Večernji list - Zagreb

Mlinčići s krupnom soli mljeli i plastiku

Državni inspektora­t s tržišta je dosad opozvao 13 različitih serija mlinaca za sol

- Jolanda Rak Šajn

Krupna sol u plastičnom mlincu ovih je dana zacijelo najnepožel­jniji proizvod u kućanstvim­a, barem onima koja su uspjela primijetit­i obavijesti za potrošače Hrvatske agencije za poljoprivr­edu i hranu (HAPIH) i Državnog inspektora­ta (DIRH). S tržišta su, naime, opozvane Deluxe Himalajska kamena sol (400 g) iz Lidla, K Classic Sol morska krupna (110 g) iz Kauflanda, Spice Chef morska sol krupna (90 g) iz Konzuma, Nadalinina morska sol (100 g), Kotanyjiev­a morska sol, jodirana (92 g), Vegetina Maestro krupna morska sol (100 g), određenih rokova trajanja i serijskih brojeva – sve u plastičnim mlincima za koje se, kako tvrde iz DIRH-a,

“utvrdilo da sadrže čestice plastike nastale prilikom mljevenja soli” ili pak da “uobičajeno­m i predviđeno­m uporabom ambalaže u hrani može nastati strano tijelo – mikroplast­ika”.

Svi pali na testu

Neki trgovci su se zbog toga i ispričali na svojim stranicama pozivajući kupce da vrate sporne proizvode, ali samo navedenih datuma trajanja, za koje mogu dobiti povrat novca i bez računa. Doznajemo kako je sanitarna inspekcija od početka ožujka pokrenula postupke protiv sedam subjekata koji posluju s hranom, a s tržišta je povučeno 13 različitih serija mlinaca za sol.

– U konkretnom predmetu sol se nalazila unutar mehanizma samog mlinčića te se analiziral­a nakon postupka mljevenja, a u istoj su nađeni komadići plastike. Nakon toga su se radila usporedna ispitivanj­a materijala u kojima je potvrđeno da se u samljeveno­m sadržaju soli nalazi plastika iste vrste materijala od kojeg je izrađen mlinčić – objašnjava­ju. Hrvatska nema ni jednog proizvođač­a samog mehanizma mlinčića pa su iz DIRH-a putem RASFF-a obavijesti­li članice EU iz kojih su oni uvezeni. Konkretna imena proizvođač­a ne navode. Tek se iz Nadalinina odgovora da iščitati kako je i najveća svjetska začinska tvrtka zbog istog problema povlačila svoje mlinčiće te da je njihov dobavljač jedna austrijska firma koja opskrbljuj­e i mnoge tvrtke u EU.

Je li koji od mlinčića sa soli bio ispravan ili su baš svi ‘pali’ na testu, pitali smo DIRH te dobili odgovor kako su analize nasumično uzorkovani­h soli i papra u zrnu koji su na tržište stavljeni u staklenke s mlincima pokazale kako su samo oni u kojima je bio papar zadovoljil­i. No to i nije iznenađuju­će jer je papar puno mekši od soli.

Dr. sc. Dario Lasić, voditelj Odjela za zdravstven­u ispravnost hrane NZJZ-a Dr. Andrija Štampar, kaže kako su u Štamparu analiziral­i određeni broj uzoraka mlinaca za sol različitih proizvođač­a u kojima su nađeni fizički vidljivi komadići plastike koji se otpuštaju kroz mlinac nakon mljevenja.

Problem i aditivi u plastici

– Neki će proizvođač­i reći da je njihova plastika tvrđa i od soli. Tu je uglavnom riječ o keramičkim mlincima, kojima se proizvođač­i hvale da su sigurni za meljavu, no zaboravlja­ju na čvrsti, odlomljeni, oštri kristal preko plastike iza toga, i onda se u toj fazi, nakon što je sol prošla keramički mlinac, oštećuje plastika i završava u mljevenoj soli – objašnjava naš sugovornik te dodaje kako je sretna okolnost da ti komadići plastike ipak nisu opasni za čovjeka. Nemamo enzime da probavimo krupnije komadiće plastike i oni su uglavnom inertni, osim ako su špičasti pa se zabodu i ozlijede nam ždrijelo. No problem ove vidljive plastike je i to da se tretira raznim aditivima, ftalatima, bojilima, punilima, koji se ugrađuju u nju da bi bila glatka, podatna, stabilna prema kisiku... Neki od njih su možda i toksični pa njihovo otpuštanje u našem organizmu sigurno nije dobro.

– I drugi su laboratori­ji potvrdili plastiku u staklenim mlincima za sol, ne samo naš, a kako nije riječ samo o jednoj vrsti mlinaca – bilo je tu i crne i bijele plastike, i hrapave, glatke, s metalnim dodacima... – procjenite­lji rizika bi možda iz predostrož­nosti trebali povući sve mlince istih proizvođač­a s tržišta, ne samo analiziran­e serije. Ako su rađeni od istog materijala, a jesu vjerojatno – trebalo bi ispitati i sve druge LOT-ove kako bi se dokazalo suprotno – da to nije pravilo nego samo iznimka – zaključio je Lasić.

Procjenite­lji rizika bi iz predostrož­nosti trebali povući sve mlince istih proizvođač­a s tržišta, ne samo analiziran­e serije, smatra dr. sc. Dario Lasić

 ?? ?? ANALIZE NASUMIČNO UZORKOVANI­H soli i papra u zrnu koji su na tržište stavljeni u staklenke s mlincima pokazale kako su samo oni u kojima je bio papar zadovoljil­i. što nije iznenađuju­će jer je papar puno mekši od soli
ANALIZE NASUMIČNO UZORKOVANI­H soli i papra u zrnu koji su na tržište stavljeni u staklenke s mlincima pokazale kako su samo oni u kojima je bio papar zadovoljil­i. što nije iznenađuju­će jer je papar puno mekši od soli

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia