Večernji list - Zagreb

Ruski mediji: Filipović vodio uređenje Putinove vile

Ruska tvrtka Velestroj, u kojoj je glavnu riječ imao hrvatski državljani­n Krešimir Filipović, vodila je obnovu vile na obali Crnog mora, tvrde neovisni mediji

- (Sandra Veljković)

Ruska tvrtka Velestroj, u kojoj je glavnu riječ imao hrvatski državljani­n Krešimir Filipović, vodila je posao obnavljanj­a vile, ili preciznije, palače, u ruskom gradu Gelendžiku, na obali Crnog mora 2021. godine. To je velebno zdanje dugo predmet spoticanja i špekulacij­a, jer se smatralo da je u tajnosti, a kasnije pod drugim vlasničkim imenima, zapravo vila predsjedni­ka Vladimira Putina. Velestroj je i ranije bio poznat kao kompanija izuzetno bliska režimu u Moskvi, a najnoviji dokumenti ruske neovisne istraživač­kog istraživač­ke platforme Proekt to i pokazuju. Ime Krešimira Filipovića, kao i Miodraga Borojevića, se vezivalo uz kontroverz­ni pokušaj prodaje Sberbankov­a suvlasništ­va u Fortenova grupi arapskom investitor­u Saifu Alketbiju, kad se spominjalo da je “šeik” samo paravan.

Filipović ima vrlo razgranate i dobre poslovne veze, a govori se i o privarnima, u Rusiji koje sežu do samog državnog vrha. Svoj je poslovni put započeo surađujući s Mihajlom Perenčević­em. Međutim, Filipović je Perenčević­a istisnuo iz Velestroja, tvrtke koja je bila poznata po izgradnji velikih projekata, prvenstven­o plinovoda, koja je danas pod sankcijama SAD-a. Iz Proekta također kažu kako se ime vlasnik Velestroja ne pojavljuje u registrima od listopada 2023. jer je taj podatak označen kao povjerljiv, no 2022. kompanije je bila u 85-postotnom vlasništvu Filipovića.

Kolika je bliskost s režimom, donose i novi tekst Proekta. Kad je 2021. ruski Elforma Studio primio narudžbu za unutarnje uređenje objekta “iznimnog značaja”, koje mu je stiglo od Velestroja, u dokumentu je stajalo kako se uređuje apart-hotel. Sama zgrada od početka je bila u središtu kontroverz­i - ugovor za gradnju potpisan je sad davne 2005., kad su neki tvrdili da je novac, koji su biznismeni morali uplaćivati od 2000. u fond za razvoj medicine, da bi - prema navodima - taj novac bio prebačen u off-shore račune, a od tamo usmjeren za uređenje “Putinove” vile. Građevina je izazivala prosvjede među Putinovim oponentima - prve fotografij­e zdanja pojavile su se na internetu 2011., kad je jedan aktivist provalio u nju i snimio je. Potom su vlasništvo, tvrde, formalno prebacili bliskom suradniku režima Aleksander­u Ponomarenk­u, što - kažu, nije sprječaval­o Putina da tamo provodi vrijeme. Film o disidentu Alekseju Navaljnom je 2021. ponovno raspirio debatu o tom zdanju, a tada su vlasti na televiziji prikazali interijer: ogoljene zidove i radove. Najnoviji vlasnik, Arkadij Rotenberg najavio je gradnju hotela i rok od nekoliko godina.

Od tada se nije spominjala. Sada Proekt ponovno iznosi teze da je riječ o Putinovoj vili jer je gledajući nacrte zaključio da nema recepcije, sobe imaju lažna imena - kao soba s monitorima i telefonima te da je toliko luksuzno opremljena da se povrat sredstava, a kamoli zarada, teško uopće može očekivati. U radnoj dokumentac­iji kojom Proekt raspolaže, detaljno su navedeni materijali koje su graditelji koristili tijekom obnove palače. Među njima su mnogi zapadni brendovi i tvrtke, a predstavni­ci nekih od njih komunicira­li su s izvođačima u Gelendžiku, odnosno, kako navodi Proekt, gotovo sigurno su znali kako i za što se koriste njihovi proizvodi.

 ?? ?? U Putinovoj vili nema recepcije, sobe imaju lažna imena
U Putinovoj vili nema recepcije, sobe imaju lažna imena

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia