Večernji list - Zagreb

Njemačko-hrvatski trener Borussije D., na pragu je povijesnog uspjeha

-

ali ju je završio prilično rano, u svojim ranim dvadesetim­a. Paralelno s igračkom karijerom studirao je sportsku znanost na Rurskom sveučilišt­u u Bochumu, na kojem je diplomirao 2010. godine te gdje je upoznao svoju sadašnju suprugu Koru Wölm, s kojom se vjenčao 2013. godine, a danas s njom ima dvije kćeri. Svoju prvu priliku dobio je te 2010. godine kao skaut i pomoćni trener u mlađim uzrastima Borussije Dortmund, kluba za koji je navijao odmalena i na čije je utakmice počeo ići kao devetogodi­šnjak.

Ubrzo je Terzić počeo nositi “puno šešira” u Borussiji. Ne samo da je imao dužnosti u U-17, U-19 i U-23 uzrastima kluba nego je radio i kao skaut za seniorsku momčad, koju je vrlo uspješno tada vodio čuveni Klopp. Jedna od najboljih anegdota iz vremena njegova rada s Kloppom ona je kad se prerušio u redara kako bi na treningu Real Madrida špijunirao taktičke zamisli i gledao tko će biti izvođači kaznenih udaraca za uzvrat polufinala Lige prvaka 2013. godine. Borussia je prošla protiv Reala i došla u finale, gdje ju je na kraju svladao njemački rival Bayern, no Terzić je u radu s Kloppom kao član stožera doživio osvajanje dva naslova prvaka Bundeslige, 2011. i 2012. godine.

– Bio je to nevjerojat­an period, imali smo osjećaj kao da nas cijeli svijet prati i da je naša momčad sve šarmirala i oduševila. Imao sam čast pratiti Jürgenov način rada s igračima, ali možda još i važnije, pratiti rad pomoćnih trenera Željka Buvača i Petea Krawietza, dvojice ponajbolji­h pomoćnih trenera. Toliko sam puno naučio od njih.

Tu se u međuvremen­u stvorila i njegova poveznica s hrvatskom reprezenta­cijom. Nekoliko dana prije Europskog prvenstva 2012. godine Terziću su stigla dva poziva s nepoznatog broja, na koja se nije javio, a ubrzo nakon toga i poruka “Molim te, nazovi me. Pozdrav, Slaven Bilić”. U nedostatku modernih načina analiza u to vrijeme, softvera s kojima je Terzić već tada bio upoznat, tadašnji izbornik hrvatske reprezenta­cije zamolio je mladog skauta za pomoć uoči velikog natjecanja, posebice za utakmicu protiv reprezenta­cije Irske.

– Zapisao sam nekoliko opservacij­a i ideja za igru. Irci su uvijek zatvarali prostor desetke, glavnog kreatora na terenu jako efektivno. Stoga, da bi Luka Modrić mogao biti na lopti što je češće moguće, morao se povlačiti natrag, nešto kao quarterbac­k u američkom nogometu. Zamijetio sam i da su irski stoperi jako niski te da bekovi nisu baš željni igrati obranu, pa sam preporučio centaršuto­ve – prisjetio se Terzić, a poslije je u javnost izašao podatak da je to bio samo djelić njegove analize jer je napravio skice na čak 50 stranica za Bilića i tadašnji stožer vatrenih.

Ljetuje u Makarskoj

Na kraju je Hrvatska pobijedila 3:1, a dva od tri pogotka naše reprezenta­cije postignuta su glavom, upravo nakon centaršuto­va na koje je ukazivao mladi analitičar te je Bilić javno na konferenci­ji za medije nakon utakmice zahvalio Terziću na pomoći. Koliko se popularnom Naneu svidio doprinos Terzića, dokazuje i činjenica da ga je godinu dana poslije angažirao kao člana stručnog stožera u turskom Bešiktašu. Od 2013. do 2015. Terzić je radio kao Bilićev pomoćnik u Bešiktašu, a od 2015. do 2017. u West Hamu.

– Možeš godinama učiti, slušati brojne savjete i davati sve od sebe, ali jednom kad stojiš ispred 25 igrača koji govore 25 različitih jezika i pritom svaki ima svoj ego, to ne možeš naučiti, to moraš proživjeti. Beskrajno sam zahvalan Slavenu što mi je dao priliku da iskusim te situacije u različitim državama. Tada se počneš pitati koliko će se informacij­a točno prenijeti kad razmišljaš na njemačkom jeziku, sa stožerom govoriš hrvatski, a s igračima komunicira­š na engleskom preko turskog prevoditel­ja? Hoće li biti dovoljno samo spomenuti stvari ili ih treba replicirat­i na travnjaku? Trebam li im možda pokazati sve na taktičkoj ploči ili napraviti kratki video i animaciju? Slaven mi je dopustio da komunicira­m na sastancima s momčadi i da se u tim situacijam­a učim.

Iako je 2017. otkazom Biliću u West Hamu prestala njihova suradnja, Terzić je i danas u odličnim odnosima s njim, pa i drugim članovima stručnog stožera poput Nikole Jurčevića. Njegova poveznica s Hrvatskom i dalje je snažna: s obitelji ljetuje u Makarskoj, često se raspituje za dresove

Bilić ga je nazvao 2012. uoči Eura i pitao ga za pomoć pri analizi Irske, Terzić je napravio 50 stranica skica i Hrvatska je svladala Irce 3:1 upravo zbog njegovih sugestija, pa ga je Slaven poslije pozvao u Bešiktaš te West Ham

hrvatske reprezenta­cije, prati HNL i zna brojne hrvatske pjesme.

Ubrzo nakon rastanka s Bilićem, 2018. godina označila je Terzićev povratak kući, u Borussiju Dortmund, mjesto koje je ipak njegova najveća nogometna ljubav. Od 2018. do 2020. radio je kao pomoćnik Švicarcu Lucianu Favreu, da bi nakon njegova otkaza od 2020. do 2021. preuzeo ulogu glavnog trenera te osvojio naslov prvaka u Kupu. Kad je Borussija odlučila dovesti Marca Rosea za trenera u ljeto 2021., htjeli su pošto-poto zadržati Terzića te za njega smislili novu funkciju tehničkog direktora u klubu samo kako ga ne bi pustili. Rose je izdržao godinu dana, a na ljeto 2022. Terzić se vratio na poziciju glavnog stratega. Prošle sezone bio je korak do naslova prvaka Bundeslige, koji je ispušten kiksom u posljednje­m kolu, a ove je na korak do finala Lige prvaka, prvog za Borussiju nakon 11 godina čekanja.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia