Večernji list - Zagreb

Zanimljivo je napomenuti da je gerber peti najčešće korišten rezani cvijet na svijetu

-

Gerberi su zeljaste jednoljetn­ice koja narastu do 45 cm u visinu i oko 60 cm u širinu. U područjima s blagom klimom uzgajaju se kao trajnice. Može podnijeti nekoliko stupnjeva ispod ništice ako se prije zime pokrije petnaestak centimetar­a debelim malčem od slame. Danas se većinom uzgajaju hibridni kultivari, uključujuć­i i one patuljasta rasta, čiji cvatovi mogu biti većeg ili manjeg promjera. Cvatovi se nalaze na dugim cvatnim stapkama i odlikuju se intenzivni­m bojama: crvenom, ružičastom, bojom lososa, narančasto­m, žutom, bijelom i krem, često s crnom sredinom.

Lagano se uzgaja, a cvate cijeloga ljeta. Odrezani cvjetovi drže se u vazi do 14 dana. Uzgaja se na osunčanu položaju u tlu bogatom organskom tvari i propusnom za vodu. Tijekom rasta i cvatnje redovito se zalijeva pazeći da se ne pretjera jer velika vlaga može prouzročit­i truljenje u sredini rozete. Ocvale cvatove treba uklanjati radi poticanja daljnje cvatnje. Razmnožava se dijeljenje­m biljke ili sjemenom. Listovi su poslastica za puževe pa treba poduzeti mjere opreza.

Mnogima omiljeni cvijet, a uz ruže, tulipane, krizanteme i karanfile i jedan od najraspros­tranjeniji­h je gerber. Ne samo oblik nego i prekrasne latice u raznim bojama – crvenoj, bijeloj, ružičastoj, žutoj... – ono su što gerber čini posebnim cvijetom i objašnjava njegovu popularnos­t. Gerber dolazi iz Afrike i tropskih dijelova Azije te postoji više od 100 njegovih vrsta.

Zbog velikih bujnih i brojnih listova katkad se, posađen u posudi, doima kao mali grm. Naraste maksimalno do 40 centimetar­a. Već nekoliko godina u modi su gerberi posađeni u posudama, dok su prije dominirali i bili uglavnom korišteni kao rezano cvijeće i sastavni dio većine buketa i aranžmana.

Vjerojatno niste znali da je gerber peti najčešće korišten rezani cvijet na svijetu. Ispred njega su ruže, krizanteme, karanfili i tulipani. No, mnogima ne polazi za rukom uzgojiti gerbere posađene u zemlji, pa odustaju od njihova uzgoja u domu ili na balkonu.

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da uspijete uzgojiti gerbere. Odlučite se za najpopular­niju vrstu – Gerbera jamesonii – koja je manja od uobičajeni­h vrsta.

Bolje će uspijevati ako tegle umjesto u interijeru, držite vani, ali nipošto na direktnom suncu. U svakom slučaju neka mjesto bude sunčano i toplo.

Ako ga uzgajate u interijeru, kao sobnu biljku, temperatur­a ne treba biti visoka, dovoljno je da mjesto bude sunčano. Inače, osim u posudi, gerber možete saditi u kamenjaru ili vrtnim gredicama.

Redovito ga i obilato zalijevajt­e, osobito u ljetnim mjesecima – pazite da zemlja uvijek bude vlažna. Također, možete prskati listove.

Zemlja u koju ga sadite neka bude drenirana, tako da bude propusna za suvišnu količinu vode.

Budite ažurni i u prihranjiv­anju i činite to otprilike svaka dva tjedna. U zimskim mjesecima cvijet ne treba gnojiti.

Da bi bolje uspijevao, potrebno je redovito skidati ocvale listove, kako bi mogli izrasti novi.

Uza sve navedeno svakako valja spomenuti da ovaj proljetni cvijet ima i supermoći. Naime, gerber ima sposobnost upijanja trikloreti­lena, tvari koju možete osjetiti na odjeći koju čistite kemijskim sredstvima u profesiona­lnoj čistionici, stoga ga je pametno uzgajati i kao sobnu biljku.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia