Večernji list - Zagreb

Svibanj je idealan za sadnju ruža, a za uspješan rast sadite na oblačan dan

- Martina Strukić

Različak spada u porodicu glavočika, Compositae. Divlji različak susrećemo na većini livada europskih zemalja i Sjeverne Amerike. Nekad se smatrao korovom, a danas je, zahvaljuju­ći svom cvijetu, postao neizbježan dio cvjetnjaka. Kultiviran­e vrste prepoznaje­mo po cvjetovima raznih boja: od ružičaste i bijele preko plave do ljubičaste. Najčešća je boja plava, po kojoj je i najprepozn­atljiviji. Cvatu od srpnja pa sve do prvih jesenskih mrazova. Promjer je cvijeta oko 5 cm, listovi su sivozeleni, duboko urezani, u obliku čipke. Razmnožava se s pomoću sjemena. U travnju i svibnju sjeme se sije na otvorenome, a kasnije se presadnice rasade na željeno mjesto u vrtu na razmak od 30 do 50 cm. Glede uzgoja, različak nije zahtjevan. Odgovara mu bilo koja vrsta vrtnog tla, voli sunčan do polusunčan položaj. Traži redovito zalijevanj­e i prihranu. Redovito uklanjanje ocvalih cvjetova produljuje cvatnju različka. Patuljaste vrste različka sade se u kamenjaru, koje narastu do visine od 20 do 25 cm. Više sorte sade se za obrube gredica, u kombinacij­i s drugim jednogodiš­njim cvijećem, za vaze ili za rez za aranžiranj­e buketa i aranžmana.

Danas je teško vidjeti neki cvjetnjak uz kuću, park, zeleni prostor oko privatnih javnih zgrada bez ruža. Kao rezano cvijeće, ruže se koriste u doista raznim prilikama i gotovo da nikada nećete pogriješit­i ako se odlučite za ruže. Ona je jednostavn­o cvijet nad cvjetovima i vjerojatno najpoznati­ja ukrasna biljka na svijetu.

Ruže se lako prilagođav­aju raznim uvjetima i možete ih, zahvaljuju­ći novim vrstama, saditi na različite načine i smještati u različite prostore. Budući da je proljeće, posebno svibanj, uz jesen, idealno vrijeme za sadnju ruža, nudimo vam nekoliko načina sadnje ruža, kako bismo vas inspiriral­i da svoj balkon, Kad se kupuje sadnica ruže, treba uzeti onu sa zdravim korijenjem. Katkad je to teško procijenit­i jer je korijen obično zamotan u foliji, no jedna je od metoda vidjeti ima li sadnica izbojke. Oni su često znak da je sadnica stajala u pregrijano­m prostoru. Bolji je izbor kupnja u rasadnicim­a, izravno od proizvođač­a ili pak uzgoj biljke iz reznice.

Ovisno o vremenu, ruže se sade tijekom ožujka, travnja i svibnja, no to ponajprije ovisi o temperatur­i tla i zraka. Prije sadnje sadnicu valja staviti u kantu s vodom i ostaviti nekoliko sati. Suhe korjenaste izdanke i nadzemne izbojke valja odrezati. Preporuka je ruže saditi za oblačnog dana. Ružu pri sadnji treba pridržavat­i kako bi se lijepo uspravno ukorijenil­a. Orezivanje počinje u prvoj godini tijekom cvjetanja, njima obaviti neki detalj u vrtu poput složenih cjepanica drveta, starog bunara, vrtnu kućicu...

Ruže penjačice vrlo brzo napreduju tako da ne trebate odustati od njih zbog sumnje da će sporo rasti. Ima ih više vrsta, a kod nas su najpoznati­je čajevke i floribunde. Mogu narasti i više od pet metara, a vrlo su efektan ukras i mogu biti zelena fasada ako rastu uz kuću.

Za tegle i žardinjere možete odabrati ne samo begonije ili pak pelargonij­e nego i ruže. Uzmite mini ruže ili ruže pokrivačic­e koje se mogu povijati prema zemlji, što je idealno kada imate žardinjere obješene na ogradu ili viseću teglu. Ako su na terasi, moraju imati barem pet sati sunca te pazite da tegle imaju dovoljno supstrata.

Ruže stablašice hit su posljednji­h nekoliko godina – mogu rasti u tegli, ali i na gredici. Naročito su efektne ako od njih napravite cijeli plodored, kombiniraj­ući različite boje. Računajte da će proširiti svoju krošnju do promjera 1 metar te narasti do 1,5 metara. Jedan metalni ili pak drveni stup ili uspravna visoka konstrukci­ja od istih materijala bit će dovoljna da vaše ruže narastu tako visoko. Redovitom rezidbom i usmjeravan­jem vezanjem postići ćete oblik koji se neće nekontroli­rano širiti.

Nasad u travnjaku

Ako ne biste htjeli imati klasičnu ogradu prema susjedima, a ipak se želite zakloniti od znatiželjn­ih pogleda te imati prekrasan šareni paravan, posadite na rešetkastu ogradu ruže penjačice. Također, ako imate veliki vrt, ovakva cvjetna ograda ne mora služiti kao paravan, nego samo kao lijep ukras nasred travnjaka. Ruže se mogu kombinirat­i s drugim cvjetnim vrstama jer će i tada doći do izražaja. Hibridne čajevke idealne su za cvjetnu ogradu. Iznimno su lijepe i kada im cvjetovi probijaju kroz pukotine ili otvore ograde.

U veći komad folije u jedan red posložite pola količine narezanih rebara. Pomiješajt­e smeđi šećer, crvenu papriku, češnjak u prahu i papar. Pola količine začina dobro utrljajte sa svih strana u rebra na foliji. Zatvorite je prvo po dužini, a kroz otvoreni dio ulijte 75 ml vode, pa i taj kraj folije dobro zatvorite. Na isti način pripremite i drugi paket. Pustite da rebra odstoje barem 1 sat, a dok se mariniraju pripremite umak. Sitno nasjeckani luk i pancetu popržite u tavi. Dodajte protisnuti češnjak, smeđi šećer i zalijte pivom. Umak pirjajte na laganoj vatri 10-ak minuta, pa dodajte pasiranu rajčicu i tabasco te još kratko kuhajte da se zgusne. Pripremlje­ne pakete s mesom složite na zagrijani gril pa pecite 45 – 60 minuta na srednjoj vatri. Potom meso izvadite iz folije, vratite ga na gril i pecite na slabijoj vatri još 10 – 15 minuta premazujuć­i ga sve vrijeme pripremlje­nim umakom.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? RUŽE STABLAŠICE hit su posljednji­h nekoliko godina – mogu rasti u tegli, ali i na gredici
RUŽE STABLAŠICE hit su posljednji­h nekoliko godina – mogu rasti u tegli, ali i na gredici
 ?? ?? ODGOVARA mu bilo koja vrsta vrtnog tla, voli sunčan do polusunčan položaj
ODGOVARA mu bilo koja vrsta vrtnog tla, voli sunčan do polusunčan položaj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia