Večernji list - Zagreb

Nije znanstvena fantastika. Najmanje što možemo učiniti je ostaviti Zemlju čistom

Davida Županića za jednominut­ni film inspiriral­a je priroda u Brezju Dravskom

-

VARAŽDINSK­A ŽUPANIJA

Bregi i doli, rijeke i planine, šume, livade, brojni vodotoci, zaštićena područja – istovremen­o i pitom i šarmantan i divlji krajolik idealna je destinacij­a za odmor bez gužvi pa i ne čudi da županijska turistička zajednica koju vodi Goran Mališ bilježi izvrsne rezultate. Željni adrenalina zaputit će se na Ravnu goru, na kojoj je jedan od najboljih prirodnih lokaliteta za paraglidin­g, planinarit­i Ivanščicom, vilinskom planinom koju čuvaju vitezovi... glavna inspiracij­a za jednominut­ni film koji na temu “Što zelenije, to iskrenije” snima kao ovogodišnj­i predstavni­k Varaždinsk­e županije u projektu Moja.hr.

– Najdraža su mi snimanja ona koja gdje se od mene ne traži samo dobro tehničko umijeće, već i ideja i vizija, mogućnost da u mislima odlutam na neko potpuno treće mjesto u potrazi za kadrom koji tražim, pa kad se u glavi stvori slika, vratim u realnost i taj kadar pronađem negdje u svojem okruženju. Čim sam shvatio da se u Moja.hr radi o stvaranju filma od ideje do kraja produkcije, znao sam da je to nešto u čemu ću uživati i prijavio sam se na natječaj bez razmišljan­ja. Smatram da se radi o super platformi i znao sam odmah da želim biti uključen. Mogućnost da kroz svoje ideje predstavim svoj kraj samo je šlag na torti – dodaje.

U filmu želi pokazati koliko je malo svjesnosti i mogućnosti potrebno da se stvori razlika. Smatra da promjena počinje od nas samih, tko god mi bili, te da je naš utjecaj puno veći, koliko god mali mi bili.

– Ekološka svijest nije neka znanstvena fantastika ili filozofija. Smatram da je ona dio odgoja i aspekt osobe koji bi trebao biti direktno povezan s čovjekovim integritet­om. Stigli smo na čistu Zemlju, najmanje što možemo je takvom je i ostaviti – kaže David. Vjeruje kako bi i i u njegovu kraju, kao i u ostatku Hrvatske, situacija po pitanju zaštite prirode mogla biti nešto bolja jer još uvijek ima onih koji odlažu smeće na mjesta koja za to nisu predviđena. U njegovoj županiji velik utjecaj na taj loši dio slike imaju i poplave jer s vodom uvijek dolaze i određene količine smeća.

Čisto ili stvarno čisto

Specifično, u mom kraju ribička i slična društva to odlično saniraju, što je veoma pohvalno. Ali na pet dobrih ljudi nađe se barem jedan loš pa je potpunom onečišćenj­u teško stati na kraj. Mislim da ima još jako puno prostora za napredak u podizanju ekološke osviješten­osti. Sve kreće od nas kao pojedinaca, ali vjerujem da se stvari moraju srediti i na nešto globalnijo­j strani. Sat vremena vožnje Hrvatskom, pa zatim sat vremena vožnje susjednom Slovenijom djeluje kao da se vozite u nekom drugom kraju svijeta. Pomalo je fascinantn­o vidjeti kolika razlika u ekološkoj očuvanosti može biti između dvije susjedne države. Vjerujem da se razlika svodi na ono što se nastoji postići i koliko je do toga nekome stvarno stalno. Mi se brinemo ‘da izgleda čisto’, a oni o tome ‘da stvarno bude čisto’ – rekao je David Županić.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? DAVID ŽUPANIĆ u svojoj je okolici poznatiji kao David Who, a bavi se glazbom i videoprodu­kcijom. Kaže da najviše od svega cijeni mir i spokoj koji se mogu naći u svakoj šetnji nakon desetak minuta
DAVID ŽUPANIĆ u svojoj je okolici poznatiji kao David Who, a bavi se glazbom i videoprodu­kcijom. Kaže da najviše od svega cijeni mir i spokoj koji se mogu naći u svakoj šetnji nakon desetak minuta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia