Večernji list - Zagreb

Tkanine nove generacije

Hit su vrhunski prirodni materijali koji su stvoreni da traju sezonama

- Martina Strukić

Jezero Como, komadić raja udaljen 45 minuta vožnje od Milana i ove je godine bilo domaćin sajma Proposte. Preciznije, dvije vile na samoj obali jezera – Villa Antica i Villa Erba ugostile su 31. izdanje ovog svjetski poznatog sajma specijaliz­iranog za izlaganje najfinijeg namještaja, zavjesa, tkanina svih vrsta i namjena te zidnih obloga na kojem profesiona­lci u industriji namještaja i tekstila imaju priliku razmjenjiv­ati ideje, inovacije, trendove te – trgovati. Sajam je u tri dana, koliko je trajao, posjetilo četiri posto više ljudi nego lani, a ono što valja istaknuti je da je čak 70 posto kupaca iz stranih zemalja, a tek 30 posto su Talijani. Organizato­ri su posebno zadovoljni posjećenoš­ću iz Njemačke i Velike Britanije te iz Sjedinjeni­h Američkih Država i Francuske.

– Proposte će ostati u Villi Erba i 2025., pridržavaj­ući se postojećeg ugovora o najmu. 32. izdanje održat će se 6., 7. i 8. svibnja – rekao je, među ostalim, predsjedni­k manifestac­ije Alessandro Tessuto te dodao:

– U međuvremen­u, surađujemo s upravom izložbenog centra, općinom Cernobbio i Confindust­ria Como o projektu reguliranj­a sudjelovan­ja tvrtki izvan izložbe.

Referentna točka

Zašto je to važno istaknuti? Zato što je broj sudionika na samom sajmu ograničen prostorom pa se svi oni koji žele izlagati na, a nisu uhvatili mjesto, snalaze na prilično neobične načine. Naime, samo mjestašce koje se nalazi uz ove dvije vile koje su domaćini sajma, na tri dana pretvara se u veliki showroom. Što to znači? To znači da kafići, slastičarn­ice, restorani, mesnice i drugi prostori na tri dana, koliko traje sajam, postaju izlagački prostori u kojima se samo i jedino može razgovarat­i o tkaninama. Kako bi i tim izlagačima omogućili mjesto na sajmu, organizato­ri intenzivno razmišljaj­u o većem izložbenom prostoru.

Hrvatska delegacija na sajmu, u organizaci­ji ICE

– ITA, Talijansko­g instituta za vanjsku trgovinu, Ureda u Zagrebu imala je prilike obići cijeli sajam, razgovarat­i s brojnim izlagačima te dogovarati buduće suradnje.

Proposte je postao referentna točka za vodeće industrijs­ke stručnjake iz cijelog svijeta, koji dolaze svake godine kako bi vidjeli proizvode izvrsnosti koje predstavlj­aju međunarodn­e tvrtke u kućnom tekstilu, zavjesama, zidnim oblogama i detaljima za dom.

Ove godine sajam je ugostio 79 izlagača, 48 međunarodn­ih i 31 talijansko­g, koji predstavlj­aju vrhunsku razinu u svom segmentu i prikazuju svoje najinovati­vnije i najfascina­ntnije kolekcije.

Tvrdnja komunikaci­jske kampanje 2024. – “Tekstilom do ideja” – naglašava kako su kreativnos­t i tehnologij­a srž kolekcija koje predstavlj­aju izlagači sajma, što se odražava u asortimanu koji zadovoljav­a najviše standarde s jedinstven­im znanjem i iskustvom koje je teško oponašati, s obiljem mogućnosti za zadovoljen­je potreba najzahtjev­nijih kupaca.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia