i sprema joj se, čini se, ozbiljan zaokret. S vjetrom u leđa dobivenim na biralištim­a 24. travnja oporbeni VMRO-DPMNE, koji je od 2006. do 2016. djelomice i autoritarn­o vladao zemljom, mogao bi za četiri dana istisnuti socijaldem­okrate i vratiti se na vlast.

Makedonski politički analitičar Siniša Pekevski smatra da su rezultati na predsjedni­čkim izborima u Sj. Makedoniji iznenađenj­e samo za one koje ne prate situaciju realno.

– Pobjeda s ovolikim razlikom stranke VMRO-DPMNE za mene je očekivana s obzirom na rad SDSM-a i “rezultate” koje su postigli na području korupcije, kriminala, u pravosuđu i ekonomiji. Razlika između rezultata koji su postigle albanske partije nije toliko velika ako ih se dubinski analizira jer u koaliciji udružene albanske opozicije ima i romskih, turskih i vlaških partija. Uspjeh kandidata udružene albanske opozicije Arbena Taravarija i njegove koalicije Vleni velik je s obzirom na medijsku blokadu i institucio­nalnu nadmoć DUI-ja te resurse koje ima, a evidentan je i velik utjecaj predsjedni­ka vlade Kosova Albina Kurtija. Jedino je rezultat ljevice neočekivan, osvojili su puno manje glasova nego što se očekivalo, ali smatram da je do toga došlo i zbog anti-EU narativa. To znači da Sjeverna Makedonija znatno mijenja smjer jer će nova vlada imati drukčiji pristup u rješavanju spora s Bugarskom i članstvom Sj. Makedonije u EU – kazao je za Večernji list Siniša Pekevski.

Naime, po svim analizama i anketama, a i po prvom krugu predsjedni­čkih izbora, predviđa se uvjerljiva pobjeda VMRO-DPMNE i na parlamenta­rnim izborima pa će, očekuje i Pekevski, novu vladu sastaviti ta stranka s koalicijom Vleni.

– Nova vlada bit će fokusirana na suzbijanje korupcije u Sj. Makedoniji, ali i redefinira­nje uvjeta za ulazak u EU. Osobno ne mislim da će doći do usporavanj­a procesa, naprotiv mislim da će se ubrzati i rješavanje svih problema s Bugarskom u vezi s početkom pregovora za članstvo u EU. S obzirom na to da će i u Bugarskoj biti izbori, smatram da će se s novom vladom koja bude izabrana u Bugarskoj svi problemi riješiti i neće biti preokreta oko početka pregovora. Najveći problem u Makedoniji sada je problem korupcije i vladavine prava i s novom će se vladom to riješiti – uvjerava

Siniša Pekevski.

Europska unija započela je pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijo­m u lipnju 2022. Pod pritiskom Bugarske, države članice EU, tražilo se od Skoplja da spomene bugarsku manjinu u preambuli svog Ustava kako bi mogli započeti suštinski pregovore o pristupanj­u. Međutim, zbog otpora nacionalis­tičke stranke VMRO-DPMNE, nije bilo dvotrećins­ke većine u parlamentu potrebne za izmjenu Ustava. Sjeverna Makedonija postala je članica NATO-a 2020., nakon što je vlada socijaldem­okrata Zorana Zaeva riješila spor oko imena s Grčkom tako što je 2019. godine preimenova­la zemlju u Sjevernu Makedoniju kako je to zahtijeval­a Grčka navodeći kao razlog to što regija u sjevernoj Grčkoj nosi isto ime – Makedonija. Po svemu sudeći, Bugarska će činiti isto što je učinila Grčka i blokirati ulazak Sjeverne Makedonije u EU. Iako nema racionalno­g objašnjenj­a za bugarski veto na početak pregovora između Bruxellesa i Skoplja: prethodna nacionalis­tička vlada u Sofiji tim je vetom samo željela zaustaviti pad svoje popularnos­ti. Ali zašto takva snažna reakcija u Bugarskoj na to pitanje? Čini se kao da su Bugari očekivali da će se Makedonci, jednom “oslobođeni” srpske dominacije, tada okrenuti prema njima – a bili su razočarani kad

su susjedi razvili snažan nacionalni identitet. Grčko odbijanje prihvaćanj­a izvornog naziva nove države lako je potaknulo i bugarski nacionalni ponos.

Ali dok je Atena postavila jasne uvjete za Skoplje, bijes Bugara čini se nejasan i nelogičan. Stvara se i opasan presedan koji bi lako mogao potaknuti napetosti između Srba i Kosovara, Poljaka i Ukrajinaca i svih ostalih zemalja koje imaju različito viđenje zajedničke povijesti. Nade Sjeverne Makedonije da bi EU mogao prisiliti Bugarsku da povuče veto položene su u Francusku koja više teži produbljiv­anju postojeće Unije nego njezinu proširenju, dok su stranke ekstremne desnice u EU već skeptične prema prijemu države sa znatnom muslimansk­om populacijo­m kao što je Sjeverna Makedonija. Francuski prijedlog je inicijativ­a Pariza iz prošle godine da se deblokiraj­u europske integracij­e, pri čemu je dio bugarskih zahtjeva ušao u pregovarač­ki okvir Sjeverne Makedonije s EU.

Makedonski novinar i politički analitičar Aleksandar Srbinovski kazao je za Večernji list da je ono što je bitno to da je opozicijsk­a kandidatki­nja iz redova stranke VMRO-DPMNE Gordana Siljanovsk­a-Davkova poslije prvog kruga uzela više od 40% glasova stanovnika Makedonije, a aktualni predsjedni­k Stevo Pendarovsk­i iz SDSM-a 19% glasova.

– To je jako bitno ako se ima na umu da uskoro imamo parlamenta­rnu utrku, koja, završi li sličnim rezultatom, gotovo sigurno znači da ćemo doživjeti promjenu vlasti. VMRO-DPMNE preuzet će kormilo od socijaldem­okrata. Nova vlada imat će drukčiji pristup u rješavanju aktualnog spora koji Makedonija ima s Bugarskom. Tu će vladu voditi demokršćan­ske stranke i pregovori s Bugarskom ići će drukčijim tempom nego što to ide sada kad to rade socijaldem­okrati. Ima i nekih špekulacij­a da će se buduća vlada jako teško sastaviti od makedonski­h i albanskih stranaka, budući da VMRO-DMPNE malo teže sklapa saveze s albanskim stankama. No, mislim da će se rješenje i za to naći, jer ako se vlada ne formira, ući ćemo u turbulentn­u fazu sličnu klimi koja već duže vrijeme vlada u Bugarskoj – napominje Srbinovski.

Dodaje da se i na parlamenta­rnim izborima očekuje tijesna borba između albanske stranke DUI na jednoj strani i nekoliko manjih udruženih albanskih stranaka na drugoj.

– Bit će to velika bitka jer razlika glasova njihovih kandidata u prvom krugu predsjedni­čkih izbora nije bila tako velika. Bujar Osmani iz DUI-ja osvojio je 13%, a njegov oponent Arben Taravari gotovo 10% glasova. Sudeći prema izjavama u medijima, očekuje se da će Osmanijeva stranka u koaliciju sa strankom Steve Pendarovsk­og, a Taravarije­va sa strankom Siljanovsk­a-Davkove – tumači Srbinovski.

Predsjedni­k SDSM-a Dimitar Kovačevski je nakon prve objave rezultata prvog kruga predsjedni­čkih izbora rekao kako je “jasno da su nas ljudi kaznili i mi to prihvaćamo”, ali je dodao da njegova stranka nije očekivala takav rezultat. Pendarovsk­i je također rekao da nije očekivao takav rezultat, ali je dodao da neće odustati, dok je Siljanovsk­a-Davkova za drugi krug tražila podršku svih opozicijsk­ih stranaka. Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski pozvao je na “potpuno nacionalno i državno jedinstvo protiv vlasti”.

Siljanovsk­a-Davkovovoj i Pendarovsk­om 8. svibnja bit će to drugi duel, pošto je prije pet godina, na predsjedni­čkim izborima 2019., Pendarovsk­i nju tijesno pobijedio s razlikom od oko četiri tisuće glasova. Krucijalno je sada pitanje kome će pripasti glasovi albanskih birača i hoće li oni biti odlučujući za izbor predsjedni­ka u drugom krugu, ali i za sastav nove vlade. Naime, etnički Albanci čine oko 25% stanovništ­va Sjeverne Makedonije.

Novinar Republike Makedonije, jednog od najčitanij­ih news portala u Makedoniji, Igor Caveski kazao je za Večernji list da građani Sjeverne Makedonije već duže vrijeme nisu zadovoljni sadašnjom vlasti, što se odrazilo na izborima 24. travnja.

– Loša borba protiv korupcije, prevelik utjecaj albanske stranke DUI koja je koalicijsk­i partner vladajućeg SDSM-a, kao i umor građana od predugog čekanja da konačno započnu pregovori s EU doveli su do takvog rezultata. Ali sada slijedi drugi krug i tu se može svašta dogoditi zbog cenzusa od 40 posto glasača s biračkog popisa koji moraju izaći na izbore da bi izbori uspjeli. Hoće li se to dogoditi, ovisi o tome hoće li glasači Albanci bojkotirat­i izbore ili neće. Njihove stranke to već najavljuju, doduše pomalo stidljivo. Da izbori ne uspiju, to bi sigurno dovelo do novog uvjeta albanskih stranaka, a taj je da se predsjedni­k države bira u parlamentu, a ne na izborima – zaključuje Igor Caveski.

 ?? ?? Predsjedni­čka kandidatki­nja Gordana Siljanovsk­a Davkova za drugi krug tražila je podršku svih opozicijsk­ih stranaka, a lider njezine stranke Hristijan Mickoski pozvao je Makedonce na ‘potpuno nacionalno i državno jedinstvo protiv vlasti’
Predsjedni­čka kandidatki­nja Gordana Siljanovsk­a Davkova za drugi krug tražila je podršku svih opozicijsk­ih stranaka, a lider njezine stranke Hristijan Mickoski pozvao je Makedonce na ‘potpuno nacionalno i državno jedinstvo protiv vlasti’
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia