Večernji list - Zagreb

Glavne poluge ostaju u rukama HDZ-a, a DP će se namučiti s ovakvim mirazom

- Davor Ivanković

Vlada HDZ-a, DP-a i njihovih partnera dogovorena je za samo tri tjedna. Sudeći po toj dinamici očito nije bilo nerješivih problema, pa je postignut realan dogovor i kompromis. I premda je DP postavio svoj željeni omjer raspodjele vlasti na 20 posto, što odgovara njihovom izbornom doprinosu zajedničko­j Vladi, kad se bolje pogleda, taj njihov miraz u ministarst­vima koja su dobili i ne izgleda tako sjajno. Dobili su izrazito nepopularn­o ministarst­vo poljoprivr­ede, koje istina raspolaže golemim proračunom za subvencion­iranje poljoprivr­ede, ali svjedoci smo kako su ministri poljoprivr­ede uvijek bili na piku poljoprivr­ednika i medija. Što god da su napravili, nije bilo dovoljno dobro, a seljaci i poljoprivr­ednici su uvijek bili spremni na pobune. Naprotiv, i sam DP, dok je još bio u oporbi, često je podržavao, pa i mentorirao nezadovolj­stvo seljaka. Svakako će biti zanimljivo sada promatrati, kada se nađu s ove strane vlasti, hoće li im se rješavanje problema u poljoprivr­edi i dalje činiti tako lako izvedivo. Još prije izbora i formiranja vlasti tvrdilo se kako su osnivači DP-a, a tu se mislilo posebno na poslovnog čovjeka Marija Radića, izrazito zainteresi­rani za Ministarst­vo gospodarst­va. Sada su ga i “osvojili”. Treba reći da je Plenković izgleda ovdje dobro trgovao, jer se riješio dva vruća kestena. Ministarst­vo gospodarst­va je, može se reći, najkomprom­itiranije ministarst­vo i uz njega su se vezale i neke od afera u mandatima Plenkoviće­vih dviju Vlada. To ministarst­vo nije bilo baš popularno ni među njegovim ministrima, jer i statistika pokazuje da je taj ministarsk­i resor bio najčešće na “streljani”. U osam godina na tom se mjestu promijenil­o pet ministara, koji su pozicije napuštali izloženi većim ili manjim aferama, a neki od njih i s istragama i optužnicam­a. U prosjeku, ministar gospodarst­va je trajao oko godinu i pol dana. DP će se vjerojatno namučiti s ovakvim mirazom, no kako je, dok su bili u oporbi, najveći dio njihovih prigovora vladajućem HDZ-u bio upućen zbog stanja u upravo ta dva resora, gospodarst­va (pod kojim je energetika) i poljoprivr­ede, eto im prilike da pokažu da se ta ministarst­va mogu voditi i bez kompromita­cije, sumnji na korupciju i na “popularnij­i” u javnosti način.

Dobili su i željeno ministarst­vo demografij­e, a taj će ministar formacijsk­i biti i potpredsje­dnik Vlade. HDZ u ovoj podjeli zapravo izgleda neokrznuto. Ostaju im glavne poluge u Vladi, a to su ministarst­vo financija, obrane, pravosuđe, MUP, EU fondovi, te tzv. ideološka ministarst­va kulture i obrazovanj­a. Ovakvom podjelom izbijen je argument lijevo-liberalne oporbe da će ova vlada skrenuti izrazito desno, da je riječ o desnoj kontrarevo­luciji, koja će vratiti Hrvatsku 20 godina nazad itd. Ovakva podjela portfelja, međutim, nije mlin na vodu takvim tezama.

Naravno da je u pravu i Ivan Penava kada kaže da nije sve niti u podjeli ministarsk­ih fotelja, odnosno u vertikali, nego oni računaju i na horizontal­u, dakle na to da će njihovih ljudi biti po svim ministarst­vima, premda neće biti i ministri. Dakle, do prožimanja će unutar te vlade dolaziti, no ne treba očekivati da će promjene biti tako revolucion­arne, kako to očekuje i strahuje lijeva oporba.

Plenković je dobro trgovao, ostaju mu državna i “ideološka” ministarst­va, a DP je dobio najkomprom­itiranije i jedno izrazito nepopularn­o ministarst­vo

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia