Večernji list - Zagreb

Burne 1994. finale je u Zagrebu sudio Riječanin, a u Rijeci Zagrepčani­n

- Tomislav Dasović

Rukometaši Hrvatske danas protiv Norveške otvaraju nastup na Gjensidige kupu u Oslu. Susret protiv domaćina počinje u 19.15 sati. Nakon dana odmora slijede nam susreti protiv Argentine (subota) i Danske (nedjelja). Riječ je o turniru na kojem nastupaju tri domaćina budućeg Svjetskog prvenstva 2025. godine, odnosno Argentina koja je već prije izborila to pravo na prvenstvu Južne Amerike. Hrvatska reprezenta­cija okupila se u ponedjelja­k u Zagrebu, uspjela je odraditi tri treninga i krenula na put u Oslo. Ukupno 22 igrača imao je na okupljanju izbornik Dagur Sigurdsson. Na kraju se zahvalio Niki Frankoviću, Josipu Šimiću i Ivanu Pavloviću i u Norvešku odveo 19 igrača. Kako je zbog ozljede je otpao Tin Lučin, a “načeto” je koljeno Luke Cindrića, izbornik je odlučio naknadno pozvati Igora Karačića, da ima opciju više ne poziciji srednjeg i lijevog vanjskog. Hrvatska i Norveška do sada su igrale 29 puta. Čak 17 pobjeda upisala je naša reprezenta­cija. Deset puta slavili su Norvežani, a dva susreta završena su neodlučeno. Posljednji put igrali smo 2020. godine, čuveno polufinale EP-a u Stockholmu koje je Hrvatska dobila nakon drame produžetak­a 29:28 pogotkom Željka Muse četiri sekunde prije kraja.(dm)

Hrvatski nogometni savez za ovu je sezonu zatvorio poglavlje o stranim sucima na našim travnjacim­a, pa će dvije finalne utakmice Hrvatskog kupa, Dinamo – Rijeka (Maksimir, 15. svibnja/ Rujevica, 22. svibnja) suditi domaće snage iz tzv. Elitne skupine. Nagađa se kako će prvu utakmicu nadolazeće srijede suditi 35-godišnji Osječanin Dario Bel, kojemu bi to bio debi u finalu Hrvatskog kupa.

Batinić sudio u Puli

Savez pri odabiru sudaca za finale obično vodi računa o tome da dotični do sada još nije sudio taj šlager sezone hrvatskog nogometa. Tako je primjerice Zelinčanin Igor Pajač prošle godine sudio finale Hajduk – Šibenik, godinu prije Fran Jović sudio je finale Hajduk – Rijeka, Splićanin Strukan je 2021. vodio finale Dinamo – Istra 1961, Donjomihol­jčanin Tihomir Pejin sudio je 2020. finale Rijeka – Lokomotiva, a 2019. godine Osječanin Batinić sudio je u Puli posljednji finalni susret Dinama i Rijeke.

Dinamo i Rijeka međusobno su se četiri puta sastali u finalima Hrvatskog kupa: 2019., 2017. i 2014. u njima je bila bolja Rijeka, a prije trideset godina, 1. i 15. lipnja 1994. godine, u dvije utakmice Dinamo je – tada pod imenom Croatia – nadvisio Rijeku s 2:0 i 0:1. Plavi su te 1994. godine prvi put osvojili Rabuzinovo Sunce, budući da su u finalima 1992. i 1993. bili poraženi od zaprešićko­g Inkera, odnosno Hajduka.

Finale Kupa iz 1994. pamti se i po jednome jedinstven­ome sudačkom slučaju, do danas neponovlje­nome. Naime, kako je i u toj sezoni bilo dosta povika na suce, pa je bilo delikatno odlučiti kome povjeriti dvije finalne utakmice, Savez (na čelu s Mladenom Vedrišem) se odlučio na nezabiljež­en potez: u Zagrebu će suditi Riječanin – Veljko Matković, a u Rijeci Zagrepčani­n – Darko Cvitković!

Zanimljivo, ni mjesec dana prije finala Kupa 1994. godine, Večernji list objavio je imovinske kartice sudaca s A liste, pa se tako saznalo da Veljko Matković ima srednju stručnu spremu, da radi kao vozač, ima dvosobni stan, a vozi stojadina staroga 17 godina. Darko Cvitković je pak po zvanju tehničar komunikaci­ja, radio je tada kao tajnik u Zagrebačko­m nogometnom savezu, imao je otkupljen stan u Zagrebu, supruga mu je bila vlasnica tvrtke, vozio je golfa diesel, a prije toga deset godina BMW...

Darko Cvitković bio je 1994. godine na svojemu sudačkome vrhuncu. Kaže kako je ponosan na svoje prvo i jedino finale Kupa kao glavni sudac. Na žalost, spomenuti Riječanin Veljko Matković preminuo je prošli mjesec.

- Samo ću se nakratko vratiti u 1992. godinu. Tada su u finalu Kupa igrali Inker i HAŠK Građanski, te je za prvu finalnu utakmicu bio određen sudac Atif Lipovac, za prvoga pomoćnoga Veselko Bebek, a za drugoga Ivan Vranaričić iz Đakova. Međutim, Vranaričić­u je u noći prije utakmice u Zagrebu bio ukraden novi Audi 80, pa je bila procjena kako on zbog doživljeno­ga stresa nije u stanju biti mahač na finalu, pa su pozvali mene. Tako sam zapravo te 1992. godine debitirao kao sudac u finalu, i još čuvam loptu s te utakmice – kazao je Darko Cvitković i nastavio:

Bila mi je čast

– Za mene je bilo iznenađenj­e što je Savez odlučio da finala 1994. sudimo Matković i ja budući da je tadašnji pravilnik dopuštao da suci klubovima iz svoje županije sude samo u međusobnim susretima. Istina, godinu ranije Zagrepčani­n Poljak sudio je na Poljudu finale Hajduk – Croatia, dok je u uzvratu u Zagrebu sudio Dubrovčani­n Beusan, no ovo je bilo prvi put da obje finalne utakmice sude suci iz gradova iz kojih dolaze finalisti. Meni je to bila osobita čast, jer nisam u to vrijeme bio jedini sudac iz Zagreba na A listi, bili su tu i Poljak, Lipovac, Perić...

Dinamo je u prvoj utakmici u Zagrebu pobijedio Rijeku s 2:0 pogocima Dževada Turkovića i Igora Cvitanović­a, dok je uzvrat na Kantridi bio buran: domaćin je vodio od 3. minute pogotkom Dubravka Pavličića, ali nije smogao snage za potpuni preokret. Sudac Darko Cvitković u toj je utakmici u Večernjaku bio ocijenjen jedinicom, najvjeroja­tnije zbog spornoga trenutka iz 33. minute kada je igrač Dinama Goran Vlaović udario igrača Rijeke Alena Horvata: ‘Napadač Croatije ostao je nekažnjen, iako je zaslužio oštru kaznu’, stajalo je u izvješću Večernjaka. Darko Cvitković danas, s 30-godišnjim vremenskim odmakom, tvrdi da tu spornu situaciju nije vidio.

Tadašnji trener Rijeke Srećko Juričić u svojoj je izjavi nakon utakmice kazao kako se ‘unaprijed znalo tko će osvojiti Kup, znalo se sve puno prije utakmice.’

– Moji igrači dali su sve od sebe, hvala publici, ovoga puta nismo imali izgleda – dodao je Juričić, koji je bio poražen od svoga nekadašnje­ga učitelja u Rijeci, tada trenera Dinama Miroslava Blaževića.

Inače, hrvatski sudački rekorder po broju vođenih finalnih utakmica, čak pet, Križevčani­n je Draženko Kovačić, a jedini sudac koji je sudio obje utakmice finala iste godine bio je Šibenčanin Ante Kulušić, koji je voljom ždrijeba – 1996. godine sudio oba finalna susreta Dinama i Varteksa (2:0, 1:0). Takav slučaj više nikada nije zabilježen u finalu Hrvatskog kupa.

Savez pri odabiru sudaca obično vodi računa o tome da dotični do sada još nije sudio finale. U prvoj utakmici to bi mogao biti Bel

 ?? ?? PETI MEĐUSOBNI FINALE
PETI MEĐUSOBNI FINALE
 ?? ?? Dinamo i Rijeka u finalima su se sastali 1994., 2014., 2017. i 2019., Veljko Matković (lijevo) i Darko Cvitković (desno) sudili su finala 1994. godine
Dinamo i Rijeka u finalima su se sastali 1994., 2014., 2017. i 2019., Veljko Matković (lijevo) i Darko Cvitković (desno) sudili su finala 1994. godine
 ?? ??
 ?? ?? KARATE
KARATE

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia