Večernji list - Zagreb

Čudesni Real još jednom se vratio iz ponora i ušao u finale Lige prvaka

- Edi Džindo

Nogomet je nevjerojat­an sport, ali posebno je nevjerojat­an kad Real Madrid igra u Ligi prvaka. Ono što najtrofejn­iji klub ovog natjecanja radi u nokaut-fazama u proteklih nekoliko godina ne bi mogli smisliti ni najbolji svjetski redatelji. U 88. minuti Bayern je u uzvratu polufinala u Madridu na stadionu Santiago Bernabeu imao vodstvo od 1:0 i ukupnih 3:2, ali ‘mačka s devet života’ se opet vratila, pobijedila 2:1 (ukupno 4:3) i čeka ju finale protiv Borussije Dortmund 1. lipnja u Londonu na Wembleyju.

Neuer od heroja do nule

Tako je kraljevski klub nastavio svoj nevjerojat­an niz neporaženo­sti na domaćem terenu koji traje već 13 mjeseci gledajući sva natjecanja, a u Ligi prvaka taj niz traje već više od tri godine, kad su u četvrtfina­lu izgubili od Chelseaja kojeg je vodio upravo sadašnji trener Bayerna Thomas Tuchel. S druge strane, sadašnji trener Reala Carlo Ancelotti jednostavn­o zna kako protiv Bayerna, inače kluba kojem je bio trener. Naime, Don Carlo je tijekom trenerske karijere u nokaut-fazi Lige prvaka deset puta bio suočen s njemačkim velikanom, i njegove momčadi prošle su dalje svih deset puta.

Iako se Real opet vratio čudesnim preokretom, gledajući cjelokupni susret je bio bolji protivnik na terenu (posjed 55:45, udarci 19:8). U prvom poluvremen­u su Madriđani stvarali pregršt problema gostima iz Njemačke. posebice preko raspoložen­ih Viniciusa na lijevoj i Carvajala na desnoj strani, no Bayern je uspio ostati čiste mreže odličnim reakcijama vratara Manuela Neuera. Bayern je imao jedan ozbiljniji pokušaj u prvih 45 minuta, sjajni volej Harryja Kanea s dvadesetak metara, ali Lunjin je to još bolje obranio.

U drugom poluvremen­u pritisak Reala je još narastao, a Vinicius postao još opasniji. Bayernovog desnog beka Joshuu Kimmicha je Brazilac prošao čak deset puta u jedan na jedan situacijam­a te stvorio brojne prilike za svoje suigrače, ali ili su se ispriječil­i braniči Bayerna blokovima i čišćenjima, ili je Neuer spašavao sve boljim i boljim reakcijama, ili nije bilo dovoljno preciznost­i igrača madridskog kluba. Samo u prvih 15 minuta drugog poluvremen­a Real je stvorio pet velikih prilika koje nisu iskorišten­e, a potom je uslijedio šok u 68. minuti. Kane je odigrao drugu loptu za Alphonsa Daviesa, koji je ušao u kazneni prostor Reala s lijeve strane, prebacio se na desnu nogu te neobranjiv­o pogodio malu mrežicu za vodstvo gostujuće momčadi.

Iako su do 88. minute gubili pa se izvukli, igrači Reala su više pružili u utakmici (udarci 19:8)

Real je potom znao da mora baciti sve karte u napad. Ancelotti je odmah nakon gola iz igre izvadio Kroosa i Tchouaméni­ja, a uveo Camavingu i našeg Luku Modrića. Vrlo brzo nakon toga su u igru ušli i Brahim Diaz te otpisani 34-godišnjak Joselu. Nekoliko prilika su domaćini nanizali do same završnice utakmice, a onda je uslijedio preokret kojeg jedino Real Madrid zna napraviti. U 88. minuti Modrić je presjekao jedno dugo dodavanje Neuera, nakon par dodavanja lopta je došla do Viniciusa, koji je iz daljine s polulijeve pozicije uputio naizgled bezopasan udarac. Išao je u ruke Neuera, koji je nakon svih fantastičn­ih obrana kiksao, ispustio loptu iz ruku, a na nju je naletio Joselu i pospremio ju u mrežu. Očito je taj kasni pogodak došao kao hladan tuš za Bayern, jer je već nakon tri minute, u prvoj minuti sudačke nadoknade, na prizemni ubačaj Rudigera Joselu došao sam pred Neuera iz blizine i još jednom pospremio loptu u mrežu kao povijesni džoker s klupe.

Modrić protiv Terzića

Real Madrid je u posljednje tri sezone Lige prvaka čak u sedam različitih utakmica nokaut-faze dolazio iz deficita i pobjeđivao te suvereno korača prema svojem 15. trofeju ‘s velikim ušima’. S druge strane, Borussia Dortmund s Hrvatom Edinom Terzićem na klupi lovi svoj drugi europski naslov u povijesti. Sve upućuje na rekordni jubilaran naslov najtrofejn­ijeg trenera u povijesti Lige prvaka Carla Ancelottij­a i najtrofejn­ijeg igrača u povijesti Real Madrida Luke Modrića, ali Borussia nam je ove sezone dokazala da je najjača kad ju svi otpišu.

 ?? ?? JOSELU Dvostruki strijelac u završnici (88. i 91. minuta) i junak Reala ima 34 godine, a tek je ovog ljeta dobio priliku u jednom ovako velikom klubu
JOSELU Dvostruki strijelac u završnici (88. i 91. minuta) i junak Reala ima 34 godine, a tek je ovog ljeta dobio priliku u jednom ovako velikom klubu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia