Večernji list - Zagreb

Reakcije trenera nakon derbija na Rujevici Jakirović: Nismo igrali na remi, no zbog dobre igre Rijeke smo se povukli

- Robert Junaci Istra Gorica Slaven B. Rudeš 1 8 6 4 7

Prije derbija Rijeke i Dinama, susreta koji je zacijelo odlučivao o naslov prvaka, trener Rijeke Željko Sopić ustvrdio je da bi taj derbi riješio pitanje prvaka samo u jednom slučaju, ali da se to neće dogoditi, da će Rijeka pobijediti.

No, ipak se dogodilo da je Dinamo pobijedio, slavio je 2:1 pobjedu na Rujevici i tako otišao na zacijelo nedostižna četiri boda prednosti u odnosu na Riječane.

Treneri Željko Sopić i Sergej Jakirović nisu puno mijenjali u svojim sastavima, kod Rijeke je uz Radeljića kao stoper zaigrao Mitrović umjesto Galešića, dok je u redovima Dinama svoje mjesto u udarnoj postavi našao Pierre-Gabriel, a Špikić preselio na klupu.

U devetoj minuti pobjegao je Baturina, išao je sam prema vrataru Labroviću i pogodio vratnicu, no ionako pogotka ne bi bilo jer je naknadno označeno zaleđe.

Dinamo dugo nije tako loš

Pokušala je Rijeka pritiskati, no plavi su se dobro branili, najopasnij­i je u 20. minuti bio udarac Fruka sa 16 metara, pored vratiju. Još je pred odmor udarcem s 15 metara s desne strane zaprijetio Pašalić, gađao je suprotni kut, ali ga nije pogodio. Bio je to 11. udarac Rijeke prema vratima Dinama, ali samo je jedan išao u okvir, i taj nije bio opasan, ostali su bili neprecizni ili su bili blokirani. No, s druge strane Dinamo u tih prvih 45 minuta nije uputio niti jedan jedini udarac, ona vratnica Baturine se ne računa je ju je pogodio nakon što je bio u zaleđu.

U svakom slučaju više smo očekivali u prvom poluvremen­u utakmice koja je tako mnogo značila Rijeci i Dinamu. Domaćini su bili bolji, opasniji, ali ne i konkretni u završnici, što je ipak puno više od onoga što je pokazao Dinamo. Plavi su najavljiva­li svoj napadački gard, najavljiva­li da neće igrati na bod, a izgledali su doista nemoćno, odigrali su jedno od najlošijih poluvremen­a u ovoj sezoni HNL-a i to u utakmici koja im je mogla značiti osvajanje naslova prvaka.

U nastavak je Jakirović ušao s promijenje­nom formacijom (u 4-2-3-1), s četvoricom u zadnjoj liniji, ali već nakon dvije minute Pierre-Gabrile koji se preselio na lijevog beka je srušio Pašalića i mađarski sudac je pokazao na jedanaeste­rac, a Marko Pjaca je bio siguran, opalio pod Nevistićev­u prečku za vodstvo Rijeke koja se u tom trenutku vratila na prvo mjesto. Očito je moglo i gore od tog prvog poluvremen­a plavih.

Rijeka je imala novu priliku u 72. minuti nakon greške Bernauera, pobjegao je Fruk, pucao iskosa, a Nevistić obranio.

Odluka moje obitelji i mene bila je da budem ovdje, svoj posao moram raditi koliko mi god bilo teško, rekao je Jakirović kojem je preminula majka

Sopić ponosan na svoje

I onda se ukazao Bruno Petković, srušio ga je Radeljić, sam je Petković namjestio loptu na 22, 23 metara i prekrasno preko živog zida pogodio za 1:1 u 75. minuti i u tom trenutku vratio plave na vodeću poziciju.

Pokušao je snažnim udarcem na drugoj strani Niko Janković, lopta je otišla u korner nakon kojeg je Smolčić glavom skrenuo loptu u vratnicu, pa se Dinamo spasio.

A onda za Rijeku nije bilo spasa, Hoxha, koji je ušao u 87. minuti, prvi put je dodirnuo loptu u 89., pobjegao i pogodio suprotni kut za veliko slavlje Dinama.

U nadoknadi je još Janković imao dobru priliku za izjednačen­je, ali pucao je u vanjski dio mreže i slavlje Dinama moglo je početi.

- Čestitam svima na ovom derbiju, čestitam Dinamu na pobjedi. Nemam što zamjeriti svojim igračima, dali su sve, no perfektni udarac Brune Petkovića je okrenuo. Potom smo krenuli na sve, a ja sam na svoje dečke ponosan. Znam da se izvedbe brzo zaboravlja­ju, da se pamte samo rezultati, ali ja sam na dečke ponosan. Nema to veze sa srećom, kad imate toliko udaraca u prvom poluvremen­u morate nešto napraviti. Pamtit ću ovu večer zbog sjajne igre Rijeke. Dva udarca Dinama dva gola, to vam je tako, da smo barem izjednačil­i, a probali smo sve. Čestitam Dinamu, meni je puno srce jer smo dali sve, nekad vas rezultat pomazi, nekad ne. Znam da je dolje u svla

Rijeka – Stadion HNK Rijeka. Gledatelja: 8118. Sudac: Tamas Bognar (Mađarska) 5.5.

Labrović 6 – Smolčić 6, Mitrović 6, Radeljić 6, Goda 6 (od 84 Čabraja -) – Selahi 6 (od 57. Petrovič 6) – Pašalić 7, Hodža 6.5 (od 78. Obregon -), Fruk 6.5 (od 78. Janković -), Pjaca 7 – Ivanović 6.5 (od 78. Marić -). Trener: Željko Sopić.

Nevistić 6.5 – Bernauer 5, Theophile 6, Ristovski 6 – Pierre-Gabriel 5.5 (od 70. Ogiwara 7), Mišić 6.5, Sučić 6 (od 66. Ademi 6), Vidović 5.5 (od 79. Rog -) – Baturina 6 (od 87. Hoxha 7) – Petković 8, Kulenović 6 (od 46. Špikić 5.5). Trener: Sergej Jakirović.

1:0 Pjaca (49., 11m), 1:1 Petković (75.), 1:2 Hoxha (89., Ogiwara)

Bruno Petković

Parovi 34. kola: (10.5.), Varaždin - Rijeka (11.5.), Dinamo - Osijek (11.5.), Lokomotiva - Slaven Belupo (12.5.), Istra 1961 - Hajduk (12.5.) čionici ‘tiha misa’, ali ovako se igra za Rijeku - rekao je nakon utakmice trener Rijeke Željko Sopić.

Dinamo nije igrao dobro, priznao je to i trener plavih.

- Podijelio bih utakmicu u dva dijela, u prvom je Rijeka u svemu bila bolja, mi se nikako nismo mogli nametnuti, kontrolira­li su nas s lakoćom. Zato smo promijenil­i sustav kako bismo promijenil­i balans, a odmah smo doživjeli šok primljenim pogotkom. Pokazali smo mentalnu snagu, uz krasan gol Petkovića, uveli smo Hoxhu koji je lijepo zabio za pobjedu - veli Jakirović koji je dodao:

- Prvenstvo nije riješeno, tri su utakmice, devet bodova u igri, ali odlučujemo sami o sebi, to smo željeli. Dojam je ste krenuli na remi?

- To je i zasluga Rijeke, koja je napala, a na Rujevici nikad nije lako. Nije bilo planski da se povučemo, no kad bismo otišli naprijed ostavljali smo previše prostora, imali smo lošu reakciju na drugu loptu.

Ova je utakmica bila posebno emotivna za njega zbog smrti majke, ispraćaj će biti u utorak u Metkoviću.

- Odluka moje obitelji i mene bila je da budem ovdje, svoj posao moram raditi koliko mi god bilo teško - zaključio je Sergej Jakirović.

 ?? ??
 ?? ?? dinamovaca uslijedilo je na kraju susreta iako su pred svojim vratarom Nevistićem imali puno posla, ali uspjeli su pobijediti pa je Sopić čestitao Jakiroviću
dinamovaca uslijedilo je na kraju susreta iako su pred svojim vratarom Nevistićem imali puno posla, ali uspjeli su pobijediti pa je Sopić čestitao Jakiroviću
 ?? ?? VELIKO SLAVLJE
VELIKO SLAVLJE

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia