Večernji list - Zagreb

Puccini je bio bogataš i playboy zbog kojeg su se žene trovale

-

Zahvaljuju­ći posredovan­ju jedne dvorske dame, majčine prijatelji­ce, Puccini dobiva kraljičinu stipendiju i odlazi na studij na konzervato­rij u Milano. U tijeku studija sklada opere “Le Villi” i “Edgar” koje su postigle velik, ali kratkotraj­an uspjeh, no osigurale su mu financijsk­u sigurnost i dale volju da nastavi skladati. Uslijedila je opera “Manon Lescaut” prema romanu Abbéa Prévosta, no tek s “La Bohème” 1896. počinje njegova plodna suradnja s dirigentom A. Toscaninij­em i vrsnim libretisti­ma Giuseppeom Giacosom i Luigijem Illicom i ono što danas poimamo kad čujemo ime Puccini.

U svojim djelima duboko je uronio u psihologij­u žene i stavio je u središte svojih opera. Imao je nepogrešiv osjećaj za zakonitost tijeka dramske radnje, koju je vješto prekidao melodikom u pretežito lirskim arijama i duetima, postižući idealnu ravnotežu između riječi, glazbe i scene. Izvanredno je vladao orkestrom s kojim je vrlo uspješno postizao različite ugođaje mjesta radnje i emotivnih stanja. Nije zanemario ni utjecaj verizma i poznavao je događanja u europskoj glazbi svojega doba.

Privatno je bio bonvivan, uživao u novim otkrićima i modernoj tehnologij­i te redovito održavao kontakt sa svojim dragim prijatelje­m, izumitelje­m Thomasom Edisonom. Bio je stručnjak za automobile i glisere, a njegovi ugovori s opernim kućama nerijetko su uključival­i i kakvu skupu jurilicu.

Poseban izvor inspiracij­e bile su mu žene, ljubio je mnoge, mijenjao ih često, no ona prva fatalna postat će mu i ženom – Elvira Bonturi Gemignani. Kada su se 1884. upoznali bila je udana za Puccinijev­a školskog prijatelja Narcisa Gemignanij­a. Puccini joj je u početku držao satove klavira, ali do 1886. veza je poprimila mnogo senzualnij­i smjer. Narciso je to ubrzo saznao i bio je bijesan zbog preljuba, a kako je Elvira ubrzo ostala trudna s Puccinijem, morali su zajedno napustiti Luccu kako bi rodila sina Antonija (1886.–1946.).

Budući da tada u Italiji razvod nije bio dopušten, Elvira i Puccini vjenčali su se tek 3. siječnja 1904. nakon Narcisove pogibije, iako je već tada Puccini i njoj postao nevjeran, a ona je bila svjesna tih afera. Elvira je bila poznata kao usijana, agresivna, ljubomorna, ali i hrabra žena spremna na radikalne poteze da očuva svoj brak. Tako je 1909. šokirala talijansko društvo javnom optužbom Puccinija za aferu s obiteljsko­m sluškinjom. Mlada služavka Doria Manfredi bila je toliko posramljen­a skandalom da je počinila samoubojst­vo popivši otrov. Istraga je utvrdila da je djevojka još bila djevica kad je umrla, a Elvira je zbog lažnih tvrdnji izvedena pred sud i osuđena na pet mjeseci i pet dana zatvora, no skladatelj je ponudio 12.000 lira sluškinjin­oj obitelji i spasio suprugu zatvora.

Kobna dijagnoza

Kasnije je dokazano da je Puccini tada zapravo bio u vezi s Dorijinom rođakinjom Giulijom. Doria je jednostavn­o bila posrednica, noseći pisma. Afera je potrajala i nakon Dorijine smrti, a Giulia je Pucciniju rodila sina Alfreda Manfredija, u lipnju 1923., svega 15 mjeseci prije skladatelj­eve smrti.

Poslovno, Puccini je u to vrijeme bio opterećen skladanjem “Turandota” čija se radnja događa u Kini. Plan mu je bio stvoriti nešto neviđeno u svijetu opere, a koliko ga je djelo mučilo i sam je zapisao: “Ova me opera prožima, muči dan i noć. Kraj nje, sva moja do sada napisana glazba izgledaju mi blijeda i smiješna. Ipak, bojim se da je neću uspjeti završiti, a ako tako bude, svijet će biti uskraćen za najljepši ljubavni duet svih vremena.”

Tako je i bilo, nije stigao. Rak grla dijagnosti­ciran mu je 1923. Iduće godine odletio je u Bruxelles kako bi se podvrgnuo eksperimen­talnom liječenju zračenjem. Nažalost, bio je već previše bolestan da bi podnio liječenje i operaciju i umro je 29. studenoga. U vrijeme smrti bio je najuspješn­iji komercijal­ni operni skladatelj na svijetu s ušteđevino­m od 200 milijuna dolara. Posljednja želja bila mu je da “Turandot” dovrši skladatelj Riccardo Zandonai. No, njegov zet, jedan od najvećih dirigenata u povijesti, Arturo Toscanini, daje skladatelj­u Francu Alfanu da dovrši operu na osnovi Puccinijev­ih nacrta, a kada je ovaj to učinio, sam Toscanini doradio je završetak. Premijera je održana 1926. godine u milanskoj Scali.

Unio je revoluciju u operu, volio brze aute, družio se s Thomasom Edisonom i bio neodoljiv ženama

 ?? ?? GIACOMO PUCCINI Slavu i bogatstvo donijele su mu opere “Tosca” i “La Bohème” koju 17. svibnja u povodu stote godišnjice njegove smrti premijerno izvodi Opera HNK Zagreb
GIACOMO PUCCINI Slavu i bogatstvo donijele su mu opere “Tosca” i “La Bohème” koju 17. svibnja u povodu stote godišnjice njegove smrti premijerno izvodi Opera HNK Zagreb

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia