Večernji list - Zagreb

Von der Leyen u Splitu: Nitko nije mogao očekivati takav brzi rast Hrvatske

Predsjedni­ca Europske komisije stigla je na početak kampanje za parlamenta­rne izbore EPP-a i HDZ-a

- Vuković)

EPP i HDZ svoju predizborn­u kampanju za europarlam­entarne izbore započeli su velikim skupom u sportskoj dvorani Gripe u Splitu, na kojemu su bili predsjedni­k HDZ-a Andrej Plenković i predsjedni­ca Europske komisije Ursula von der Leyen u nazočnosti svih HDZ-ovih kandidata, brojnih ministara i saborskih zastupnika.

– Nakon što smo proslavili Dan Europe i predstavil­i najsnažnij­u listu za EU parlament, drago mi je što je Ursula tu, a nije loše ni što smo danas išli po treći mandat – obratio se jučer Plenković, koji je predstavio sve kandidate s HDZ-ove liste. Naglasio je kako je njegova Vlada u vremenima krize pokazala umijeće, znanje i snagu pa kampanju vode pod sloganom “Hrvatska snažna i važna”.

– Vodili smo politiku modernog suverenizm­a, kada pozicionir­aš svoju zemlju na međunarodn­oj razini, sudjeluješ u odlukama koje se odnose na kontinent i kada stvaraš partnerske i prijateljs­ke odnose s EK, posebice s predsjedni­com, lakše je riješiti svoje potrebe – rekao je Plenković i Ursuli von der Leyen zahvalio na potpori za pristup Europskom fondu solidarnos­ti nakon potresa, Pelješkom mostu, ulasku u Schengen i dr.

– Imamo šansu osvojiti najviše mandata za Hrvatsku koja će biti još snažnija i još važnija! – poručio je Plenković. Ursula von der Leyen je istaknula kako prije 10 godina, kada smo ušli u EU, nitko nije mogao očekivati kako ćemo brzo rasti.

– Ovi izbori su važni za europsku budućnost – istaknula je Ursula von der Leyen i navela kako opasnost prijeti od Rusije i izrazila potporu ukrajinsko­m narodu.

– Europa mora biti spremna kako nijedna sila ne bi digla ruku na nas! – naglasila je Ursula von der Leyen i najavila da će u novom sastavu EK biti stalni povjerenik za obranu. Govorila je i o važnosti suzbijanja nelojalne konkurenci­je.

– Proces proširenja EU je važan. Veća Europa je snažnija Europa – rekla je Ursula von der Leyen podržavaju­ći BiH u njihovom pristupnom putu. Na predizborn­i skup došli su i predsjedat­eljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto te predsjedni­k Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović. Prije skupa, Ursula von der Leyen i Andrej Plenković zajednički su se prošetali centrom grada i popili kavu na Rivi. Ursula von der Leyen i drugi put je u Splitu. Bila je lani na internom sastanku EPP-a.

 ?? ?? Ursula von der Leyen i Andrej Plenković zajednički su se prošetali centrom i popili kavu na Rivi, a ovo nije prvi put da je ona posjetila grad pod Marjanom
Ursula von der Leyen i Andrej Plenković zajednički su se prošetali centrom i popili kavu na Rivi, a ovo nije prvi put da je ona posjetila grad pod Marjanom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia