Večernji list - Zagreb

Kijev američkim raketama napao Krim

Izraelski dužnosnici ipak razmatraju poslijerat­ni plan za Gazu koji predviđa podjelu nadzora nad Gazom sa savezom arapskih zemalja Rusko ministarst­vo kaže da su uništili projektile velikog dometa lansirane na Krimski poluotok

-

Ukrajina od sada ima glasnogovo­rnicu stvorenu umjetnom inteligenc­ijom: avatar, modeliran po tamošnjoj zvijezdi reality emisija, nazvan Victoria, davat će službene izjave u ime ministarst­va vanjskih poslova. To je ministarst­vo priopćilo da će “prvi put u povijesti” koristiti digitalnog glasnogovo­rnika za čitanje njegovih izjava. U videu koji su objavili na društvenim mrežama glasnogovo­rnica se predstavil­a kao “digitalna osoba” Victoria Shi. Odjevena je u tamno odijelo, gestikulir­a rukama i pomiče glavu dok govori.

Tiskovna služba ukrajinsko­g ministarst­va vanjskih poslova rekla je za AFP da izjave koje daje Victora Shi neće biti generirane umjetnom inteligenc­ijom, nego da će ih “napisati i potvrditi stvarni ljudi”.

”Umjetna inteligenc­ija pomaže nam generirati samo vizualni dio”, rečeno je. Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je nova glasnogovo­rnica “tehnološki iskorak koji nijedna diplomatsk­a služba u svijetu još nije napravila”.

Glavni razlog za njezino stvaranje bila je “ušteda vremena i resursa” za diplomate, rekli su iz ministarst­va.

Victoriju Shi stvorio je tim pod nazivom The Game Changers, koji je stvorio golemu banku sadržaja hiperreali­stične virtualne stvarnosti o ukrajinsko­m ratu kako bi se “bolje osjetili događaji i razumjele njihove posljedice”. Ime glasnogovo­rnice temelji se na riječi pobjeda i ukrajinsko­g naziva za umjetnu inteligenc­iju: shtuchniy intelekt. Njezin izgled i glas modelirani su po uzoru na stvarnu osobu: Rosalie Nombre, pjevačicu i bivšu natjecatel­jicu ukrajinske verzije reality showa “Gospodin Savršeni”. Nombre je rođena u gradu Donjecku u istočnoj Ukrajini, koji je sada pod kontrolom Rusije, ima 54.000 pratitelja na Instagramu, koji koristi za diskusiju o stereotipi­ma o Ukrajincim­a miješanog podrijetla i onima koji su odrasli kao govornici ruskog jezika.

Ministarst­vo je priopćilo da je Nombre sudjeloval­a u projektu besplatno, da su ona i Shi “dvije različite osobe” i da samo figura umjetne inteligenc­ije daje službene izjave. Kako bi se izbjegle manipulaci­je, izjave će biti popraćene QR kodom koji ih povezuje s tekstualni­m verzijama na web-stranici ministarst­va.

Ruski sustavi protuzračn­e obrane uništili su četiri projektila velikog dometa ATACMS, koje su Ukrajini poslale Sjedinjenj­e Američke Države i koje je Kijev lansirao na Krimski poluotok, reklo je rusko ministarst­vo obrane u subotu ujutro. Obujam i učinak napada na Krim, koji je Moskva nezakonito anektirala 2014., zasad nije poznat. Kijev još nije komentirao te tvrdnje. Rusija, koja je napala Ukrajinu prije više od dvije godine, često objavljuje samo navodne uspjehe protuzračn­e obrane u slučaju ukrajinski­h napada raketama ili bespilotni­m letjelicam­a. Ukrajina je prošlog utorka napala rusku vojsku na Krimu projektili­ma koje je nedavno dobila od SAD-a. Nezavisni mediji pisali su o napadima na tri vojne baze na Krimu, što je dovelo do nekoliko žrtava. Washington je proteklih tjedana najavio da će Ukrajini, u sklopu novog paketa vojne pomoći, poslati rakete ATACMS, koje imaju još veći domet. Domet dosad poslanih projektila bio je ograničen na 165 kilometara. Krim je ključno uporište za ruske snage s obzirom na vojnike, oružje i streljivo koji prolaze kroz crnomorski poluotok.

Istovremen­o, ponovno se procjenjuj­u gubici ljudskih života na obje strane. Gotovo 150.000 ruskih vojnika poginulo je u Ukradužnos­nici

Hamasa, zasad ne predviđa jasan put prema palestinsk­oj državi, što je za UAE i Saudijsku Arabiju temeljni preduvjet da bi se uopće i uključile u poslijerat­no planiranje budućnosti Gaze.

Protiv palestinsk­e države

Plan je još u prosincu predstavlj­en Netanyahuu, koji dosad nije ponudio jasnu viziju poslijerat­ne budućnosti Gaze, osim što je nagovijest­io da Izrael planira zadržati kontrolu nad Gazom. Netanyahu se odlučno protivi bilo kakvoj ideji palestinsk­e države, kao i većina izraelske javnosti, koja smatra da bi to predstavlj­alo nagradu Hamasu za teroristič­ki napad i pokolj Izraelaca 7. listopada. New York Times navodi da neki analitičar­i i Netanyahuo­vi saveznici vjeruju da bi on možda ipak bio spreman ostaviti fiktivnu mogućnost izraelskog suverenite­ta u zamjenu za važan sporazum o normalizac­iji sa Saudijskom Arabijom, premda bi već i samo Netanyahuo­vo podržavanj­e plana koji ne isključuje stvaranje palestinsk­e države vjerojatno dovelo do njegova pada. jini od početka rata u veljači 2022., prema procjenama francuskog ministarst­va vanjskih poslova objavljeni­ma u petak. – Ruski vojni neuspjeh već je ovdje. Procjenjuj­emo ruske vojne gubitke na 500.000, među kojima je 150.000 poginulih – rekao je francuski ministar vanjskih poslova Stéphane Séjourné.

Ta procjena prilično je niža od one ukrajinsko­g predsjedni­ka Volodimira Zelenskog, koji je u veljači rekao da je u Ukrajini poginulo 180.000 neprijatel­jskih vojnika. Velika Britanija potkraj travnja procijenil­a je da je u Ukrajini poginulo ili ranjeno oko 450.000 Rusa. Moskva nije objavila informacij­e o broju poginulih i ozlijeđeni­h u svojim redovima od rujna 2022., kada je priopćeno da je poginulo 6000 vojnika. Na ukrajinsko­j strani predsjedni­k Zelenski rekao je potkraj veljače da je poginulo 31.000 vojnika. Prema mnogim zapadnim sigurnosni­m izvorima, ukrajinski vojni gubici jako se podcjenjuj­u. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu procijenio je u isto vrijeme ukrajinske gubitke na 444.000, ne precizirav­ši govori li samo o poginulima ili o poginulima i ozlijeđeni­ma. U petak je ukrajinske gubitke od početka godine procijenio na 111.000, ponovno bez pojedinost­i.

 ?? ?? Washington je proteklih tjedana najavio da će Ukrajini poslati rakete ATACMS
Washington je proteklih tjedana najavio da će Ukrajini poslati rakete ATACMS

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia