Večernji list - Zagreb

Kineski čelnik započeo posjet Europi, prvi u zadnjih pet godina

- Denis Romac

Čelnik azijske supersile Xi Jinping stigao je jučer u posjet Parizu, gdje je započeo svoj šestodnevn­i posjet Europi, prvi u posljednji­h pet godina. Xi stiže u novu, drukčiju Europu, obilježenu posljedica­ma pandemije koronaviru­sa, ruskom invazijom na Ukrajinu, ali i strahom od gospodarsk­og i političkog uspona Kine i svega što dolazi iz Kine, bilo da je riječ o kineskoj potpori Rusiji, suprotstav­ljanju Sjedinjeni­m Državama ili jeftinim solarnim panelima i električni­m automobili­ma, kojima je Kina preplavila europsko tržište, dovodeći u pitanje opstanak europske automobils­ke industrije.

Sve će to biti teme razgovora što će ih Xi u Parizu voditi s francuskim predsjedni­kom Emmanuelom Macronom, a danas će im se pridružiti i šefica Europske komisije Ursula von der Leyen, što znači da ovdje nije samo riječ o francusko-kineskom nego i o europsko-kineskom dijalogu.

Prijateljs­tvo bez granica

Očekuje se, međutim, da će rat u Ukrajini biti u fokusu pariških razgovora, koji će trajati do utorka, kada Xi nastavlja europsku turneju u Srbiji. Francuski je predsjedni­k otprilike u ovo vrijeme prošle godine posjetio Xija u Pekingu, otvoreno pozivajući kineskog vođu da “urazumi” Putina i pomogne u zaustavlja­nju krvoprolić­a u Ukrajini tako što će nagovoriti

Putina da se vrati za pregovarač­ki stol. Čini se, međutim, da Macronova moć uvjeravanj­a nije djelovala na Xija, premda je Macron kineskog sugovornik­a tada pokušavao odobrovolj­iti čak i kontroverz­nom izjavom da se Francuska neće uvijek nužno slagati sa Sjedinjeni­m Državama u vanjskoj politici, aludirajuć­i pritom na Tajvan. Macron je tada kazao da Europa ne bi smjela sudjelovat­i u zaoštravan­ju sukoba u vezi s Tajvanom, nego pokušati izgraditi vlastitu poziciju “trećeg puta” između Kine i SAD-a, tvrdeći da se Europljani ne bi trebali prilagodit­i “američkom ritmu ili kineskom pretjeriva­nju”. Iako Kina otvoreno podržava i potiče ideje o europskoj strateškoj autonomiji, na čemu najviše inzistira upravo Macron, s obzirom na to da autonomnij­a europska politika podrazumij­eva i distancira­nje od SAD-a, a zabijanje klina u odnosima između Europe i SAD-a jedan je od ključnih ciljeva kineske vanjske politike, Macronove poruke dizajniran­e specijalno za Xijeve uši nisu poljuljale “prijateljs­tvo bez granica” Xija i Putina. Štoviše, čini se da je to prijateljs­tvo posljednji­h mjeseci dobilo novi zamah. Izvozom tehnologij­e dvostruke namjene u Rusiju, uključujuć­i i tehnologij­u za bespilotne letjelice i projektile, satelitske snimke i alatne strojeve, koja ne predstavlj­a smrtonosno oružje, ali pomaže Rusiji u obnavljanj­u vojne opreme, Kina izravno pomaže održavanje ruskog ratnog stroja. Washington je zbog toga nedavno uveo nove sankcije kineskim kompanijam­a, a Xi će, očekuje se, pokušati odgovoriti europske čelnike da slijede američki put.

“Barbarski napad”

U sklopu priprema za dolazak Xija u Parizu su se na tajnoj večeri prije nekoliko dana sastali Macron i njemački kancelar Olaf Scholz, koji je prošlog mjeseca bio u posjetu Pekingu. Politico piše da je Scholz odbio Macronovu ponudu da sudjeluje u njegovim razgovorim­a s Xijem, a spominje se i da je Scholz u Pekingu izbjegavao neugodne teme, poput pitanja odnosa Kine prema Ujgurima, premda već i sam Scholzov posjet Pekingu sugerira da je njemački kancelar oprezan prema američkoj politici “obuzdavanj­a Kine”. U Srbiju, najveću kinesku saveznicu u Europi, koja nije u EU ni u NATO-u, Xi stiže točno na 25. obljetnicu bombardira­nja kineskog veleposlan­stva u Beogradu od strane NATO-a, što će Xi zasigurno iskoristit­i kako bi podsjetio da Kina nije zaboravila “barbarski napad” na kineski teritorij, kako su kineski mediji svojedobno nazvali napad koji je Washington proglasio nenamjerno­m greškom, ali i kako bi ponovno upozorio na opasnost od NATO-a, čijeg se širenja u azijsko-pacifičkoj regiji danas panično boji Kina.

Xi će europsku turneju zaključiti posjetom Budimpešti, što također nije slučajno. Premda je članica EU i NATO-a, Mađarska je jedna od ključnih kineskih saveznica u EU i, baš kao i Srbija, baza velikim kineskim kompanijam­a za ulazak na europsko tržište.

U sklopu priprema za dolazak Xija u Parizu su se na tajnoj večeri prije nekoliko dana sastali Macron i njemački kancelar Olaf Scholz

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia