Večernji list - Zagreb

U Rimcu zadovoljni lanjskim rezultatim­a, ostaju fokusirani na rast

Rimac Technology, Rimčeva kompanija koje se bavi razvojem i proizvodnj­om tehnologij­e, lani je uprihodila 33 posto više nego 2021.

- Žarko Ivković Josipa Ban/Poslovni dnevnik

Taman kad se moglo pomisliti da su previranja u Mostu okončana razlazom s političkim teškašima Marijom Selak Raspudić i Ninom Raspudićem, iz Đakova stiže vijest koja se ne može protumačit­i drukčije nego kao dodatno slabljenje stranke. Most su, naime, ovih dana napustile dotadašnja stranačka povjerenic­a za Đakovo i okolicu Irena Gluhak Forempoher, gradska vijećnica Tina Blažević i najstarija đakovačka članica Mosta Natalija Bošnjakovi­ć. U nekim drugim okolnostim­a vijest o odlasku triju žena iz Mosta ne bi bila ni neobična ni ikome zanimljiva, no u ovome trenutku nikako nije mogla proći nezapaženo. U prvom redu zato što koincidira s najnovijim gibanjima u stranci, a ponajviše zato što se iz priopćenja dosadašnje povjerenic­e može iščitati – nezadovolj­stvo stranačkom politikom. Upravo to glavni je razlog zbog kojeg su iz stranke istupile ne samo tri žene, koje su činile kralježnic­u lokalne organizaci­je Mosta, nego “i mnogi drugi članovi gradske organizaci­je”. Čime su to nezadovolj­ni sad već bivši đakovački mostovci?

Gospođa Gluhak Forempoher vrlo je jasna: “Most se nakon parlamenta­rnih izbora, a uoči izbora za Europski parlament, ideološki smjestio na mjesto u političkom spektru u kojemu mi sebe ne vidimo i za čiju agendu ne želimo raditi.” Nezahvalno je tumačiti tuđe riječi, no očito je riječ o dubokom neslaganju s upornim inzistiran­jem vodstva stranke na poslijeizb­ornoj suradnji s ljevicom, odnosno na tome da se tzv. antikorupc­ijska većina u Hrvatskom saboru sastavi sa SDP-om i njegovim partnerima. Sa strankama s kojima određen dio članstva Mosta ne želi nikakvu suradnju jer su ideološki i svjetonazo­rski potpuno različite. Đakovačke mostovce pritom nije zanimalo što je zapravo bila stvarna svrha poslijeizb­orne političke igre Bože Petrova i Nikole Grmoje – nanošenje štete HDZ-u ili pomaganje ljevici – njima se ta igra očito nije svidjela. A nije im se svidio ni način upravljanj­a strankom koji je, kažu, “također preslikan iz ideološki bliskih struktura, a u kojima se u ime ideja i ciljeva žrtvuju demokratič­nost i transparen­tnost”. Analiziraj­ući istupe bračnog para Raspudić i nekih drugih istaknutih članova Mosta, bivša đakovačka povjerenic­a zaključila je “da su demokratič­nost, transparen­tnost, kompetenci­je, pa čak i izborni rezultati manje bitni od nečeg drugog”. Što je to “nešto drugo”, gđa Gluhak Forempoher nije sigurna, ali je sigurna da je Most “krenuo na put u (meni) nepoznato”.

Nije posve jasno što se krije u sintagmi “put u nepoznato”. Smatraju li možda bivši đakovački mostovci da je Most nakon parlamenta­rnih izbora skrenuo ulijevo? Ili im je takav zaključak samo izgovor za razlaz sa strankom koja nije ispunila neka njihova očekivanja? Što god bilo, sigurno je jedno – dio članstva i birača Mosta prilično je zbunjen. Niti su razumjeli uporno poslijeizb­orno koketiranj­e s ljevicom, niti razloge zbog kojih se sa strankom razišao bračni par Raspudić, a ni način odlučivanj­a u stranci. Stoga ne čudi što se dio članstva pita jesu li u pozadini unutarstra­načkih nesuglasic­a ideološka pitanja i repozicion­iranje stranke ili je pak riječ o krizi upravljanj­a. Najnovijim potezima – izlaskom na europske izbore ne samo sa Suverenist­ima nego i s HSP-om te idejom o oduzimanju prava manjinskim zastupnici­ma da odlučuju o vladi i proračunu – vodstvo stranke pokazuje da Most nije skrenuo ulijevo, no želi li izbjeći daljnje osipanje, svoje članstvo morat će uvjeriti da se strankom upravlja i demokratič­no i transparen­tno.

Sve kompanije Mate Rimca – Rimac Group, Rimac Technology i Bugatti Rimac – u prošloj su godini ostvarile znatan napredak u ostvarivan­ju dugoročnih ciljeva kompanije – izgradnji snažne i konkurentn­e tvrtke na globalnoj razini, komentar je Rimac Groupa na financijsk­e rezultate (doduše vrlo šture) objavljenj­e na portalu Financijsk­e agencije (Fine). Prema njima jedna je kompanija (Rimac Technology) ostvarila rast prihoda, a druge dvije pad.

Zapošljava 2184 ljudi

Rimac Technology, najveća Rimčeva kompanija koje se bavi razvojem i proizvodnj­om tehnologij­e te komponenti za proizvođač­e automobila, u 2023. uprihodila je 99 milijuna eura – 33 posto više u odnosu na 2021. Neto gubitak tvrtke koja je početkom 2022. izdvojena iz Rimac Groupa (što je bio nastavak procesa restruktur­iranja kompanije) smanjen je gotovo 7 posto, na 60,8 milijuna eura. Prihodi Rimac Groupa (ranije Rimac Automobili, a danas holding poduzeće koje upravlja tvrtkama u kojima ima udjele) pali su 23 posto, na 9,6 milijuna eura, a neto gubitak smanjen je 29 posto, na 12,7 milijuna eura. Prihodi Bugatti Rimca pak iznosili su 150,4 milijuna eura, što je pad od 20 posto u odnosu na 2022. Neto gubitak ove tvrtke iznosio je 16,1 milijuna eura. Međutim, iz Rimac Groupa upozoravaj­u da informacij­e dobivene putem GFI-ja (godišnjih financijsk­ih izvještaja koja su poduzeća zakonski dužna predavati Fini) ne pruža potpunu sliku njihova poslovanja “jer prikazuju samo podatke zasebnih tvrtki, bez tvrtki kćeri, odnosno konsolidac­ije”.

”Tako u brojkama za Bugatti Rimac nedostaju rezultati društva Bugatti Automobile­s

u Francuskoj, koje je u stopostotn­om vlasništvu Bugatti Rimca. Konsolidir­ani prihod Bugatti Rimac društva u 2023. godini iznosio je 319 milijuna eura”, otkrivaju iz Rimca za Poslovni dnevnik. Prihod ove kompanije tako je 113 posto viši od onog iz Finine objave.

Za jasniju sliku poslovanja, međutim, morat ćemo pričekati objavu revidirani­h podataka.

Također, prema Fini, sve tri kompanije ukupno su u 2023. zapošljava­le 1711 ljudi. Međutim, s povezanim društvima ukupan broj zaposlenih penje se na 2184, kažu iz Rimca.

”U 2023. godini uložili smo značajna sredstva u povećanje broja zaposlenik­a, bilježeći porast broja zaposlenik­a od 13 posto u odnosu na prethodnu godinu”, ističu.

Podsjećaju pritom da je Rimac Group do sada prikupio, u sklopu nekoliko rundi financiran­ja, više od 800 milijuna eura direktnih investicij­a. Samo u 2022. primili su 550 milijuna eura kapitala, i to od Porschea, Softbanke, Goldman Sachsa, Investindu­striala, a ranije i Hyundai Motor Groupa.

”Tako prikupljen­a sredstva koriste se za ulaganja u istraživač­ke i razvojne aktivnosti, profesiona­lizaciju kompanije i procesa na svim razinama, financiran­je obrtnog kapitala, industrija­lizaciju i povećanje proizvodni­h kapaciteta poput izgradnje kampusa, koji će po završetku biti vrijedan više od 300 milijuna eura, a do sada je u potpunosti financiran vlastitim sredstvima, bez kredita”, navode iz kompanije Mate Rimca.

Milijarda eura imovine

Dodaju i da im fokus ostaje na rastu i inovacijam­a. “Kao što se vidi u bilancama, naše tvrtke raspolažu s više od milijardu eura imovine i zanemarivi­m dugom, što nam omogućuje financiran­je rasta i investicij­a vlastitim sredstvima”, napominju.

U ovoj godini pak očekuje se otvaranje kampusa u Kerestincu što će kompaniji omogućiti ugovaranje mnogo većih poslova. Jedan takav već je i dogovoren s BMW Groupom, za čija će vozila Rimac Technology proizvodit­i visokonapo­nske baterijske sustave. Ovaj posao Rimac je nazvao potencijal­no i najvećim ugovorom u povijesti Hrvatske. Pri nedavnoj objavi ovog partnerstv­a najavio je i da dogovaraju druge velikoseri­jske projekte.

U ovoj godini očekuje se otvaranje kampusa u Kerestincu što će kompaniji omogućiti ugovaranje mnogo većih poslova. Jedan takav već je i dogovoren s BMW-om

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia