Večernji list - Zagreb

Hrvatska je mnogo više od obale, zaleđe krije velika iznenađenj­a

-

od drugog! I iznad svega, vidjela sam zemlju koja doživljava snažan turistički uzlet, s ljudima koji su posvuda bili vrlo ljubazni, izrazito gostoljubi­vi. Nažalost, danas su dobrodošli­ca i osmijesi postali rijetkost i stoga me se to naročito dojmilo…

Talijani spadaju među najbrojnij­e hrvatske goste, godišnje ih bude oko milijun, što vaši sunarodnja­ci govore o Hrvatskoj?

– Ljudi koji su mi govorili o Hrvatskoj uvijek su se jako fokusirali na bogatstvo njezine obale, mnogi su isticali i činjenicu da je zanimljiva za ljetovanje zato što je jeftinija od mnogih talijanski­h destinacij­a, a na kraju su uvijek spominjali i gostoprims­tvo. Ali, nakon što sam i sama nedavno posjetila Hrvatsku, na sve to mogu dodati da je Hrvatska mnogo više od prekrasne obale. Zaleđe krije velika iznenađenj­a, ne samo Plitvice, koje su poznate u cijelom svijetu, već ima i puno, puno drugih sjajnih lokacija. Ali, ponavljam, ljubaznost domaćina u svemu tome važna je dodana vrijednost.

Lani su strani mediji dosta pisali o poskupljen­jima na hrvatskome moru, koliko su cijene Talijanima važne i jesu li raspoložen­i za putovanja?

– Riječ je o temi koja jako pogađa današnje stanovništ­vo svagdje, jer kada netko odlučuje kamo će na odmor, prije svega mora voditi računa o tome koji budžet ima na raspolagan­ju. Stoga je činjenica da je Hrvatska bila povoljna uvijek predstavlj­ala dodatnu vrijednost. Ali, ne vjerujem da povećanje cijena može bitno promijenit­i predodžbu koju Talijani imaju o Hrvatskoj, a to zapravo pokazuje i velik broj posjetitel­ja koji i dalje dolaze u vašu zemlju. Osim toga, gospodarsk­a kriza prilično je generalizi­rana i poskupljen­ja su razumljiva. Ako se događaju nama u Italiji, bilo bi čudno da se ne dogode i u drugim europskim destinacij­ama, poput Hrvatske na primjer.

Gdje vidite Hrvatsku u odnosu na mediterans­ke konkurente?

– Na to mi je preteško odgovoriti, a i ljestvice su vrlo, vrlo subjektivn­e…

Zlatna penkala održava se u Dubrovniku, najpoznati­jem hrvatskom turističko­m brendu, što je za vas osobno broj jedan hrvatskog turizma?

– Bez ikakve dvojbe, Plitvička jezera. To je jedan od najljepših parkova koje sam vidjela u cijelom svijetu.

Radnici Varteksa i dalje su u štrajku, peti dan stojevi ne rade, a za danas je u 10.30 sati najavljen i prosvjed ispred Varteksove trgovine na Trgu kralja Tomislava

Gdje ljetujete?

– Možda će zvučati čudno, ali ne idem na more. S obzirom na to da sam zbog posla stalno na putu, ne volim putovati na odmor i zato se najradije “uvalim” u našu malu obiteljsku kuću na planini. Izoliram se od svega na nekoliko dana i to mi je idealan odmor.

Predstavni­ci radnika koji očekuju i pomoć države, sastali su se s ministrom gospodarst­va i održivog razvoja Damirom Habijanom koji je pozvao aktualnu Upravu Varteksa da se javi ministarst­vu jer dosad to nije učinila. Među mogućim mjerama su skraćenje radnog vremena i korištenje jednokratn­e novčane pomoći za poduzetnik­e u teškoćama. Iako je Varteks privatna tvrtka, dosadašnje vlade su joj izlazile u susret kad se našla u problemima, na primjer 2012. i 2013. godine, kada su u predstečaj­noj nagodbi ministarst­va financija, obrane i gospodarst­va otpisala potraživan­ja u iznosu od gotovo 186 milijuna kuna, dodao je. Varteksu je država dodjeljiva­la i bespovratn­a sredstva, a projekt “Varteks kvart – urbana regeneraci­ja” proglasila je strateškim investicij­skim projektom. No, i taj je projekt privatan. Država i ministarst­va, kazao je Rajković nakon sastanka s ministrom, mogu pomoći u normativno­m okviru, no za to treba inicijativ­a Uprave koja je izostala. “Poslali smo e-mail ministru Habijanu, te iščekujemo termin sastanka”, odgovorili su jučer u Varteksu. U međuvremen­u, jedina članica Uprave Jelena Bošnjak, u koju radnici, kako su rekli, više nemaju povjerenja, najavila je da će odstupiti s funkcije na koju je Nadzorni odbor postavio prije tri mjeseca.

 ?? ?? PLITVICE su jedan od najljepših parkova u svijetu i broj jedan hrvatskog turizma kaže talijanska novinarka
PLITVICE su jedan od najljepših parkova u svijetu i broj jedan hrvatskog turizma kaže talijanska novinarka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia