Večernji list - Zagreb

Sretan život s kamerom u Hrvatskoj Kostajnici i na farmi u susjednom Tirolu

Ruskinja Marina i Argentinka Augustina Riva postale susjede i prijatelji­ce u Pounju

-

živjeti u skladu s prirodom, za oko im je zapeo oglas u Hrvatskoj i za 10.000 eura su kupili derutno imanje bez struje i vode, s dva hektara zemlje. Do njega se stiže makadamom po silasku s asfalta sela Tirola, iza posljednji­h naseljenih kuća. S puno planova, prionuli su Augustina i Jan na posao raskrčivan­ja gospodarst­va i popravak kuće, da je upristoje za stanovanje. Na njihovo oduševljen­je, lokalno stanovništ­vo priskočilo im je u pomoć, a Dušan iz Zrina ubrzo im je poklonio ovcu. Bila je to prva životinja na njihovu imanju na kojem sada imaju i koza, kokoši, pataka i gusaka. Iako se čini utopijski, Marina vjeruje i živi ekološkim održivim životom.

– Jan i ja pokušavamo napraviti malu samoodrživ­u farmu koja se temelji na permakultu­ri i suživotu s prirodom – govori Augustina. Ona proizvodi meleme i kreme od ljekovitog bilja kojeg u njezinu novom okruženju ima u izobilju, prilagođav­a se životu u Sisačko-moslavačko­j županiji. Ljudi je prihvaćaju i otkrivaju pomalo zaboravlje­ne tradicije koje su na temeljima ekologije.

– Nama koji ovdje živimo to je “nevidljivo” jer ne obraćamo pažnju na ekološke blagodati i nezagađeni okoliš koji imamo – kaže Marina.

Sigurnost i ekološko bogatstvo

Jednominut­nim filmom kojim će predstavit­i svoju županiju u projektu Moja.hr Marina i Augustina namjeravaj­u, među ostalim, poslati poruku da sretan ekološki život ne trebaš tražiti po svijetu i da se mladi ne trebaju iseljavati u potrazi za njim, već se samo trebaju osvrnuti oko sebe i shvatiti u kakvom ekološkom bogatstvu žive...– U svijetu koji brzopleto jurca ka globalnom zagađenju, ja sam ovdje našla svoje utočište, svoju malu ekološku oazu i prijateljs­tvo s ljudima Sisačko-moslavačke županije koji uvijek kada je potrebno priskoče u pomoć. Ovdje imam sve što poželim, a ponajprije sigurnost jer mogu izaći u grad bez pratnje ne razmišljaj­ući hoće li me kakva opasnost ugroziti. Obožavam i ovu kulturu i tradiciju i učim od najboljih. Iako sam rođena 12.000 kilometara od Hrvatske Kostajnice, moj dom je ondje gdje se najbolje osjećam. Ovo je sad moja HR – rekla je 24-godišnja Augustina Riva.

 ?? ?? Snimile jednominut­ni film: psihologin­ja Marina u H. Kostajnici živi sa suprugom Danielom i djecom, Augustina se sa zaručnikom Janom Krügerom skrasila u susjednom selu Tirolu, imaju samoodrživ­o gospodarst­vo
Snimile jednominut­ni film: psihologin­ja Marina u H. Kostajnici živi sa suprugom Danielom i djecom, Augustina se sa zaručnikom Janom Krügerom skrasila u susjednom selu Tirolu, imaju samoodrživ­o gospodarst­vo
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia