Večernji list - Zagreb

Zbog potpisa Plenkoviću Vučemilovi­ć isključena iz HS-a

- Iva Boban Valečić

Među 78 postpisa koje je Andrej Plenković jučer odnio predsjedni­ku Zoranu Milanoviću kako bi dobio mandat za sastavljan­je nove Vlade našao se i onaj Vesne Vučemilovi­ć, koju je ovaj potez koštao ekspresnog isključenj­a iz Hrvatskih suverenist­a.

Jurčević zasad bez kazne

Da su iz stranke isključili izabranu zastupnicu vodstvo HS-a objavilo je službenim prioćenjem, u kojem potvrđuju kako je povod za ovakvu odluku bio upravo njezin potpis mandataru, dan protivno volji iskazanoj u službenim odlukama stranačkih tijela.

”Zastupnica Vučemilovi­ć je, protivno Odluci Predsjedni­štva Hrvatskih suverenist­a od 27. travnja 2024. godine, dala potpis Andreju Plenkoviću za novi mandat za sastavljan­je vlade. Ovim činom Vučemilovi­ć je grubo prekršila spomenutu Odluku Predsjedni­štva stranke te prvenstven­o izdala svoje birače”, stoji u priopćenju Hrvatskih suverenist­a.

Stranka pritom poručuje kako, za razliku od svoje dojučerašn­je zastupnice, “stoji na istom tragu na kojem je bila uoči izbora za Hrvatski sabor, te ne mijenja svoja stajališta kako vjetar puše”.

Iako javno nikada nije do kraja potvrdila da namjerava potpisati za Plenkovića i novu Vladu, ovaj potez Vesne Vučemilovi­ć dao se naslutiti još od parlamenta­rnih izbora, nakon kojih je počela otvoreno kritizirat­i izjave predsjedni­ka HS-a Marijana da će o poslijeizb­ornim kombinacij­ama odlučivati zajedno s predizborn­im koalicijsk­im partnerom Mostom. Vučemilovi­ćevoj se nisu svidjeli Mostovi pregovori s SDP-om o neuspjelom stvaranju antikorupc­ijskog oporbenog bloka s ciljem micanja HDZ-a pa je poručivala kako joj ne pada na pamet ići u bilo kakav blok s ljevicom, da bi na kraju završila u redovima HDZ-ove većine.

Vučemilovi­ć pritom nije jedina koja se otela stranačkoj stezi nezadovolj­na postizborn­im potezima svoje stranke. Suprotno odluci svoje stranke ponio se i zastupnik Domovinsko­g pokreta Josip Jurčević, koji jedini od 13 izabranih DP-ovih zastupnika nije želio potpisati potporu Plenkoviću. No, za razliku od Vučemilovi­ć, DP prema svom zastupniku i članu

Predsjedni­štva nije poduzeo nikakve disciplins­ke mjere, što ne znači da i neće.

Iskakanje se više neće tolerirati

Kako nam je objasnio glavni tajnik DP-a Josip Dabro, u samoj odluci Jurčevića da uskrati potpis mandataru ne vide ništa spornoga, no to ne znači da bi se Jurčeviću i dalje tolerirali potezi koji bi išli protivno odlukama središnjih tijela stranke.

– Što se tiče Jučrevića, odluka o uskrati potpisa nije sporna. On smatra da stranka nije dobro ispregovar­ala pozicije u Vladi i stranka mu to ne zamjera. No, to ne znači da će ubuduće bez ikakvih posljedica proći oni koji se ne budu držali smjera koji utvrdi stranka – rekao nam je jučer Dabro.

 ?? ?? Potez Vesne Vučemilovi­ć dao se naslutiti još od parlamenta­rnih izbora
Potez Vesne Vučemilovi­ć dao se naslutiti još od parlamenta­rnih izbora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia