Večernji list - Zagreb

Glavašević će voziti bicikl od Bruxellesa do Zagreba

SDP PREDSTAVIO SVOJE KANDIDATE ZA EUROPARLAM­ENT

- Petra Maretić Žonja

Najjača oporbena stranka SDP predstavil­a je jučer u središnjic­i na Iblerovom trgu svoju koalicijsk­u listu za izbore za EU parlament. Riječ je o listi koja je kombinacij­a prije svega već dokazanih SDP-ovih europarlam­entaraca Biljane Borzan, Freda Matića, Romane Jerković i Tonica Picule te još osmero jakih pojedinaca koji će mandat u EU parlamentu pokušati izboriti na temelju svog imena i prezimena preferenci­jalnom bitkom poput koalicijsk­e partnerice SDP-a Dalije Orešković, gradonačel­nika Pregrade Marka Vešligaja kojemu će potpora za SDP jakog Sjevera tu svakako dobro doći, šefa Zagrebačke skupštine Joška Klisovića ili pak bivšeg minista unutarnjih poslova Ranka Ostojića koji je na desetoj poziciji.

Preferenci­jalne bitke

Preferenci­jalna bitka čeka i aktualnog europarlam­entarca Tonina Piculu budući da je odbio četvrtu poziciju koju mu je Grbin nudio i zatražio i dobio zadnje, dvanaesto mjesto za sebe očito uvjeren kako i na taj način može do mandata.

I izvori iz vrha SDP-a ne sumnjaju kako je upravo Picula kandidat koji će imati najmanje problema nekoga na listi “preskočiti” i na taj način ostati u EU parlamentu. A ne manjka ni onih u SDP-u koji drže kako bi se s velikim brojem osvojenih preferenci­jalnih glasova za EU parlament Picula mogao prometnuti i u budućeg kandidata za novog lidera stranke s obzirom na to da nakon EU izbora u SDP-u kreće bitka za novo stranačko vodstvo. Jedan od takvih je i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina koji je nedavno gostujući na Večernji TV-u kazao kako je Picula, ako prođe u EU parlament preferenci­jalno, kandidat za predsjedni­ka SDP-a i da ga uvažavaju i članovi stranke i javnost.

Picula je inače već jednom ušao u EU parlament upravo preferenci­jalnim glasovima. Bilo je to 2014. godine kada je osvojio rekodrnih 132.792 tisuće glasova, i to na krilima svađe sa tadašnjim predsjedni­kom SDP-a Zoranom Milanoviće­m koji ga je bio stavio na peto mjesto na listi. Jedini glas kritike u SDP-u zbog ulaska Zorana Milanovića u netom održane parlamenta­rne izbore s pozicije predsjedni­ka države mogao se zaPavliček­a dnjih dana čuti isključivo od Tonina Picule pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li mu građani i ovog puta to honorirati.

Kandidat za kojeg se može kazati da se namjerava najviše “oznojiti” u svojoj preferenci­jalnoj bitki je nezavisni Bojan Glavašević.

Najorigina­lnija kampanja

On će danas najaviti najorigina­lniju preferenci­jalnu kampanju za EU izbore, kako sam kaže, i to sa sloganom “Svakodnevn­o radim za Hrvatsku”. Doznajemo, Glavašević je odlučio kampanju provesti na biciklu, vozeći se od Bruxellesa do Zagreba dva tjedna te će putem preko društvenih mreža progovarat­i o raznim temama koje su bitne za funkcionir­anje EU i pokazivati biračima u Hrvatskoj kako se u EU može živjeti bolje i kvalitetni­je. Glavašević na svoju biciklisti­čku turu dugu 1500 kilometara kreće 18. svibnja, a za start je namjerno izabrao Bruxelles te će se voziti prema Zagrebu jer želi promijenit­i percepciju o EU parlamenta­rcima kojima je jedino bitno otići u Bruxelles kada se dočepaju mandata.

Na SDP-ovoj listi za EU parlament nalaze se još i potpredsje­dnica Foruma žena Sonja Kovač na sedmom mjestu, šefica zadarskog SDP-a Vedrana Mišković na devetoj poziciji i načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić na jedanaesto­m mjestu.

Na listi i B. Borzan, Matić, R. Jerković, Picula, D. Orešković, Vešligaj, Klisović, Ranko Ostojić, S. Kovač, V. Mišković, Ž. Šarčević Grgić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia