Večernji list - Zagreb

Baby Lasagna je velika ekonomska šansa za Hrvatsku

Uspjeh Marka Purišića na Eurosongu već sada je iznad očekivanja, nadilazi razinu spektakla

- Snježana Bičak

Marko Purišić alias Baby Lasagna dosadašnji­m je nastupom na Euroviziji u Švedskoj napravio odličan posao zbog kojeg se i Hrvatska našla u fokusu interesa javnosti kao zemlja iz koje dolazi talentiran­i glazbenik koji svojom pozitivnom energijom na pozornici nikoga ne ostavlja ravnodušni­m. Glazbenici, ekonomisti, turistički djelatnici, svi se slažu da je Baby Lasagna već sada napravio jako puno za glazbu i za Hrvatsku, i da bi, kako predviđaju, da pobijedi na Eurosongu, dolazak tog velikog glazbenog spektakla u Hrvatsku bio izniman događaj.

Potiče festivalsk­i turizam

– Marko je talentiran dečko koji je svojim nastupom bio prekretnic­a; nastupom i pjesmom pogodio je u središte interesa fanova Eurosonga i to pokazuju sve internetsk­e platforme. On je dio generacije Rite Ore i Due Lipe koji su prepoznali što pop-kultura voli, prilagodil­i se i postali svjetski poznati glazbenici. Ako pobijedi, bio bi to veliki izazov za Hrvatsku, događaj važniji od svih sportskih događaja. Zagrebačka Arena, iako osmišljena za sportska događanja, postala je mjesto događanja popularne kulture, bila bi odlično mjesto za Euroviziju. Bio bi to korak naprijed za kulturno-kreativnu ekonomiju u Hrvatskoj, za razvoj festivalsk­og turizma koji, primjerice, Zagrebu jako nedostaje s obzirom na to da je nekada bio veliki festivalsk­i grad. Sada je i Istra postala zanimljiva, više ne samo kao mjesto odličnog maslinovog ulja, već i kao mjesto iz kojeg dolazi talentiran­i glazbenik – smatra Damir Novotny, ekonomski analitičar. Dodaje da sama činjenica da Euroviziju gledaju milijuni gledatelja diljem svijeta ima jaki direktni i indirektni ekonomski potencijal koji svaka zemlja domaćin može iskoristit­i.

Lani je, primjerice u Liverpoolu koji je bio domaćin Eurovizije, grad u to vrijeme posjetilo čak 680.000 posjetitel­ja više nego inače. Eurovizija, naime, ima određeni broj fanova koji, slaže se i Damir Novotny, nisu brojčano zanemarivi kada dolaze u grad gdje se održava natjecanje i tamo borave određeno vrijeme.

– Doduše, Liverpool ima tu priču s Beatlesima koji su stalna pozivnica turistima, no švedski Malmö do sada nije bio posebno atraktivan gradić, a sada je gotovo okupiran posjetitel­jima i to njihova ekonomija svakako osjeti, tako da je odluka o izmicanju natjecanja iz glavnog grada u Malmö za njih bila odlična – dodaje D. Novotny. Ekonomski su stručnjaci za Liverpool procijenil­i da će utjecaj Eurovizije za tu regiju trajati još barem tri godine u kojima bi se mogao dogoditi porast ekonomije za oko 250 milijuna funti. I dok hoteli i ostali smještajni kapaciteti u Hrvatskoj u ovoj fazi još ne bilježe porast bookinga, u slučaju domaćinstv­a Eurosonga, smatraju, interes za čitavu Hrvatsku svakako će porasti.

– Kontinuira­no provodimo promotivne aktivnosti u povodu Eurosonga,

HTZ bilježi i povećan interes online pretraživa­nja pojmova vezanih uz Hrvatsku na svojim i drugim kanalima komunikaci­je

kako ove godine tako i prethodnih. Ove smo godine za promociju i druge aktivnosti, s naglaskom na društvenu mrežu X, osigurali iznos od 15.000 eura. Naglasak smo stavili na Švedsku gdje se održava natjecanje, ali i na tržišta poput Slovenije, Poljske, Njemačke, Austrije, UK, Italije i dr. U središtu promocije su turistički gradovi Istre, s naglaskom na Umag budući da je ovogodišnj­i izvođač iz Umaga, a promoviraj­u se i drugi segmenti hrvatske turističke ponude, poput kulture, eno-gastronomi­je i aktivnog odmora. Također, za brojne fanove na društvenoj mreži X organizira­na je i nagradna igra u sklopu koje je glavna nagrada putovanje u Umag, a dodajmo i to kako se u promidžbu uključila i TZ Istarske županije s partnerima – kazao nam je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a. Ovogodišnj­a promotivna kampanja na X-u izvrsno je prihvaćena, iznad očekivanja.

Tri milijuna impresija

– Unutar prva 24 sata ostvareni su odlični promotivni rezultati i efekti koji su iznad uobičajeno­g prosjeka, od broja komentara i dosega pa sve do broja upita i pozitivnih reakcija. Samo na toj društvenoj mreži u manje od 24 sata ostvaren je broj impresija od gotovo tri milijuna ljudi. Viralne postaju i organske objave na ostalim društvenim mrežama, posebno na Instagramu. Tu su i aktivnosti koje se provode na preostalim kanalima i društvenim mrežama pa se rezultati tek generiraju, a u obzir treba uzeti i činjenicu da je hrvatski predstavni­k ušao u finale, da je omiljen među publikom i ljubitelji­ma Eurosonga, da visoko kotira na kladionica­ma, nametnuo se kao favorit pa se očekuju još bolji rezultati i promotivni efekti. Eurosong prati oko 160 milijuna gledatelja i naravno da je to iznimna prilika za predstavit­i i približiti publici svoje turističke atrakcije i posebnosti. Također, primjećuje­mo povećani interes i online pretraživa­nja pojmova vezanih uz Hrvatsku na našim, ali i drugim kanalima komunikaci­ja. Dođe li naš predstavni­k do pobjede i iduće godine dovede Eurosong u Hrvatsku, što mu od srca želimo, HTZ će se na određeni način svakako uključiti u sam projekt – dodao je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a.

 ?? ?? Marko Purišić dosadašnji­m je nastupom na Euroviziji u Švedskoj napravio odličan posao zbog kojeg se i Hrvatska našla u fokusu interesa
Marko Purišić dosadašnji­m je nastupom na Euroviziji u Švedskoj napravio odličan posao zbog kojeg se i Hrvatska našla u fokusu interesa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia