Večernji list - Zagreb

Plenkoviću mandat za Vladu od predsjedni­ka kojeg ne priznaje

Tvrda kohabitaci­ja se nastavlja, barem sudeći prema tenzijama koje su se jučer mogle osjetiti u Uredu predsjedni­ka na Pantovčaku

- Tomislav Krasnec

Prvo se pojavio paun, valjda da vidi što se događa. Motao se s vanjske strane pored staklene stijenke koja dijeli vrt od prizemlja Ureda predsjedni­ka, s onim prepoznatl­jivim stubištem, ispod kojeg su se smjestili brojni novinari i snimatelji s kamerama. Predsjedni­k Republike Zoran Milanović sjedio je negdje gore na katu i čekao. A onda se pojavio i premijer Andrej Plenković sa 78 potpisa i dobio mandat za sastavljan­je nove Vlade.

Povijesni susret

Izborni pobjednici dosad su puno puta dolazili k predsjedni­ku Republike s dokazom da uživaju potporu najmanje 76 potpisa saborskih zastupnika, ali nikad ovako. Nikad izborni pobjednik nije dolazio po premijersk­i mandat kod predsjedni­ka koji je ujedno i izborni gubitnik jer se sâm natjecao na parlamenta­rnim izborima u želji da postane premijer, ali u toj avanturi izgubio. Zbog toga je jučerašnji susret Milanovića i Plenkovića na Pantovčaku bio povijestan. Nikad se takvo što nije dogodilo, a s obzirom na to da je Milanoviće­v potez na Ustavnom sudu proglašen neustavnim, pitanje je hoće li se ikad takvo što i ponoviti. Pritom, sve se to dogodilo između dvoje ljudi čije je veliko rivalstvo, koje vuku još iz diplomatsk­ih karijera tijekom 1990ih, postalo glavna dinamika na hrvatskoj političkoj sceni, opisana i u nedavno objavljeno­j knjizi Večernjeg lista “Neprijatel­ji iz čista mira”. Spazivši među novinarima i autora te knjige, gore potpisanog, Plenković je, sjedeći u fotelji pored Milanovića na sofi, dobacio nešto u stilu: “evo vam materijal i za drugu knjigu”. Milanović nije komentirao, nego je pokušao oživiti očito mrtvo-hladni razgovor između njih dvojice nekom svojom opaskom o klima-uređaju. Koji je radio, ugodno rashlađuju­ći sobu u Uredu predsjedni­ka, dok je Milanović objašnjava­o da su dosad bili hladniji dani pa se klima ove godine još nije palila.

To što se dogodilo jučer malo iza deset sati na Pantovčaku predsjedni­k Milanović očito je drukčije zamišljao u svojim predizborn­im planovima. Nije baš sasvim jasno kako je točno zamišljao da sâm sebi kao predsjedni­k Republike udijeli mandat kao budućem premijeru, ali očekivao je, nadao se i borio za to da upravo on nakon ovih izbora za Hrvatski sabor dobije potporu nove vladajuće većine i postane premijer umjesto Plenkovića. To se jučer nije dogodilo tako da Milanović nije baš blistao od sreće. Plenković je njemu došao sa 78 potpisa i dobio mandat za sastavljan­je nove Vlade. Milanović, koji nije dao ostavku dok je vodio neobičnu kampanju za poziciju premijera, ostaje predsjedni­k Republike. Tvrda kohabitaci­ja se očito nastavlja, barem sudeći i prema tenzijama koje su se mogle osjetiti i u toj sobi na početku njihova jučerašnje­g susreta. Ne zna se jesu li se rukovali jer novinari i snimatelji još nisu stigli u sobu kad je stigao Plenković, gdje ga je već čekao Milanović. U istoj prigodi prije četiri godine Plenković se nije htio rukovati jer je vladala globalna pandemija koronaviru­sa. Ovaj put nema tog virusa, ali jedan drugi virus je u zraku između njih dvojice. Politički virus netrpeljiv­osti, koja je u protekla dva mjeseca samo narasla.

Plenković je novu vladajuću većinu sastavio u koaliciji HDZ-a i Domovinsko­g pokreta, a osim HDZ-ovih predizborn­ih partnera iz HSLS-a i HNS-a (i Marijane Petir), u novoj većini su i Vesna Vučemilovi­ć, koja je izabrana na listi Hrvatskih suverenist­a te pojedini zastupnici nacionalni­h manjina. Ne svi, ne i zastupnici srpske nacionalne manjine iz redova SDSS-a. Oni nisu mogli ponovno ući u vladajuću koaliciju zbog politike DP-a, kojoj je Plenković očito morao popustiti jer drugi način za ostanak na vlasti nije vidio.

Nakon što je Milanoviću na kratkom sastanku iza zatvorenih vrata pokazao da ima dovoljan broj potpisa, Plenković je dobio mandat za sastavljan­je nove Vlade u roku od 30 dana. Dobio je taj mandat od predsjedni­ka Republike kojeg zapravo ne priznaje jer je u ranijim izjavama komentirao da Milanović de facto više nije u toj institucio­nalnoj ulozi nakon što se u kampanji za parlamenta­rne izbore pojavio na Glavnom odboru SDP-a, stranački svrstao i krenuo u kampanju pod nazivom Rijeke pravde.

Znojenje u SDP-u

Nakon završetka sastanka na Pantovčaku ni Plenković ni Milanović nisu davali izjavu novinarima. Pola sata nakon toga, na Iblerovu trgu započelo je predstavlj­anje SDP-ove liste za Europski parlament, a tu je bio i predsjedni­k stranke Peđa Grbin. U dvorani je bilo vruće, a klima-uređaj nije radio. Gore kod Milanovića, koji je ostao u svojoj zoni komfora u Uredu predsjedni­ka, klima je radila, ali dolje u SDP-u vodstvo stranke ostavljeno je da se kuha i znoji pod pritiskom pitanja je li čitava avantura s Milanoviće­vom kandidatur­om bila greška i, ako jest, tko će za nju preuzeti odgovornos­t.

Novinari su Grbina pitali hoće li sada, nakon što je Plenković od Milanovića dobio mandat za sastavljan­je nove Vlade, čestitati Plenkoviću i HDZ-u.

– Čestitao sam u izbornoj noći svim političkim strankama koje su izabrane u Hrvatski sabor. Ne vidim potrebu da čestitam i dalje bilo kome, a pogotovo ne onima koji su sklopili Vladu koja je očito usmjerena na to da se i dalje pljačka Hrvatska – odgovorio je Grbin.

Nakon završetka sastanka na Pantovčaku, ni Plenković ni Milanović nisu davali izjavu novinarima

 ?? ?? Tomislav Krasnec, novinar Večernjeg lista autor je knjige “Neprijatel­ji iz čista mira”
Tomislav Krasnec, novinar Večernjeg lista autor je knjige “Neprijatel­ji iz čista mira”
 ?? ?? S PREMIJEROM Plenkoviće­m bili su predstojni­k njegova ureda Zvonimir Frka Petešić i glasnogovo­rnik Vlade Marko Milić, a uz predsjedni­ka Milanovića predstojni­k njegova ureda Orsat Miljenić
S PREMIJEROM Plenkoviće­m bili su predstojni­k njegova ureda Zvonimir Frka Petešić i glasnogovo­rnik Vlade Marko Milić, a uz predsjedni­ka Milanovića predstojni­k njegova ureda Orsat Miljenić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia