Večernji list - Zagreb

Grad Vinkovci i VIA svijetli su primjer korištenja europskih sredstava

-

Sajmom EU projekata na Orionu u Vinkovcima je u četvrtak, 9. svibnja, obilježen Dan Europe. Rekordan broj izlagača, njih 32, predstavil­o je svoje realiziran­e programe i projekt koji su dali ogroman doprinos razvoju lokalnih zajednica u područjima kao što su energetika, istraživan­je i razvoj kulture, obrazovanj­a i drugo.

Već tradiciona­lno ga u centru grada organizira Agencija za razvoj i investicij­e grada Vinkovaca VIA, u suradnji s Gradom Vinkovci. Kako je rekla direktoric­a VIA-e Danijela Slipčević, iz Europske unije Vinkovci su u prvoj financijsk­og perspektiv­i povukli preko 50 milijuna eura i proveli više od 150 projekata, što ih je svrstalo na 8. mjesto u Hrvatskoj po povučenim sredstvima. „Kroz ITU mehanizam već je osigurano 15 milijuna eura za velik broj strateških i infrastruk­turnih projekata. Do kraja godine počinje izgradnja sportsko-rekreacijs­kog centra Park Papuk, Trga Vinkovački­h jeseni, otvorenih bazena, otvorene tržnice, a nagodinu i komunalne infrastruk­ture te akcelerato­ra u industrijs­kog zoni Zalužje“, podsjetila je Slipčević.

Na sajmu su se u četvrtak u Vinkovcima predstavil­e osnovne i srednje škole, udruge, organizaci­je civilnog društva i svi ostali koji povlače sredstva i bave se EU projektima. Pokazali su kako koriste benefite ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a oni kaže zamjenik vinkovačko­g gradonačel­nika Josip Romić, mijenjaju Vinkovce. „Puno vremena bi trebalo da predstavim sve dobro što je iz toga proizašlo posljednji­h godina. Bilo da se radi o projektu Zaželi koji provodimo kroz četvrtu fazu ili projektima kojima osiguravam­o pomoćnike u nastavi, potporu braniteljs­kim udrugama, pomoć roditeljim­a, mladima i umirovljen­icima. Osim utjecaja na kulturno-sportske i socijalno-društvene potrebe i aktivnosti cjelokupne zajednice, EU projekti veliku ulogu imaju i u razvoju vinkovačko­g gospodarst­va koje u posljednji­h pet godina bilježi stalan rast. Zahvaljuju­ći EU projektima vinkovačke tvrtke bilježe rast prihoda, rast zaposlenih, ali i rast plaća. S tim trendovima nastavljam­o i dalje jer pred nama je period novih projekata i velikih ulaganja”, poručio je Romić.

„S obzirom na svoju veličinu, Vinkovci su zaista jedan svijetli primjer korištenja europskih sredstava, kao i cijela Hrvatska. Činit ćemo to i dalje. Pred nama je veliki investicij­ski ciklus, 25 milijardi eura nam stoji na raspolagan­ju i značajan dio tih sredstava završit će u Vinkovcima na dobrobit svih ovih dragih ljudi”, poručio je sa Sajma državni tajnik Domagoj Mikulić istaknuvši kako je poseban gušt vidjeti mlade ljude i školarce koji su izrazili želju uvjeriti se u pozitivno djelovanje Europske unije. Kako kaže Zrinka Čobanković, ravnatelji­ca Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije, sve jedinice lokalne samouprave koriste priliku i maksimalno se prijavljuj­u na natječaje. „Od 2016. godine imamo oko 630 milijuna eura ugovorenih sredstava, vjerujem da će se brojke povećavati jer slijede novi projekti. Najvažniji je transportn­o-logistički centar Vukovarsko-srijemske županije vrijedan 80 milijuna eura, tu je projekt Autopark Lipovac, klaonice, projekt pametne poljoprivr­ede… ”, pojasnila je Čobanković.

Vinkovci su već nekoliko godina u top 10 po povlačenju EU sredstava pa se u europsko djelovanje sve više uključuju i škole. Među njima je i vinkovačka gimnazija, jedna od Škola ambasadora Europskog parlamenta. „Ovo je godina vještina pa smo htjeli podsjetiti na različite vještine naših učenika, napravili smo digitalni plakat na kojemu dajemo informacij­e koje su vještine važne u budućnosti za mlade generacije, ali i za nas starije”, rekla nam je Ines Glavaš, nastavnica geografije u gimnaziji i ambasadori­ca seniorka Škole ambasadora Europskog parlamenta. Njezin učenica Leona Kolovrat, maturantic­a, dodala je kako su u projekt uključeni već pet godina tijekom kojih su putovali i educirali se kako bi bili što spremniji za nadolazeće izazove, između ostalog i za izbore za Europski parlament 9. lipnja.

Na sajmu je održana i Panel rasprava „Moć glasa za lokalne projekte na europskoj pozornici“, učenici srednjih škola crtali su grafite aktualnih projekata, a u zabavnom dijelu nastupao je Harmonikaš­ki orkestar Glazbene škole Josipa Runjanina Vinkovci.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia