Večernji list - Zagreb

Manjinci šute o tome hoće li podržati HDZ i DP bez SDSS-a

- Ivica Beti

– Hvala vam na mogućnosti. Zasad ne bih – odgovorio je kratko Robert Jankovics na našu molbu da se čujemo telefonski na nekoliko minuta. Nismo još ni stigli navesti koja bi tema razgovora bila, no naslutio je očito pitanje hoće li manjinci doista podržati HDZ i Domovinski pokret, ali bez troje zastupnika srpske nacionalne manjine, odnosno SDSS-a. Tu je mogućnost u izjavi za Večernji list u petak kasno poslijepod­ne nagovijest­io tajnik DP-a Josip Dabro nakon sastanka u Vukovaru.

– Da, našli smo se i dogovarali većinu bez SDSS-a – bez uvijanja je rekao Dabro. Ne bude li se računalo na troje zastupnika SDSS-a, većina bi se sastavila od 61 zastupnika HDZ-a, 13 zastupnika DP-a, pet zastupnika nacionalni­h manjina i Vesne Vučemilovi­ć. Jučer smo redom nazivali zastupnike nacionalni­h manjina, no samo je Jankovics, zastupnik mađarske nacionalne manjine, kratko odgovorio da zasad ne bi govorio.

Nije sve za referendum

Politolog prof. dr. Tihomir Cipek kaže nam da je teško reći hoće li zastupnici manjina, svih osmero, ostati složni ili će se podijeliti.

– Njima je u interesu da budu uključeni u proces formiranja većine u Hrvatskom saboru. No očito je da se način na koji su predstavlj­eni treba struktural­no riješiti. Treba se otvoriti diskusija o tome. Nije točna tvrdnja da su prava nacionalni­h manjina ili manjinskih zajednica ugrožena ako one nisu u Vladi i na vlasti. Ne znam kako bi se to dokazalo? Što, onda su ugrožena prava drugih stranaka ili ljudi koji nisu na vlasti? Predstavni­ci nacionalni­h manjina bili su korektni, čekali su da se formira vlast i tek kad se ona formirala, priključiv­ali su se onima ili ovima, a sad se to načelo, s obzirom na aktualnu situaciju i politiku Domovinsko­g pokreta, dovelo u pitanje. Ovo je situacija koja ne vodi razvoju liberalne demokracij­e u Hrvatskoj. Situacija u kojoj smo se našli pokazuje da o tome treba povesti dijalog. Znamo da su se 1990-ih godina stranke trudile da na svojim listama imaju i predstavni­ke manjinskih nacionalni­h zajednica, što je donekle funkcionir­alo. E sad, je li ovakvo rješenje sretno ili ne? Ovi izbori pokazuju da nije. I prije smo imali situaciju na izborima kad je SDP predvođen Zoranom Milanoviće­m izgubio pa se također postavilo pitanje koga će podržati zastupnici manjina. Zapravo se te ljude dovodi u neugodan položaj. U demokracij­ama se nastoji osigurati da manjine budu zastupljen­e, ali ovakav način, kad se svi pitamo hoće li podržati ove ili one, nije dobar jer se sve dovodi u neugodnu situaciju – ističe prof. dr. Cipek, koji nije sklon tome da se takve teme daju na referendum, kako je to neki dan predložio Most.

– To je stvar dogovora političkih stranaka. Ne mislim da je referendum rješenje za sve. Ponavljam, prava nacionalni­h manjina nisu dovedena u pitanje time što njihovi predstavni­ci ne bi bili dio vlade, bilo koje vlade u bilo kojoj demokratsk­oj državi svijeta – smatra prof. dr. Cipek.

’Važno da se programi nastave’

Zastupnik Veljko Kajtazi u petak je kratko rekao da ne zna ništa o tome da će pet manjinaca podržati savez HDZ-a i DP-a, bez troje zastupnika SDSS-a.

– Još samo da čujem da ću ja biti predsjedni­k Sabora... – kazao je i dodao da se ide korak po korak, a prvi je bio taj da su manjinski zastupnici podržali Gordana Jandrokovi­ća za predsjedni­ka Hrvatskog sabora, što je, kazao je, sasvim logičan slijed. Kajtazi je prije nekoliko dana objavio da je njegov glavni cilj nastavak operativni­h programa za nacionalne manjine koji se uspješno provode od 2016. godine. Smatra da bi prekid toga operativno­g programa bio katastrofa za sve manjine, a posebno za romsku, koja je tek od 2016. dobila jasne programe, njihove nositelje i ciljeve. Rekao je da će klub nacionalni­h manjina ostati jedinstven i da neće pristati na isključivo­st i ucjene da se biraju podobne i nepodobne manjine. Takvo što, rekao je, ne može biti predmet rasprave.

– Nikad u povijesti nije toliko učinjeno za romsku manjinu, a to je tek početak. U tome smo dobro surađivali s dosadašnjo­m saborskom većinom koju je predvodio HDZ a. Vlada je 2015. odbila surađivati s nama pa se brzo raspala. Ako nova većina, koja je na temelju volje građana nešto desnija nego dosad, odbije ili uvjetuje suradnju s manjinama, ne vjerujem da će to dugo trajati – rekao je Kajtazi.

Neobična je šutnja Milorada Pupovca. U javnost je pušten i scenarij prema kojem bi Pupovac sam rekao da SDSS neće podržavati HDZ-ovu većinu. Saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov kazala je u petak da nema informacij­e o dogovoru HDZ-a i DP-a.

– Ono što znam jest to da smo na posljednje­m sastanku saborskih zastupnika Kluba nacionalni­h manjina kazali kako ostajemo jedinstven­i – istaknula je. Zastupnici manjina navodno bi se idućeg tjedna ponovno trebali sastati i dogovoriti što i kako dalje. Dosadašnja je praksa bila da stanu uz one koji formiraju vladu, no bilo je i izuzetaka.

Manjine se dovodi u neugodan položaj. Našli smo se u situaciji koja ne vodi razvoju liberalne demokracij­e, komentira prof. dr. Tihomir Cipek

 ?? ??
 ?? ?? Izabrani zastupnici manjina Anja Šimpraga, Milorad Pupovac i Dragana Jeckov s liste SDSS-a (gore), Veljko Kajtazi, predstavni­k 12 nacionalni­h manjina, uključujuć­i romsku, njemačku i židovsku (dolje lijevo), i Robert Jankovics, predstavni­k mađarske nacionalne manjine (dolje desno). U Saboru je ukupno osam zastupnika manjina
Izabrani zastupnici manjina Anja Šimpraga, Milorad Pupovac i Dragana Jeckov s liste SDSS-a (gore), Veljko Kajtazi, predstavni­k 12 nacionalni­h manjina, uključujuć­i romsku, njemačku i židovsku (dolje lijevo), i Robert Jankovics, predstavni­k mađarske nacionalne manjine (dolje desno). U Saboru je ukupno osam zastupnika manjina
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia